Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Шумське газове господарство на Тернопільщині вражає естетичним оформленням за європейськими стандартами (Фоторепортаж)

04.06.2018 11:13   Автор : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Можливо в Тернопільській області це єдине подібне господарство, де подвір’я та й робоча будівля, її приміщення піддалися незвичному для нас екологічному дизайну завдяки керівнику підприємства, хоч подібне практично вже давно прийняте в країнах Європи.

Начальником Управління експлуатації газового господарства в Шумському районі є Григоренко Олександр Михайлович – людина, яка закохана в красу природи. І саме завдяки йому здавалося б, на перший погляд, технічне підприємство перетворилося на оазис природньої краси, де на подвір’ї та в приміщеннях насаджено й виплекано багато квіткових рослин, обладнано розмаїті куточки давнього українського побуту та ще й деколи з неабияким гумором.

Читайте також

На Тернопільщині авто збило дитину
Жителі Шумської об’єднаної громади прибирають свої містечка і села до Великодня
У селі на Шумщині жінка знайшла свою сусідку мертвою

Відразу слід зазначити, що, на жаль, з керівником господарства не вдалось зустрітися, але, як кажуть, його добрі справи говорять самі за себе, також добре відгукуються про нього  й багато шумчан.  В Європі та й у всьому світі подібне екооформлення підприємств, установ, приватних господарств практикується й з інших причин, а саме – з психологічних. Наприклад, якщо взяти це господарство в Шумську, схожі по всій Україні та вникнути в їх суть з позицій нелегкого сьогодення, коли ціни скачуть на все і на побутовий газ в тому числі, з чого люди висловлюють незадоволення і т.п., то тоді стає зрозумілим задум пана Олександра. Ні для кого не є  секретом, що часом у роботі деколи трапляються якісь помилки в нарахуваннях оплати за газокористування, інше, то тоді й взагалі людина йде до тієї газової контори зі злістю, легко кажучи. Але тут вона заходить на подвір’я… І що?  Відразу кожен помічає навколо незвичну красу, відволікає на неї мимоволі свою увагу. І яка б не була людина черства, байдужа чи й зла, прекрасне заповнює їй душу, а згодом, розглянувши та прочитавши гумористичні українські кавалки на оригінальних виробах з дерева, уста самі розходяться в посмішці. Ось після цього всі суперечливі питання вирішують спокійно, швидко, із взаєморозумінням. У вестибюлі будівлі підприємства також є багато всього, що може відволікти відвідувачів од невеселих думок, приємно провести час в очікуванні, а не бездумно стояти в черзі, набираючи при цьому ще більшої злості. Найперше, вражає ідеальна чистота та порядок, куточки з вазонами рослин, на кожному з яких є назви, прямо мов у якомусь ботанічному саду, також опудала голів диких звірів, риб тощо.

Якщо знову повернутися на подвір’я, то тут можна провести цілу екскурсію. З  різних видів рослин зі всього світу пан Олександр разом із своїми працівниками-ентузіастами зібрали чимало, напевно десь біля 200 видів, а можливо й більше. Цікавим є й те, що по штату немає одиниці садового дизайнера, всю цю красу творили та доглядають кожного дня багато працівників за власним бажанням.

  При самому вході до господарства відвідувачі бачать незвичні квітники в … видовбаних колодах, цього року насаджений міні-садок з черешень та квіти, різноманітні квіти, які радують око, своєю красою приємно пестять серце. А далі шляховий вказівник з відмітками довжини шляху в км до важливих міст та сіл України й деяких у світі. З іншого боку встановлений такий собі «барометр» чи то прогнозист погоди під назвою «Галицький прогнозист», де на галицькому діалекті є відповідні, жартівливі написи, але 100% точні за своєю народною суттю, наприклад: « Мотуз сі махає – вітер… Мотуз має тінь – сонце… Мотуза не видко – туман… Мотуз сі руха верх-низ – землетрус». Ну, а це --«Мотуз сі двоїт – вам уже не до погоди» й взагалі викликає регіт.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Зліва від входу на подвір’я розміщені різні цікаві міні-макети з давнього українського побутового життя, як то – маєтки з жилими та господарськими будівлями, біля яких видно міхи, різний інвентар, а також млин, ставочок(на око біля 2м на 1м) з очеретом та живими рибками(на вигляд верховодками), криниця «журавель», в якій, у зрізаній пластиковій пляшці, закопаній в землю, є вода. Біля входу в адмінкорпус по правому боці – буда для пса, дивно – із супутниковою антеною та написами на давній слов’янській мові назви району, де розміщене газове господарство – «Чиранка» та адресою його, кличкою собаки.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Так можна описувати ще довго, але є одне побажання –  щоб тут проводились справжні екскурсії із зазначенням у розповіді, хто цю красу конкретно створював, як, з чого, на подобі чого тощо. Неможливо не згадати тут й велич квітнучих троянд, вправно та загадково підстрижених заморських кущів, дерев, цікаві та гарні композиції клумб із використанням каміння, нарешті - особливу навколишню ауру, запахи…

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Пропозиція від автора: Шановні краяни Тернопілля, всієї України, створюйте навколо себе красу, вона несе позитивну енергетику, дозволяє з радістю жити і творити добрі діла, краса розрадить у скрутну хвилину, вселить надію та впевненість у майбуття! Недарма з давен є істина така – «Краса править світом» і це без сумнівів, хто прийшов до цього розуміння, тому легко й радісно живеться.

Віктор Аверкієв


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews