Як прем’єрним показом у тернопільській Школі Мистецтв розвеселили самотність

30.04.2018 12:43   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Прем’єра будь-якої театральної вистави – це завжди свято. А якщо юні актори – діти, то свято тоді подвійне. Адже таким акторам особливо й перевтілюватися в когось  не доводиться, бо вони й без того ще щирі й безпосередні, з відкритим серцем. У даному випадку я про театр-студію «Дитинство», яка діє на базі театрального відділу ( обласна експериментальна комплексна школа мистецтв імені Ігоря Герети) та її вихованців.

Тут відбулась прем’єра казки «Як розвеселити самотність», повна назва якої «Камелія, скутер або як розвеселити самотність», авторка Лана Ра. У 2015 році її відзначили на  Міжнародному драматургічному освітньому фестивалі у Києві, який проходив під гаслом  «Тиждень актуальної п’єси». А вищезгадана п’єса надзвичайно актуальна, адже, на жаль, незчисленна кількість сучасних дітей (як і дорослих) в силу різних обставин, почуваються у сучасному світі надзвичайно самотніми. Між тим від самотності до депресії – один крок. Батькам про це треба пам’ятати і «закарбувати собі на носі». Художній керівник театру-студії «Дитинство», режисер-постановник Василь Пазій зробив велику справу, взявши до репертуару вищезгадану п’єсу, бо вона сьогодні затребувана суспільством як ніколи раніше. У виставі беруть участь учні 4 класу (класний керівник Наталія Домбровська). Серед дійових осіб: Вітерець (Владислав Мінчук), Конячка Камелія (Софія Покотило), Мишеня Горох (Кароліна Тарвід), Птах (Тарас Христинич), Жабка (Софія Кручок), Равлик (Анастасія Малиновська), Метелик (Поліна Мартиновська), Світлячок (Сніжана Винницька), Павучок (Вікторія Крюкова), Ворона (Аріна Міщук), Самотність (Юліана Бучковська).  Дитячий театр активізує у дітей не лише внутрішні творчі процеси, а й їхній емоційний, моральний та соціальний стан. Розвиває в них творчі здібності, образну уяву та асоціативне мислення, навички спілкування (музика, танець, спів, художнє читання, хореографія, зрештою - збагачує світогляд). Із прем’єрою юних артистів привітала директорка Школи Мистецтв Марія Гудима. Ще довго не вщухали гучні батьківські оплески: гра вдалася.

Казка – це гра, фантазія, животворне джерело дитячого мислення, благородних почуттів і прагнень. – Писав у свій час відомий педагог Василь Сухомлинський. – Багаторічний досвід переконує, що естетичні, моральні та інтелектуальні почуття, які народжуються у душі дитини під враженням казкових образів, стимулюють потік думки, який пробуджує до активної діяльності мозок, зв’язує повнокровними нитками острівці мислення. Через казкові образи у свідомість дітей входить слово з його найтоншими відтінками. Воно стає сферою духовного життя дитини, засобом висловлення думок і почуттів, живою реальністю мислення».

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

Здавалось би, невеличкий колектив (режисер-постановник Василь Пазій), музичний керівник – Ольга Качан, вокал – Христина Ткачик, учні –актори) – а яку роблять ДОБРУ справу. Впевнена, ті з них, хто брав безпосередньо участь у грі і хто дивився виставу, вже ніколи не дружитимуть із сумом та самотністю (бо то найжурливіший друг) а відтепер матимуть за приятелів радість і доброту, пробачатимуть іншим образи, співчуватимуть у біді, не ображатимуть інших, будуть завше щирими і правдивими. Як пощастило Тернополю із Школою Мистецтв – справжньою оазою цікавих творчих інтелектуальних проектів, натхненних ідей. Маємо оберігати її гуртом, як зіницю ока.

Валентина Семеняк.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews