Будинок-стіна: Плоска споруда у Чорткові

27.04.2018 09:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: chortkiv.online

Яка ж різноманітність пам’яток трапляється нам у Чорткові. Ну просто не місто,  а музей під відкритим небом. І що головне, кожна споруда по-своєму оригінальна, особлива, має свою незабутню історію та мовчить про свої секрети. Скільки ж тут будинків, і які вони всі  нетрадиційні та неординарні. То «крилаті», то схожі на пряничні будиночки, то здіймаються уверх гострими шпилями, а деколи створюють ілюзію «плоских» споруд.

Задаємо ми собі запитання: «Чому ж так? Про що думали ті креативні архітектори, коли зводили такі будинки? Звідки пішла така мода?». Насправді, усіх секретів нам, все-таки, не розгадати, проте віднайти якісь таємниці- ми все ж зможемо!

Широтами інтернету ми часто зустрічаємо світлини «плоских» будинків, що розташовуються у Одесі, Львові та інших містах України. Проте, як дивно б не було, у Чорткові теж є такий оригінальний будиночок, що на перший погляд, нічим не відрізняється від інших.

Його “фішкою”, родзинкою є певна зорова ілюзія. При певному ракурсі може здатись, що він плоский. Але, звісно, насправді так не є. Будинок радше має форму трапеції: дві його стіни сходяться під гострим кутом, це і  викликає зображення плоскості.

Подейкують, що така мода прийшла до нас із Європи. Такі будинки будували  з метою економії будівельних матеріалів, так щоб не будувати усі чотири стіни. Це може здатись нам смішним фактом, проте, люди у тодішній пристосовувались до таких умов, щоб за мінімум коштів збудувати неординарну споруду.

У народі такі будинки називають «стінами». Так в Україні є одеська стіна, львівська, ну а тепер, звичайно,  і чортківська! Тим паче, що місцеві жителі надали цьому будинку такого яскравого кольору. Як живеться чортків’янам у неординарному будинку на вулиці Залізничній, ми можемо лише здогадуватись. Можливо, хтось забажає і поділиться з нами «закуліссями» життя у будинку. А нам залишається гордитися, що і такий оригінальний експонат, є у нашому місті-музеї.

Оксана Шахова
для Чортків.Онлайн


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: chortkiv.online