Як в селі Бурканів 100 років тому щеплення робили

25.04.2018 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

В мережі Інтернет вдалось віднайти цікаві раритетні світлини, щоб були зроблені в 1915 році в селі Бурканів, яке сьогодні знаходиться в складі Теребовлянського району Тернопільської області. Перша писемна згадка про населений пункт відноситься до 1564 року. До кінця XVIII століття воно носило назву Кут.

Читайте також

Чортків 1926 року очима варшавського фотографа
Про єзуїтський конвікт в Тернополі в ХІХ столітті
Кременець на листівках до 1917 року

На знайдених світлинах можна побачити не лише зимову панорама села Бурканів столітньої давнини, а й незвичайний рідкісний сюжет – як солдати айстро-угорської армії проводили щеплення місцевому населенню. Можливо, хтось впізнає своїх предків на фото.

В австрійській армії дуже слідкували за епідеміологічною ситуацією. Якісна питна вода і гаряча чорна кава були не менш важливими для солдата, ніж наявність хорошого озброєння. Причиною цього було й те, що на початку Першої світової війни в австро-угорській армії 25 тисяч військових захворіли на холеру і 30% з них померли. Іншими поширеними проблемами тоді був черевний тиф, дизентерія і сипний тиф. Найвищою смертність була при холері. Щеплення від черевного тифу не були настільки ефективними, як від холери, проте вони впливали на статистику.

Тетяна Яцечко-Блаженко


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews