Книгу «Просвітянське століття Рівненщини» презентували у Рівному

07.07.2018 00:40   Опубліковано : Галина Данильчук
Джерело: RvNews

У Рівненській обласній бібліотеці широкому загалу була презентована нова об’ємна унікальна книга «Просвітянське століття Рівненщини», яка щойно вийшла друком у Дрогобицькому видавництві «Коло».  Видання красиве зовні і неймовірно змістовне всередині, адже там зібраний багатющий історичний і мемуарний матеріал про тисяч українських патріотів нашого краю, які впродовж століття йшли одним шляхом – шляхом любові до української мови, культури, освіти. «Просвіта», яка народилася на Рівненщині у 1917 році вистояла і загартувалась, пройшовши через тяжкі випробування ворожих жорстоких режимів, що чинили з патріотами розправи, винищуючи їх фізично, відбираючи їхні домівки, розлучаючи сім’ї, відправляючи в далекі чужі краї. Адже  дух просвітян не зламався.

null
 Фото Галини Данильчук

В липні минає два роки, як Правління Рівненського обласного об’єднання Українського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка звернулось до просвітян з закликом надіслати свої спогади. Так почалася робота над цим виданням. Була створена редакційна колегія на чолі з Головою обласної «Просвіти» Іваном Васильовичем Вєтровим. До складу редколегії увійшли: З. Дідич, О. Булига, М.Косарєва, А.Жив’юк, І.Марчук, Р.Давидюк, М.Федоришин, І.Дем’янюк, В.Доброчинська.  Основна праця по створенню літопису «Просвіти» лягла на плечі його укладачів Івана Вєтрова і Зої Дідич.

null
 Фото Галини Данильчук

Титанічна праця просвітян і вагомий результат заслуговує на особливу шану і вдячність її авторському колективу.

Насправді ця книга має стати однією з культурних подій року.  Як зазначали виступаючі на презентації, такої пристойної книги з історії «Просвіти» на Волині ще не було, а можливо  й в Україні.

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
І.В. Вєтров. Фото Галини Данильчук

Із виступу на презентації І.В. Вєтрова:

«Це видання народилося за два роки. Воно планувалося на 450 сторінок, але коли почали надходити статті, то книга вже мала 950 сторінок.  Не можна було скорочувати, бо це ж 100-літній ювілей і кожен заслужено має право бути тут помічений. Особливість цього видання – воно є науково-популярним,  і в ньому переважно  вміщені спогади просвітян. Перевагу ми надали спогадам, тому що наукові розвідки можна продовжувати, досліджуючи архіви, публікації, проводити аналізи, а людські розповіді можуть залишитись не почутими. Щодо історичних досліджень, то попри те, що досить багато джерел було знайдено, ще багато  невідомої інформації зберігаються в архівах за межами нашої держави, і їх в майбутньому варто віднайти. А от очевидців і учасників відродження «Просвіти» в незалежній Україні, нажаль,  вже багатьох немає серед нас, а ми не встигли зібрати їх спогади. Спогади до книги надходять ще й досі, ми їх отримували, коли верстка була завершена. Ми вдячні кожному, хто долучився до створення книги, надавши свої неймовірно цікаві і цінні спогади. Загалом книга має 107 авторів!

Ми підійшли творчо до оформлення такого знакового видання. Обкладинка книги, що має зелений колір, оздоблена зображенням рушника. І це не простий рушник, а чудова авторська робота сестер Галини та Світлани Махонюк з Волині, який має назву «Солов’їні пісні» і у 2005 році він був відзначений у номінації на «Краще композиційне рішення» на Всеукраїнській виставці-конкурсі «Український вишитий рушник». Цих двох талановитих вишивальниць вже немає в цьому світі і рушник на книзі теж стане їм пам’яттю.  Робота над книгою – це колективна праця, до якої залучились відомі просвітяни такі як Михайло Борейко, Євгенія Гладунова, Алла Українець.

Видання за структурою має три розділи. Матеріали про діяльність обласної «Просвіти» у спогадах її членів розділені по усіх районах в алфавітному порядку.  Титанічна праця була проведена по складанню і вміщенню в книгу алфавітного покажчика, що зайняв 30 сторінок і помістив понад 2700 імен!

До створення і видання книги залучилися рівненські науковці-історики, освітяни, бібліотекарі, працівники архівів та музеїв, письменники та багато інших краян.  Авторський колектив завдячує за матеріальну підтримку цього видання Рівненській обласній раді і облдержадмінстрації,  обласному управлінню освіти.  І перші книги будуть роздані в бібліотеки та заклади освіти Рівненської області».

null
 Фото Галини Данильчук

Просвітян і усіх присутніх на цій події вітав  секретар єпархіального управління Рівненської єпархії протоієрея Сергій Лучанін, який високо оцінив книгу, назвавши її «патріотичним писанням», що має стати настільною книгою для усіх, хто любить свою землю, свою мову, свою культуру.

null
 Фото Галини Данильчук

Від імені влади слово мав заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк.

 Голова постійної комісії з гуманітарних питань ректор інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Черній підкреслила, що найбільш цінним є те, що укладачі книги надали перевагу спогадам, які  для осмислення діяльності цього громадського руху мають більше значення, ніж науковий аналіз.

null
 Фото Галини Данильчук

Книга вийшла у світ. Тепер її шлях проляже до бібліотек і шкіл. Побажаймо ж цьому унікальному життєпису нашої героїчної «Просвіти», що впродовж століття сіяла вічне і мудре українське слово, пісню, культуру, а її кращі сини віддали життя за українську національну ідею, знайти шлях до прочитання кожним учнем і студентом, кожним, хто хоче знати нашу правдиву історію.

null
 Алла Черній. Фото Галини Данильчук

 

null
Вишивальниця Галина Махонюк під час відкриття її виставки у Рівненському краєзнавчому музеї.  Фото Галини Данильчук

 

null
Зоя Дідич.  Фото Галини Данильчук

 

null
Зоя Дідич та Іван Вєтров. Фото Галини Данильчук

 

null
Іван Дем'янюк. Фото Галини Данильчук

 

null
Іван Кур'янік. Фото Галини Данильчук

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews