У Дубенському замку презентували виставку унікальних вишитих картин (фото)

09.03.2018 10:05   Опубліковано : Марта Білик
Джерело: RvNews

Днями у Дубенському замку відкрилась виставка «Мелодії вічного джерела». Близько 50 незвичайних різноманітних картин та рушників по-своєму особливих створили дубенчанка Ольга М’якота та Людмила Лисюк з Гощанщини. Хоча й роботи рівненських майстринь відомі далеко за межами Рівненщини і України. Вироби Ольги М’якоти зберігаються не лише в Європі, а й Канаді, Австралії, Америці і навіть Мозамбіку (Африка). Про це повідомляє Інформаційний портал м. Дубно.

null
 Фото Інформаційний портал м. Дубно

Людмила Лисюк займається вишивкою ще з 80-х років, але після 10-річної перерви у роботі почала шукати щось нове.

«Я займалась народною вишивкою, але так як любила образотворче мистецтво, живопис вирішила перенести його на полотно вишивкою. Мені цікаве було щось інноваційне. На основі класичних технік створювались і створюється щось нове. Технік дуже багато, люблю робити декори, об’єми, голкою імітую ткацтво», – ділиться майстер художньої вишивки.

Також Людмила Іванівна розповідає, що в основі картин лежать мотиви не лише філософські, а й реалістичні. Чимало робіт втілені з життя, наприклад, емоції, спогади з дитинства. Так картина «Туман» пов’язана з бабусею майстрині, що проживала на хуторі біля лісу, де часто був туман. А робота, що виглядає дуже патріотично, оскільки поєднує синій та жовтий кольори, з’явилась в доробку після поїздки з Києва, коли цвів ріпак та насувалась гроза. Тобто картини мають реальне підґрунтя. Їх пані Людмила виконує, аби відновитись від філософських мотивів. Але в будь-якому випадку створює картину як ескіз, а тоді переносить її на полотно голкою, передаючи світло, тіні тощо. Реалістичні, етюдні роботи найчастіше купують у майстрині. Їхня вартість сягає декілька тисяч гривень, адже забирає чимало часу та енергії.

null
 Фото Інформаційний портал м. Дубно

«Складні роботи виконуються 6-7 місяців, тому що великі об’єми і рутинна робота. Треба зробити багато стібків, щоб створити велике інтер’єрне полотно. Плюс відбувається дуже багато накладань. А також постійно йде експеримент, пошук чогось нового, що може вивести мене на новий рівень подачі. Технічна подача допомагає мені виразити та передати ідею, яку хочу показати», – каже Людмила Лисюк.

Побачити оригінальність та красу вишитих робіт у Дубенському замку можна буде до 26 березня.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews