На Рівненщині влаштували надзвичайну фотосесію у старовинному палаці (Фото)

20.04.2018 19:33   Опубліковано : Юліана Медічі
Джерело: RvNews

У Володимирці на Рівненщині зберігся єдиний на все Полісся панський маєток – палац, садиба Красицьких. Очевидці пишуть, що замок зазнав з часом значних руйнувань, втім там є дах і вікна, повідомляє Північ.Інфо з посиланням на «Володимирець 34300.info».

null
 Фото з сайту Володимирець 34300.info

 

null
 Фото з сайту Володимирець 34300.info

Коштів на його реставрацію немає, а тому за останні роки палац опинився у надто плачевному стані. Відновити частинку життя у замку взялися автори проекту Олена Стельмащук та Ольга Пешко та виклали дивовижні світлини у соцмережі.

null
 Фото з сайту Володимирець 34300.info

 

null
 Фото з сайту Володимирець 34300.info

Ця фотосесія була зроблена з надією, що хтось запалає ідеєю відродити палац у поліському містечку, принаймні для туристів.

Опис замку знаходимо в Інтернеті: «Палац польського пана Фердинанда Красицького був збудований у 1827 році. Парк навкруги палацу був знаменитий рідкісними породами дерев, наприклад, європейськими акаціями. На територію парку не пускали нікого, а стежки тут були настільки широкими, що по них прогулювалися каретами.

На початку ХХ століття його викупила бельгійська родина де Пурбе, якій він і належав до 1939 року. Будівля вціліла під час пожеж війни. Маєток не був зруйнований радянською владою тільки тому, що це приміщення вирішили використати під сиротинець. Тут же розміщувався відділ комуністичної пропаганди – до цих пір на стінах маєтку висять плакати з гаслами на кшталт «Ленин всегда живой».

З 2002 по 2008 рік тут була православна церква, тому й досі зберігся хрест. Коли церква перейшла в окреме приміщення, маєток закрили, обмеживши доступ всередину. Тепер на те, щоб привести його в належний стан, потрібно три мільйони гривень. Цей маєток – єдиний на все Полісся, який зберігся, чим і унікальний.

Поблизу маєтку розташувалася мальовнича водойма з островом посередині. Місцеві мешканці називають її басейном, оскільки створена вона штучно. Краєзнавці розповідають легенду, пов’язану з її виникненням. Пан Фердинанд Красицький, розповідали, був дуже жорстоким і вередливим. Якось одна з кріпачок взяла без дозволу хліб, щоб погодувати своїх дітей. Пану про це розповіли, і він послав за нею охорону. Втікаючи від охоронців, жінка побігла через болото, розташоване поблизу палацу. Заблукала, потрапила в трясовину і загинула. З того часу почали ходити чутки, що бачили її привид на болоті. Буцімто вона ходить і гукає пана, щоб забрати його із собою. Пан злякався і вирішив осушити це болото. Кріпаки почали осушування і дійшли до острівця землі серед болота, який мали розкопати. Проте не встигли – прийшла радянська влада. Так і залишився цей острів посеред водойми. А привида кріпачки тут більше не бачили. Зараз у цьому басейні можна купатися – вода в ньому чиста, оскільки оновлюється з джерела».


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews