У Львові дискутували про умови концентрації креативних людей

10.03.2018 11:29   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: LvNews

У Львові форум «Креативний прорив» об’єднав спільноту креативних людей з усієї країни задля творення нової моделі креативного, соціально відповідального, партисипативного міста («Міста 3.0»). На одній з панельних дискусій обговорили питання концентрації креативних людей. Учасники панельної дискусії наголосили на важливості створення атмосфери і забезпечення умов праці для креативних людей, як з боку бізнесу, так і з боку держави. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Читайте також

Депутат розкритикував те, що Садовий називає креативом виконавчих органів ЛМР

«З 1995 року я працюю в Києві. Тоді поїхав, бо не було зрозуміло, як така людина як я, може розвиватися тут, у Львові. З тих часів у Львові все змінилося в кращу сторону, і я вже не залишав би це місто. Тому, зараз у своїй роботі намагаюся робити все для того, щоб молоді, креативні людини не їхали із свого міста, своєї країни.

Що ми робимо на ВДНГ для концентрації креативних людей? Перше – ми зробили атмосферу, ми забезпечили безпеку, вкладаємо у хороше навчання та забезпечуємо належні умови для роботи. На моє переконання, коли б держава подивитися скільки роблять і вкладають в економіку країни креативні люди, то держава побачила б величезні вкладення. Держава також має створювати умови для праці креативних людей.

Сучасні люди про інше думають і про інше спілкуються. Вони говорять про речі, які продукують створення, а не споживання. Тому, бажаю, щоб ми більше створювали, а не споживали - 80% створювали, а лише 20% споживали. Лише тоді життя буде цікаве і насичене», - поділився думками Максим Бахматов, керуючий партнер у Unit.city та екс-гендиректор ВДНГ.

На переконання Андрія Худо, співзасновника холдингу емоцій «!Фест», для розвитку і бажання творити креативні речі потрібна співпраця бізнесу і влади міста.

«Важливо пам’ятати, що люди притягують людей. До прикладу, ми намагаємося притягувати молодих людей - можемо бути натхненниками і кураторами їх хороших проектів. У нас є досвід і ми допомагаємо іншим, адже кожен проект має грошову категорію. Якщо ти не заробляєш, значить маєш мати мецената. Багато речей, які приваблюють людей, потрібно дотувати – це соціальні, культурні проекти.

Заохочую всіх - беріть і творіть. Адже найкраще досягнення – це реалізований проект, а не лише задум», - розповів Адрій Худо.

Основними засадничими речами для концентрації креативних людей, на переконання Маркіяна Іващишина, керівника мистецького об’єднання «Дзига», є абсолютна свобода і абсолютна довіра.

«Не потрібно боятися ризику, вдаватися до авантюризму. На жаль, багато хороших ідей і хороших людей не можуть реалізуватися через брак фінансів. Фінанси потрібно шукати», - додав Маркіян Іващишин, керівник мистецького об’єднання «Дзига»

Поділився досвідом творення сприятливого середовища для концентрації креативних людей Степан Веселовський, виконавчий директор ІТ-кластера, СЕО «N-IX».

«Найперше, не міряйте людей щодо креативності по зовнішньому вигляду. Креативність – це значно глибше. Потрібно дивитися глибше, бо є загроза деструктивного креативу.

Наш досвід трохи інший. Ми 8 років будували спільноту, а потім почали втілювати ідеї. Нам вдалося зібрати багато людей, ми об’єднували компанії довкола великих проектів. Будь-який проект можна реалізувати, коли є велика спільнота.  

Що мене на сьогодні лякає? Відповідно до статистичних даних, у нас живе 42 млн. осіб. Це мало. І водночас ми споживаємо стільки хліба, скільки споживають країни з населенням при 30 млн. населення. Це свідчення, що ми бідна держава.

Нам потрібно співпрацювати з іншими містами і країнами, залучати людей приїжджати до нас. Завдання і соціальна відповідальність бізнесу – це створювати робочі місця.

Ми вважаємо, що людина має отримати повноцінну освіту. Ми відійшли від коротких програм чи курсів. Ми розуміємо цінність класичної освіти. Ми не прихильники короткотривалих курсів. Потрібно інвестувати в таланти ще зі шкільного віку. Це щодо бізнесу. А молодим людям хочу порекомендувати - купляйте квартири у Львові і приїздіть сюди, бо через три роки вже буде пізно! Не витрачайте час», - наголосив Степан Веселовський, виконавчий директор ІТ-кластера, СЕО «N-IX».

Нагадаємо, Форум «Креативних людей» відбувається за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Організатори: Львівська міська рада, Інститут міста, ГО «Креативне місто», Кластер розвитку освіти та креативності. Партнери: Український католицький університет, готель «Леополіс», «НІКО-ЗАХІД», Lviv Media Forum, Студрада економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews