Як виглядали мешканці Бережан в ХІХ столітті

06.07.2018 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

До вашої уваги світлини мешканців містечка Бережани, які були зроблені в місцевих фотосалонах ХІХ століття. В той час фотоательє зазвичай розташовувалися на верхніх поверхах і горищах будинків і були обладнані скляним дахом, іноді, по можливості, однією або декількома скляними стінами, щоб забезпечити максимальний доступ світла. Штучне освітлення на протязі всього ХІХ століття майже не застосовувалося. З часом портретні майстерні обзавелися обладнанням, яке стало їхньою невід'ємною частиною - меблями, ширмами, змінними фонами, колонами і вазонами з гіпсу і пап'є-маше, дрібничками та іншої бутафорією.

Чим престижніший був фотосалон, тим розкішніше була обстановка, і тим більше аксесуарів надавалося на вибір клієнта. Гармати, палуба пароплава, набір для стрільби з лука - не питання. Пропорційно престижу було і число співробітників ательє.

Похід до фотографа був певним ритуалом, особливо для людей, які перебували десь внизу соціальної драбини. Втім, і для середніх класів це теж було характерно, - похід до фотографа вимагав особливої підготовки, особливої зачіски, спеціального одягу, настрою, зосередженості.

До речі, чи звертали ви увагу на те, що серед фото ХІХ ст. дуже мало усміхнених людей? Якщо людина посміхається, то, як правило, йому це належить за статусом: вона або дитина, або любляча ніжна мати, або актриса.

Більше про Бережани можна прочитати за посиланням в наших попередніх публікаціях: «Місто Бережани та його мешканці на фото початку ХХ століття» та «Місто Бережани та його мешканці в 1930-х роках».

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://zbiory.mhf.krakow.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews