У військкоматі розповіли, кого з призовників не покличуть до війська

10.03.2018 19:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: За Збручем

Першого березня в Україні розпочався весняний призив на військову строкову службу. Триватиме він до кінця травня. За цей період у військові комісаріати області мають з’явитися майже 20 тисяч призовників від 18 до 20 років, - За Збручем.

Час прибуття на призовну дільницю молодим людям вказують у повістках. Але, якщо повстка з будь-яких причин не надійшла, то громадянин призовного віку зобов’язаний з’явитися до призовної дільниці у 10 денний строк з дня початку чергового призиву, що визначено указом президента. Призовники, які до 10 березня не отримають повістки, повинні самостійно з’явитися у військовий комісаріат, де вони перебувають на військовому обліку. За неявку на призовну комісію та інші порушення правил військового обліку передбачені адміністративна і кримінальна відповідальність.

Читайте також

На Тернопільщині призовників шукатимуть навіть у соцмережах, а повістки можуть вручати і патрульні

– За порушення правил військового обліку: неявка за викликом до військкомату без поважних причин, умисне зіпсування або недбале зберігання посвідчення про приписку, яке спричинило її втрату, несвоєчасне подання облікових відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством, – розповів під час нещодавньої прес-конференції підполковник Микола Бойко, військовий комісар Тернопільського об’єднаного міського військового комісаріату. – У проекті закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань» передбачено збільшення розміру адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку. Відмова від отримання повістки, неявка за викликом до військкомату без поважних причин тягне накладання штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, повторне протягом року вчинене правопорушень, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення порушень під час мобілізації або в особливий період, тягне накладання штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Поважними причинами неприбуття призовників є: перешкода стихійного лиха, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначений у повістці строк, смерть близьких родичів.

Микола Бойко також розповів про молодих людей, які не підлягають призиву та мають право отримати відстрочку від армії.

– Громадяни України, які за рішенням районної або міської призовної комісії отримали відстрочку, не підлягають призиву на військову строкову службу, – зазначив Микола Бойко. – Відстрочки можуть надаватися за сімейними обставинами: непрацездатні батьки, неповнолітні брати, сестри, дитина до 3 років, двоє і більше дітей, вагітна дружина. За станом здоров’я до одного року, юнакам, які визнані тимчасово непридатними до військової служби за рішенням медичної комісії. Для здобуття освіти, для продовження професійної діяльності педагогічним та медичним працівникам у сільській місцевості за умови повного навантаження. Право на одержання призовниками відстрочки від призиву повинно бути підтверджене відповідними документами. Призовники, яким надано відстрочку зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати у військовий комісаріат документи, які підтверджують їх право на відстрочку. Зробити це має не навчальний заклад, якщо призовник навчається, а особисто молода людина.  Хлопці мають прийти у військкомат, пройти комісію, якщо визнаний придатним, йому надають відстрочку, якщо не придатний – звільняється від призову взагалі. Тому призовникам, які навчаються у вузах необхідно принести всі документи передбачені законодавством, які дають право на відстрочку чи звільняють їх від призиву. Молоді люди, які взагалі не підлягають призиву: за станом здоров’я визнані неприданими до військової служби, виконали обов’язок служби у військовому резерві, батьки, мати або рідний брат сестра яких загинули, померли, стали інвалідами під час проходження служби або зборів, до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах, були засуджені до позбавлення волі або обмеження волі, після закінчення вищих навчальних закладів з присвоєнням військового або спеціального офіцерського звання.

З Тернопільської області під час весняного призову має бути направлено до військових частин 460 юнаків. На строкову службу йдуть тільки ті, кому виповнилося 20 років. У військкоматі наголошують, що у зону проведення антитерористичної операції призовників не відправляють.

Ольга Трач


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: За Збручем