Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

На Рівненщині ніде не збереглося стільки пам’яток архітектури, як у древньому Острозі

Подорож древнім Острогом у день відкриття туристичного сезону

02.05.2018 10:31   Автор : Яна Замкова
Джерело: RvNews

Мандрівник, який вперше завітає до древнього Острога, від назви якого вже віє історією, від своїх очікувань не розчарується. Припускають, що назву місто одержало від давньоруського  слова  «острог», що означало укріплення, обнесене дерев’яним частоколом. Стародавні назви його були Острогобор, тобто укріплення в бору, і Остроріг, тобто гострий ріг, який утворювала річка Вілія, спрямовуючи свою течію від сусідніх Межиричів,  а в центрі міста стрімко повертала у бік Татарської вежі.

 Уперше Острог згадується в Іпатіївському літописі від 1100 року. За свою історію Острог пережив і роки піднесення, розквіту, слави, ставав центром культури та освіти, за що надбав собі назву – Волинські Афіни, але зазнавав і періоду занепаду, коли перетворився у звичайнісіньке провінційне містечко. Але варто зазначити, що на Рівненщині ніде не збереглося стільки  яскравих пам’яток архітектури, як у цьому районному центрі, й нині має всі можливості стати туристичною Меккою.

null
Вежа мурована, Кругла вежа і Богоявленський собор. Фото з мережі Інтернет

Отож, відкриваючи  цьогорічний туристичний сезон, організатори хотіли донести як до острожан, так і до гостей міста, що навкруги стільки всього цікавого й незвіданого. І далеко вирушати не варто.  Екскурсія, яка мала назву «Від музею до музею» розпочалася  із  Замкової гори, де збереглися споруди, що походять з глибини віків – Вежа мурована, Кругла вежа і Богоявленський собор, які свого часу перетворили княжий замок  в одну з найнеприступніших феодальних фортець в Україні.

Вежа мурована є найстарішою спорудою замку князів Острозьких.  В її основу перші камені заклав ще князь Данило, засновник роду Острозьких. А добудовував князь Федір. Тож на початку XV століття вежа вже стояла в усій своїй суворій красі та могутності. Її призначенням була не лише оборона, а й забезпечення умов для постійного проживання. У найнижчому ярусі зберігалися різноманітні припаси. Був тут навіть глибокий колодязь. Трьохметрової товщини стіни, бійниці – усе це викликає захоплення, здивування і повагу до древніх зодчих.

null
Вежа мурована. Вхід в музей. Фото з мережі Інтернет

Зараз у залах Вежі мурованої розміщена багата експозиція Острозького краєзнавчого музею. Серед експонатів найрізноманітніші археологічні колекції, ікони, експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї і т. п. Також можна побачити макет Острога, який відображає місто XVII століття.

null
Острог. Кругла вежа. Фото Я. Замкової

У південно-західному куті Замкової гори розмістилася Кругла вежа.  Вона має вигляд кола, у якого відтята невелика частина. Така конфігурація обумовлена потребою приєднати до неї замкові оборонні мури. Збудована башта в перші чверті XVI ст., коли політичні обставини та постійні набіги кримських татар змусили острозьких магнатів удосконалювати фортифікаційні споруди замку і самого міста.

За  кілька десятків метрів від Вежі мурованої  сягає золотими банями в небесну голубінь величний Богоявленський собор. Постав він на початку XV століття – одні дослідними стверджують, що при Федорі Острозькому, а інші – що при його синові Василеві Красному.  Оскільки церква була також оборонною спорудою, її північна сторона (виходить у сторону глибокого штучного рову) була утовщена до 2,8 метра, а в стінах з’явилися бійниці. Богоявленський собор – типовий зразок хрестокупольної системи, яка була широко представлена в архітектурі домонгольської Русі. Але після переходу місцевих князів у католицизм,  Богоявленський собор  понад 200 років пустував та руйнувався й до середини XIX століття храм перетворився в руїну. У 1886 році почалась його реконструкція, яка  дещо змінила первісний архітектурний вигляд споруди.

null
Богоявленський собор. Фото з мережі Інтернет

Стартонувши із Замкової гори, за вказівниками на асфальті, на яких зображено герб князів Острозьких, ми пройшли через колишню площу «Ринок», де нині будується новий корпус Національного університету «Острозька академія», і який згодом стане ще однією родзинкою для мандрівників, зазирнули до  Луцької надбрамної вежі.

null
Вказівник на тротуарі у вигляді герба кн. Острозьких. Фото Я. Замкової

 

 

Протягом багатьох років вона виконувала водночас функції міських воріт й оборонної вежі. Нині тут розмістився Музей книги та друкарства, де зберігаються стародруки XVІ-XVІІ століть і раритетні книги. Такі музеї є лише два в Україні, і один із них – в Острозі.  Вітри століть добряче потріпали Луцьку надбрамну вежу, й на сьогодні вона потребує капітального ремонту.

null
Острог. Луцька вежа. Нині музей книги та друкарства. Фото з мережі Інтернет

Далі за дороговказами  рушили до Музею нумізматики, який розмістив свої експозиції  у приміщенні колишнього житлового будинку Штейненбергів (XIX століття). Фонд музею нараховує понад 11 тисяч експонатів, серед яких монети, грошові сурогати, нагороди, бони, цінні папери, шати до ікон.

null
Острог. Музей нумізматики. Фото Я. Замкової

 

null
Фото Я. Замкової

 

null
Місцеві обігові банкноти. Фото Я. Замкової

 

null
Скарб у музеї нумізматики. Фото Я. Замкової

Надзвичайно цікавими для відвідувачів  є знайдені скарби, серед яких  монетно-речові знахідки XVII ст., але присутні й більш сучасні – один із них  належав острозькій єврейській родині, що загинула в лихоліттях Другої світової війни. Окрасою колекції є повна збірка сучасних пам'ятних та ювілейних монет незалежної України. А ще тут виокремили  експозицію, де розповідається про місцеві гроші, які були в обігу безпосередньо в Острозі та його околицях.  Отож, переглянувши експозицію, можна простежити всі віхи історії. А ще напередодні відкриття туристичного сезону біля входу в музей з’явився новий експонат – лавка, інкрустована п’ятаками.

null
Посидіти на цій лавці хочуть усі туристи. Фото Я. Замкової

Говорять, що посидівши на ній, можна забезпечити собі достаток та багатство. Так що вже одна лавка варта уваги мандрівників.

null
Фото Я. Замкової

А кінцевою точкою  екскурсійного маршруту «Від музею до музею» стала Мистецька галерея НУ «Острозька академія», розташована на території навчального закладу.

null
У Мистецькій галереї Острозької академії. Фото Я. Замкової

 

null
Трипільська культура у Мистецькій галереї НУ ОА. Фото Я. Замкової

Розміщення галереї в старовинних автентичних підземеллях  XVIII століття надає мистецьким залам особливої камерної атмосфери. Тут майже кожного місяця змінюються експозиції. Нині там  розгорнута виставка творів художника Георгія Косміаді, а також експозиція трипільської культури.

null
НУ Острозька академія. Будівництво нового корпусу. Фото Я. Замкової

Ми розповіли лише про один екскурсійний маршрут, але в Острозі є ще доволі багато родзинок, що зацікавлять туристів. 

null
Інформаційний туристичний центр. Фото Я. Замкової

Якщо вирішите відвідати місто над Вілією, то найкраще звернутися в Центр туристичної інформації, що розташований на вул. Героїв Майдану, 7 або за тел. 0684030725, де вам нададуть всю інформацію про роботу музеїв міста, допоможуть з екскурсіями, розкажуть про місцеві атракції, а також про те, де можна зупинитися перепочити та  поїсти.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews