На Рівненщині реформуватимуть систему інституційного догляду та виховання дітей

На разі розробляють стратегію деінституціалізації у сфері захисту прав дітей Її завданням є перехід від перебування дітей в інтернатах до виховання їх у сім’ях - деінституціалізація.

14.06.2018 20:15   Опубліковано : Дарина Ясна
Джерело: RvNews

Нині обласні управління освіти та науки, департамент соціального захисту населення, центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, управління охорони здоров’я та служба у справах дітей, працюють над регіональним планом заходів з реалізації I етапу Стратегії. 

До слова, нині в Рівненській області функціонує 26 інтернатів різного спрямування: 2 - соціального, 21 - освітнього та 3 – галузі охорони здоров’я.

На нараді під керівництвом заступника голови Рівненської ОДА Світлани Богатирчук-Кривко розглянули пропозиції щодо можливості трансформації інтернатних установ.

«Нам потрібно детально проаналізувати кожний заклад, вивчити які конкретно послуги необхідні дитині - освітні, медичні, соціальні або реабілітаційні. Адже саме можливість надання послуг в громаді і є умовою для того, щоб діти не потрапляли до інтернатів. Також слід визначити потребу у кадрах, аби зрозуміти скільки спеціалістів потрібно буде готувати для надання цих послуг», – зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

Водночас, за словами заступника голови ОДА, не усі інтернатні заклади будуть трансформуватись. Є спеціальні установи, які мають підопічних з тяжкими хворобами чи розладами. Частина їх потребує постійного перебування в інтернаті, а щодо інших, то є думка направляти їх туди періодично – для проходження реабілітації.

Світлана Богатирчук-Кривко зауважила, що до кінця червня регіональний план заходів з реалізації I етапу Стратегії має бути завершений та затверджений розпорядженням голови ОДА, а потому погоджений на найближчий сесії обласної ради.

Нагадаємо, у 2019 році після виконання підготовчого етапу з державного та обласного бюджетів будуть виділятися кошти на реалізацію Стратегії.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews