Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

У Тернополі відкрили музей-крипту, де панує особлива тиша (Фоторепортаж)

22.04.2018 10:43   Автор : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

У бічній захристії Архикатедри  відбулась прес-конференція з нагоди  відкриття музею-крипти Архикатедрального Собору УГКЦ. Представники місцевих ЗМІ мали щасливу нагоду спочатку піднятись на вежу (88 сходинок), а потім зійти вниз до крипти (критий підземний хід). Саме там   розміщена постійна експозиція, присвячена історії  тернопільської парафії «Тернопіль сакральний». Всі, хто відвідуватиме у майбутньому цей музей, почують цікаві факти про становлення тернопільської парафії та сакральні пам’ятки міста.

Офіційне відкриття відбудеться – 22 квітня після урочистої святкової Архиєрейської  Божественної Літургії, яка буде приурочена 25-й річниці створення Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Участь у ній візьме багато гостей та представників влади.

Реставраційні роботи у катедрі (а їх таки чимало), відбуваються за сприяння о. Ореста Павлівського. Він залучав зацікавлених людей, бо не хотів, щоб було навантаження на парафію. Відтепер маємо доступ до підземелля, трохи згодом – до оглядової вежі, яка, безумовно, незабаром стане візитівкою нашого міста. Під час реставраційних робіт у захристії побачили замуровані великий камін і вікна. Безперечно, у свій час це був діючий камін, адже на багатьох ретро-листівках можна бачити на соборі комин. Для туристів і всіх охочих під час Богослужінь крипта не працюватиме. «Музей діятиме у поза літургійний час, –  каже доктор історичних наук, отець Віталій Козак, синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, –  ми не можемо зруйнувати молитовний клімат собору». О. Віталій провів насичену цікавими і достовірними фактами екскурсію криптою, зокрема розповів про достовірний час спорудження тернопільської катедри – колишнього Домініканського костелу. Окремі стенди розповідають про храми, яких вже й немає. Серед них – старий парафіяльний костел св. Івана Хрестителя, Домініканський костел св. Вікентія, стара та нова синагоги, Єзуїтський костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії тощо. Отець Володимир Громницький,  отець Степан Ратич, отець Євстахій Смаль, отець Микола Шаварин – їм присвячені також окремі стенди.

 У крипті, до речі, неозброєним оком видно первинну породу, яка закладалась у фундамент. Під бічним нефом собору (неф – повздовжній елемент у конструкції храму, який дуже нагадує за формою судно) знаходяться вентиляційні ніші. Отож упродовж року тут однакова стала температура. Попри те, відчуття у крипті незвичні, і це,  незважаючи на підземельну прохолоду. Тут панує особлива тиша і затишок, які спонукають до вічних роздумів. Нічого дивного, адже місце намолене – зверху приміщення храму. А в будь-якому храмі, як відомо,  під час Літургій відбувається зустріч з Богом, тільки в особливий спосіб.

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
ФФото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

 

null
Фото: Валентина Семеняк.

Валентина Семеняк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews