Кременецькі «Близнюки» на старих світлинах

30.05.2018 11:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Якщо ви коли-небудь будете відвідувати місто Кременець обов’язково зверніть увагу на дуже цікаву архітектурну пам’ятку, яка є унікальною для регіону і рідко зустрічається. Мова йде про споруду XVII – XVIII ст. –будинок «Близнюки». З часу появи будинок зазнав змін і був кілька разів перебудований.

Будинок «Близнюки» сьогодні розташований на одній з найдавніших кременецьких вулиць – Медовій, 1-3. Будівля оформлена в стилі бароко.

Оригінальність «близнюків» полягає в тому, що вони складаються з двох спарених будинків, які об’єднує стіна.

Характерними рисами цієї будови є оригінальні карнизи, надвіконні та наддверні оздоби, гарні балкони із залізними огорожами, виконані місцевим майстрами. Будівля представляє суто волинський декор. Співвідношення розмірів короткої і довгої сторін будинку 10 х 20 метрів.

Подібне співвідношення відповідає структурі кам’яниць XVI – XVII століть. Будинок-близнюки дає уявлення про забудову центральної частини Кременця в XVII – XVIII ст.

Сьогодні це двоповерховий будинок із склепінчастим перекриттям. Первісний декор екстер’єру не зберігся. Протягом 1999–2009 рр. будинок «Близнюки» був занесений до Державного реєстру національного культурного надбання. Приміщення знаходиться на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу; використовується, як житлове приміщення.

На представлених світлинах міжвоєнного періоду можна побачити як виглядали кременецькі «близнюки» майже сто років тому.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Джерело фото: Fotopolska

Тетяна Яцечко-Блаженко


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews