Людмила Марчук

Людмила Марчук

Редактор, журналіст, RvNews

Позбавити кримчан українського громадянства? Чим це обернеться для України?

Президент Порошенко хоче позбавити українського громадянства кримчан, які брали участь у виборах президента РФ

23.04.2018 00:02   Автор : Людмила Марчук
Джерело: RvNews

Сьогодні на всі каналах тільки й мови, що наш президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді проголосувати за припинення громадянства України жителів анексованого Росією Криму, які беруть участь у російських виборах. 

Про це йдеться в законопроекті №8297, внесеному до парламенту в статусі невідкладного. Згідно поданого президентом Законопроекту  підставою для втрати українського громадянства є «використання виборчого або іншого права, наданого іноземним громадянством або виконання обов’язків, покладених іноземним громадянством, що підтверджується даними публічних реєстрів або офіційних видань і сайтів державних органів або органів місцевого самоврядування іноземної держави». Експерти погоджуються з цим, що це по суті правильно. Може, й правильно законодавчо та чи чесно це? Українська держава не змогла своїх громадян захистити, а за чотири роки окупації окупаційна влада змінила їм свідомість, а когось просто залякала. 

null
Фото з мережі Інтернет

Як відомо, російське громадянство жителі Криму отримали після сумнозвісного незаконного референдуму 18 березня 2014 року в результаті протиправних дій окупаційної адміністрації (російських державних органів і підконтрольних самопроголошених органів, що узурпували владу). Тому воно не є добровільним. Приміром, люди на референдум у 2014-му році не пішли, але коли з Криму не виїхали, то рано чи пізно вони змушені були одержати російські паспорти, бо треба жити, дітям йти до школи, хворим до лікарні, треба сплачувати комунальні послуги і скрізь потрібен паспорт.  Проте багато людей попри страх перед владою, зберігали й українські паспорти.

Перед виборами російського президента, які також відбулися і на окупованій українській території – в Криму – населення півострова опинилося в дуже нелегкій ситуації. Особливо те, яке ідентифікує  себе українцями та плекає надію на повернення Криму в Україну. Це, зокрема, ті українці, які в 1950-60-х роках переїхали сюди на ПМЖ з материкової України та кримські татари. Під час передвиборчої кампанії міністр МЗС України Клімкін повідомляв, що російське ФСБ чинить тиск на населення Криму, людям телефонують і погрожують тим,  хто не хоче йти на вибори та їхнім рідним. Жителі окупованого Криму живуть в постійному страху, оскільки репресії, стукацтво та щезання людей прямо з вулиць – це в Криму далеко не вигадані історії.

«Те, що нам потрібно зробити, – це досягти того, щоб був доступ у міжнародних організацій до окупованого Криму», казав тоді голова МЗС України. Забезпечили чи ні, але вибори російського президента відбулися. І в Криму також. І от тепер Україна хоче позбавити громадянства тих людей, які посміли піти на вибори російського президента.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що законопроект про позбавлення громадянства жителів анексованого РФ Криму, які беруть участь у російських виборах, необхідно доопрацювати. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, – передає Слово і Діло.

 «Йдеться про те, що підставами для втрати громадянства можуть стати дії, вчинені людиною внаслідок примусу з боку окупантів. Наприклад, обов'язковий призов російськими окупантами молодої людини, що проживає в Криму, на строкову службу. Або участь під страхом звільнення з роботи в незаконних виборах, що проводяться російською окупаційною владою», – написав він.

За його словами, деякі нові положення, запропоновані у проекті, зокрема, щодо питань, які можуть слугувати підставами для втрати громадянства України, викличуть обґрунтоване обурення у жителів тимчасово окупованого Криму.

Ми часто чуємо з уст наших владців, що ми обов’язково повернемо Крим. Але як повернемо? Хіба Крим – це тільки територія? В Криму живуть люди. І тільки від їх самоусвідомлення, ким вони себе ідентифікують, в якій державі захочуть жити і залежить те, чи повернеться Крим до України.

На жаль, Україна стала втрачати цих людей ще задовго до окупації Росією. Ми дозволили Росії багато років проводити в Криму свою пропагандистську русифікаторську політику. Ми втратили кримчан нерозумною нахрапистою українізацією, а треба було натомість - обережної, покрокової, толерантної. Українська держава, на жаль, за всі роки незалежності не розробила особливої програми українізації східних регіонів і Криму.

Чи задумались наші депутати, чим це може для нас обернутися, коли голосували за Харківські угоди? Росія ж тим часом свою роботу проводила. Ось тому так багато виявилося зрадників серед офіцерів Чорноморського флоту.

У мене в Криму живе близька родина – гілка від маминої рідної сестри, в якої троє дітей. Те, що я "фашистка" і "бандерівка", доводилося чути від рідні ще задовго до російської окупації. Проте моя тітка за всі роки проживання в Криму – з 1960-х років ніколи не зраджувала українській мові. Коли українські свободівці приїхали якось у Севастополь та виставили там радикальні гасла, ратуючи за українську мову, вона підійшла до них і сказала: «Ви б, діти, краще колядок заспівали…» І вона мала рацію. Силоміць та одними гаслами любові до мови не прищепиш.

На референдум у 2014-му мої родичі не ходили. А про те, чи брали вони участь у виборах російського президента, нам невідомо. Зв’язок обірвався після вимкнення українських операторів зв’язку.

Нехай наші рідні українці в Криму висловлювалися про одного з наших президентів «ваш помаранчевый», нехай своїм вважали потім Януковича, не зрозуміли Майдану, проте вони завжди рвалися відвідати Україну, а мої родичі – свою малу батьківщину Рівненщину, звідки родом, де поховані батьки батьків, де живе вся велика родина. До речі, з Рівненщини дуже багато наших земляків у 50-60-х роках на заклик Хрущова поїхали до Криму піднімати народне господарство та там і залишилися. Чимало вже померли, але в Криму живуть їхні діти та онуки.

Діти моєї тітки вчилися в російській школі й розмовляють російською, а їхні діти повністю асимілювалися. Нехай вже не болить їм так Україна і її доля, як нам тут, проте вони добре пам'ятають, звідки вони родом і їхня ідентифікація – українська. Відібравши у них громадянство, ми назавжди відріжемо їм шлях до України.

Що набуде від цього Україна, отак добровільно відрізуючи великий людський ресурс?! Набуде хіба що Путін. Хто-хто, а наш ворог тільки руки потиратиме, коли наші депутати цей законопроект підпишуть.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews