Бережани: шарм маленького старовинного містечка та монастир за колючим дротом (Фото)

10.03.2018 22:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: zaxid.media
Місто у Тернопільській області потішить мандрівників численними пам’ятками архітектури, одна з яких розташувалася на території виправної колонії, - пише zaxid.media.

 Бережани – районний центр Тернопільської області із населенням у 18 тисяч чоловік. Не дуже велике, не дуже метушливе, не дуже «прилизане» і акуратне. Усе воно просякнуте старовиною, яка тут на кожному кроці, навіть у колонії для неповнолітніх.

Про колонію згодом, а зараз хочеться сказати, що Бережани мають якийсь неповторний шарм. Тут дуже багато пам‘яток архітектури: від замку до синагоги, від оборонних церков до оригінальних вілл. І хоча із деяких сиплеться штукатурка, а інші взагалі стоять пусткою чи руйнується, містечко не викликає депресивних настроїв, а навіть навпаки – справляє дуже приємне враження, навіть якщо зустрічає дощем і холодом.

Замок і костел-усипальниця

Зараз Бережанський замок напівзруйнований, а колись він був дуже могутнім та навіть відомим у Європі. Збудований у 1554 році тодішнім власником міста, старостою галицьким та коломийським Миколою Сенявським, замок був п‘ятикутним та мав чотири вежі. Згодом його ще більше укріпили та добудували бастіони. І хоча він не стояв на пагорбі, все ж мав природний захист – рукави річки Золота Липа та широке болото.

Колись Бережанський замок був дуже могутнім, тепер стоїть напівзруйнований.

Крім того, що Бережанський замок був дуже потужний і неодноразово вистоював перед загарбниками, він славився ще й своєю розкішшю. Замкове подвір‘я нагадувало італійське палаццо, а сам палац, пізніше збудований на території замку, мав розкішні інтер‘єри та багате зібрання живопису. За розкіш його називали східним Вавелем (Вавель – замок у Кракові).

   

Фрагменти Бережанського замку.

Замковий костел Святої Трійці постав у той же час, що і сама твердиня. Згодом він разом з двома прибудованими пізніше каплицями став родинною усипальницею Сенявських.

Оборонні храми

Ще один костел, досі могутній і величний, можна побачити на вулиці Братів Лепких. Це готичний парафіяльний костел Різдва Богородиці (нині костел Петра і Павла). Збудований в першій половині 17 століття, храм мав оборонний характер. Про це свідчать товсті стіни і стратегічне розташування, а колись храм оточували ще й потужні мури з бійницями (у 980-х більшість мурів знесли).

Костел Різдва Богородиці із дзвіницею носив оборонний характер.

Ще один храм оборонного значення (оце часи були!) – Вірменська церква – також розташовується у центрі міста. Зараз вона стоїть закинута, хоча збереглася непогано. Раніше у Бережанах жило чимало вірмен, крім церкви, діяла школа, а в 17 столітті вірмени мали свого війта та інших представників влади.

Вірменська церква не використовується за призначенням.

Храм за гратами

Третім старовинним костелом Бережан можна милуватися лише здалеку, адже він ховається за високим парканом і колючим дротом. Це костел Святого Миколая – колись окраса бернардинського монастиря, а зараз церква Пратулинських мучеників на території виправної колонії.

Костел Святого Миколая видно здалеку.

До речі, з середини 18 століття храм також ховався за високим муром, адже бернардинський монастир, як і інші релігійні споруди старих Бережан, мав оборонне значення.

Зате зблизька на храм подивитися складно.

Зараз, зрозуміло, у костел так просто не потрапити. Однак щонеділі прочан пускають на службу.

Колонія розташована на пагорбі у центрі міста, від неї відкривається чудовий краєвид на Бережани.

З пагорба, де розташувався монастир (а тепер і колонія), відкривається гарний вид на старе місто.

Цінна реліквія

Розповідь про храми Бережан буде не повною, якщо не згадати про ще дві споруди. Перша – це синагога, збудована на початку 18 століття, яка зараз стоїть напівзруйнована. А друга – це собор Святої трійці, що стоїть у центрі міста. За даними Вікіпедії, це єдиний храм у Західній Україні, збережений у межах ринкової площі.

Троїцький собор розташувався у центрі Бережан, на площі Ринок.

Храм збудували у 1768 році, однак тоді він суттєво відрізнявся від того, що ми бачимо зараз. Храм неодноразово перебудовувався, а на початку 20 століття йому добудували притвор з двома вежами і купол.

Храм відомий тим, що там зберігаються мощі Іоанна Хрестителя – частинка руки. Мощі потрапили у храм у 1715 році, у радянські часи вважалися втраченими, та у 2000-х їх віднайшли.

Площа Ринок і ратуша

Центральна площа, як у Львові та багатьох інших галицьких містах, називається Ринок. У центрі – квадратна ратуша із внутрішнім двориком та годинниковою вежею, навколо – дво- і триповерхові кам‘яниці.

Старе місто у Бережанах вкрите бруківкою.

Теперішню ратушу збудували на початку ХІХ століття на місці дерев’яної. За формою вона нагадує львівську, щоправда, менша за розмірами.

Ратушу прикрашає гігантський термометр.

Колись у ратуші функціонували гімназія (тут навчалися Богдан Лепкий та Маркіян Шашкевич) та різні крамниці, а зараз там діє аж чотири музеї: краєзнавчий, книги, Богдана Лепкого та репресованої церкви.

У внутрішньому дворику ратуші.

Не храмами єдиними славляться Бережани. Місто прикрашають гарні будинки, серед яких оригінальні вілли, ошатні будівлі різноманітних установ. Особливо ефектно виглядає будинок допорогової каси, збудований на початку 20 століття у стилі модерн.

Приміщення допомогової каси, а нині - банку.

У Бережанах збереглися симпатичні житлові будинки.

Будинок пошти, збудований на початку минулого століття.

Як дістатися до Бережан

Бережани лежать на заході Тернопільської області, у 54 км від Тернополя та у 170 км від Хмельницького.

Із Хмельницького до Бережан є один прямий автобус (Хмельницький-Хуст). Він виїжджає із Хмельницького о 12 годині, прибуває у пункт призначення о 15.30.

Зате із Тернополя у Бережани автобуси ходять дуже часто, тривалість поїздки близько півтори години.

До речі, якщо будете у Бережанах, неодмінно загляньте у село Рай, що за кілька кілометрів від міста, де зберігся палац Потоцьких та симпатичний парк.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zaxid.media