Лосятин на Тернопільщині в роки Першої світової війни: ретрофото

25.03.2018 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Село Лосятин відноситься сьогодні до Кременецького району Тернопільської області. Розташоване воно на річці Іква. В роки Першої світової війни село було окуповане австро-угорськими військами. В 1914 році було зведено цегляні стіни нового храму, які були зруйновані австо-угорськими військами в часи першої світової війни.

Навесні 1915 року переважна більшість населення Кременецького повіту на тривалий час була евакуйована в глибину території Російської імперії. До речі, на той час в повіті проживало близько 220 тисяч мешканців. Найбільш відчутно в цьому році війна «вдарила» по малозабезпечених верствах, які проживали в селі. Саме тому, в цей період майнова диференціація набуває найбільш великих форм та розмірів.

Читайте також

Як реставрували домініканський костел в 1942-1943 році
Домініканський костел в Тернополі на міжвоєнних фото
Тернопільські скаути на ретрофото

Вищезгадані події та процеси створили сприятливе підґрунтя для того, щоб на початку війни на Кременеччині відбулися масові антивоєнні виступи робітників і селян, які були призвані до армії. По всьому повіту зростало незадоволення населення у зв’язку з дорожнечею та нестачею необхідних для життя речей, зокрема продуктів харчування, предметів першої необхідності. До прикладу, у 1915 році ціна на сіль, дорівнювала 2 карбованці за пуд солі (16кг), що в порівнянні із цінами, які були зафіксовані у 1913 році складало удвоє більше.

В червні 1916 року на території Кременеччини, як і в багатьох інших повітах Волині, був здійснений, в результаті успішної операції прорив генерала О. Брусилова. До речі, одна з вузлових ділянок проведення знаменитої військової операції знаходилась під м. Кременцем. Під час воєнних дій край зазнав значного руйнування, так, ряд сіл в повіті було знищено до тла. Жителі, які поверталися до рідних місць після евакуації, побачили жахливі картини спустошень своїх рідних осель. Життя потрібно було відбудовувати заново.

Лютнева революція 1917 р. проголосила повалення в Росії монархії Романових, яка проіснувала понад триста літ. В грудні 1917 року в селі Лосятин було проголошено Радянську владу.

Усі представлені світлини зберігаються в Австрійському державному архіві.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото - Österreichisches Staatsarchiv


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews