Анна Горська

Анна Горська

журналіст

Маленька перемога лікарів у боротьбі за ангіограф для ЛОКЛ (Фото, відео)

25.05.2018 00:00   Автор : Анна Горська
Джерело: LvNews

Профільна комісія Львівської обласної ради винесе на голосування  на сесії Львівської облради звернення до Міністерства охорони здоров’я України про першочергове забезпечення ангіографами КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня». Таке рішення було прийнято  під час розгляду  на засіданні комісії звернення відомого судинного хірурга, професора Ігоря Кобзи,- про це повідомлено у прес-релізі ініціативної групи лікарів Львівської обласної клінічної лікарні.

Читайте також

У Львові вперше проведено мініінвазивну операцію на серці за європейськими стандартами

Як повідомив Ігор Кобза, члени комісії висловили розуміння проблеми та запропонували розпорядитися ангіографами, які будуть закуплені на умовах співфінансування з бюджету Львівської області та субвенції з державного бюджету, встановивши їх у Львівській обласній клінічній лікарні. Висловити  МОЗ позицію Львівської обласної ради, як органу місцевого самоврядування, відповідального за надання ефективної медичної допомоги населенню Львівської області переконала заява директора Департаменту охорони здоров’я Ірини Микичак, яка запевнила комісію, що ангіографи розподілятиме Міністерство охорони здоров’я,  і вона, як представник Львівської обласної державної адміністрації, не в силах самостійно переконати керівництво Міністерства у доцільності передати ангіографи у Львівську обласну клінічну лікарню.

І. Микичак стверджує, що  керівництво міністерства, в особі заступника міністра О.Лінчевського вважає, що ангіографи мають бути розподілені у Львівський обласний кардіоцентр та Дрогобицьку міську лікарню.

Одночасно, професор Ігор Кобза повідомив, що лікарі Львівської обласної клінічної лікарні обрали ініціативну групу, члени якої представлятимуть колектив ЛОКЛ в органах влади при вирішенні питання розподілу закуплених ангіографів. До ініціативної групи разом з лікарями увійшли представники громадськості.

У Львівській обласній клінічній лікарні, яка надає високоспеціалізовану допомогу мешканцям Львівської області, а також проводить ряд унікальних в Україні та Європі операцій, немає жодного справного, а тим більше висококласного стаціонарного ангіографа. Нещодавно ЛОКЛ  було проведено тендер на закупівлю двох ангіографів у співвінансуванні бюджету Львівської області і субвенції з державного бюджету. Однак, директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак заявляє, що ЛОКЛ є лише розпорядником коштів, і жоден з цих ангіографів не буде встановлений у Львівській обласній лікарні, а будуть передані у Львівський  обласний кардіоцентр та Дрогобицьку міську лікарню №1.

Тим часом лікарі Серцево-судинного центру ЛОКЛ стверджують, що ЛОКЛ повинна пріоритетно отримати ангіограф, оскільки без цього діагностично-лікувального комплексу висококваліфіковані лікарі обласної лікарні безсилі в наданні ефективної допомоги пацієнтам, які, відтак, стають інвалідами, або помирають.

Одним з   аргументів лікарів є те, що за час Незалежності України, ЛОКЛ будучи найбільшим центром серцево-судинної хірургії в Україні жодного разу не отримувала ангіографічних комплексів за бюджетного фінансування. Тут були змушені працювати на вживаних старих апаратах низького класу, переданих благодійними фондами та вкладати величезні суми у їх обслуговування та ремонти. Як наслідок, вже другий місяць серцево-судинний центр не може проводити обстеження та лікування складних серцево-судинних патологій через остаточний вихід з ладу єдиного  мобільного ангіографа. Тому лікарі вимагають негайно закупити і передати у клініку запланований державний ангіограф.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews