Таємниці Чорткова, що на Тернопільщині: Як у місті з’явилась чортова долина?

26.03.2018 15:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: chortkiv.online

Жителі Чорткова уже, напевно звикли, що наше місто, подекуди обплутане містикою та незвичними речами, що відбувались на території міста сьогодні й у минулому. Загадки трапляються майже на кожному кроці: починаючи від загадкового наймення міста до таємних вуличок, підземних ходів та пам’яток предків, - пише chortkiv.online.

Місто Чортків-це просто скарб для завзятих дослідників, яких приваблює така тематика.

Ще у давнину, назву міста пов’язували з декількома легендами. Всі вони мали різний корінь і сутність. Деякі були більш реалістичні, а інші- схожі просто на бувальщини. Проте ні для кого не секрет, що на території нашого міста колись існувала долина, яка називалась Чортовою. Чому ж її так назвали? І що ж там таке траплялось, що люди минали її десятими дорогами?

 Деякі спогади наших предків повідомляють, що усі: і дорослі, і малі боялись йти ближніми дорогами до тої місцевості. Вони подейкували, що якщо будеш йти тією дорогою, то вчепиться тебе блуд, який заведе у такі ліси, що з них і не вийти.

Сьогодні ми розуміємо, що це могли бути просто забобони. Проте у деяких історичних нарисах, ми знаходимо цікаву легенду краєзнавця П. Медведика, який записав:

null

“Коли ще людей не було, боги на нашій землі порядок наводили, русла рік та озера водою заповнювали. Отоді із заздрощів посварився бог з чортом. Що бог задумає зробити, чорт йому наперекір насвинить, зіпсує справу. Ото як запустили в русло Серету воду, то чортяка назло перегородив її кам’яними насипами. Води у річці зібралося багато – розірвало його насип. Тоді чорт в іншому місці насипав вал із землі та каміння так високо, щоб зупинити річку. Закурив файку і регоче. Та тут водяні змії порили нори, вода великою силою прорвала ту греблю. Там, де була гребля, стала долина. Чорт ще раз пробував перегороджувати воду високими горбами, каменюками, а вода зробила бокові русла і знову затопила долину. Сила води закинула чорта в рів, накрила на кільканадцять сажнів густим намулом. Там він і зостався, бо вилізти не міг. Вода зійшла, береги зазеленіли, прийшли сюди люди, оселилися в затишній долині над водою і назвали ту улоговину Чортовою долиною. Потім побудували місто і назвали його Чортків”.

Скільки не оглядай дорогоцінний камінь під назвою Чортків, раз за разом знаходимо нові грані, які неповторні та особливі для нашого міста.

Оксана Шахова


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: chortkiv.online