Олег Завадський

Олег Завадський

підприємець, громадський діяч, блогер

Бобулізм

30.05.2018 22:54   Автор : Олег Завадський
Джерело: medium.com

“Бобулізм” — новий політичний термін, котрий услід за “тітушками” поповнить урабністичні словники англійської мови, а згодом і традиційні консервативні, на зразок Міріам Вебстер. Ну не міг же тоді попасти в фокус уваги суспільства якийсь інший вуличний бандит-найманець, скажімо, Петренко, як інспектор з комедійного шоу, ні! То мусив бути колоритний Тітушко. Точніше, сам він зовсім не колоритний, а от прізвище — просто чудове, дзвінке, якому заздрять поети, змушені видумувати псевдоніми. Наразі терміном “titushka” послуговуються західні медіа і це не жарт.

Titushka

(Originally in Ukraine) A thug, usually with a martial arts background, paid by the goverment and acting under auspices of police to incite violence, provoke unlawful behaviour amoung peaceful protesters, engage public in scuffles and fights. Normally pretends to be one of the demonstrators, clad in dark sportswear of Adidas or similar brand

During violent police crackdown, titushkas were primarily engaging independent journalists

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Titushka

Наступним маленьким чудом і подарунком світовому лексикону знову стане українське слово, проте цього разу воно легше впишеться у більш латинську етимологію західноєвропейських мов, бо звучатиме дуже по-латинському…

Бобулізм — це нелегальна політтехнологія, суть котрої у створенні штучної конкуренції на виборах шляхом долучення псевдо-кандидатів, або “бобулів”, котрі служать певним цілям своїх наймачів. Бобулів ставлять в опозицію до своїх найманців і вони імітують конкурентне середовище, крім того, зазвичай дискредитують інших опозиціонерів, котрих електорат починає з ними утотожнювати. Не зважаючи на подібне звучання, не слід плутати бобулізм із популізмом. У популістів кандидати реальні, обіцянки — нереальні. В бобулістів лише кандидати нереальні, а обіцянки — рендомні, тобто випадково видані ротами бобулів на різних ток-шоу, котрі навперегін їх запрошують.

Бобулізм стартував недавно і невдовзі набере солідних обертів. Усе почалося з Вакарчука, котрий нам усім, ніби нормальним, подобається, котрий розумний і талановитий, такий справжній і прозахідний, якби не дружина із таким… (То її справжнє прізвище, чи псевдо? Бо аж не віриться, що таке може бути). У Стенфорді у Фукуями вчився, ну все так складається. Фукуяма, правда, трохи поспішив тішитися і перехвалив демократію, котра стала під загрозою навіть на теренах сонячної Каліфорнії. Але нічого. Біда в тому, що всі почали підозрювати, що Славко не такий вже може й опозиціонер до діючго Президента! От Скрябін вже докритикувався, а той живе собі під світлом “фонарів”, не тужить. Халепа, що робити? Треба показати, що він таки класний. Ось, порівняйте: Винник. Це ж безсмаччя, приторність і не прозахідність. Або Зеленський: єврей (ну скільки можна), антиукраїнські закиди, російська мова. Не спрацювало… і в бій пустили важку артилерію. Відкопали, відшкрябали, “полірнули” — круто! Ще й писок відкриває, дурниці ляпає, ну хіба можна знайти кращого бобула, аніж самого прототипа цього терміну, Іво Бобула?

Олег Завадський


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: medium.com