Гонтова гора на Тернопільщині на ретро фото австрійців

19.06.2018 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

На межі Зборівського та Збаразького районів Тернопільської області, між селами Мильне і Мала Березовиця знаходиться комплексна пам'ятка природи місцевого значення під назвою Гонтова гора. Висота гори становить понад 400 метрів над рівнем моря. Гонтова гора є фрагментом Товтрової гряди.

В фондах Австрійського державного архіву знаходяться фото часів Першої світової війни, що були відзняті якраз на Гонтовій горі, що на Тернопільщині.

Поблизу гори знаходилось однойменне село Гонтова, яке було спалене в 1916 році, а мешканці були евакуйовані відбувся бій між січовими стрільцями та російськими солдатами.

В 1917 році тут трапилась трагедія, коли сюди повернувся фронт. Частина російських військ, яка втомилася від війни, вирішила залишити поле бою. Дорогою із Залізців солдати заночували біля Гонтови. Тут їх атакували свої ж. Загинуло майже 300 російських солдатів.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело: Österreichisches Staatsarchiv


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews