Місто-півострів, яке можна обійти за кілька годин

08.07.2018 12:13   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Виявляється є на світі неймовірно казкове місто, яке знаходиться на півострові - Несебр (чорноморське узбережжя Болгарії, Бургаська область). Це реальна казка, до якої можна доторкнутись руками, відчути серцем і Душею.

Складається воно із двох половинок: нове і старе місто. Між собою  з’єднується мостом. Старе місто – це півострів, на якому сконцентрувалось все: різні часові історичні простори, відтак – різноманітне поєднання архітектурних стилів. Тут вимощені кам’яні дороги, вузесенькі вулички. Класичний варіант Візантійської епохи в розрізі: про це яскраво свідчать руїни старої фортеці  та руїни від церкви Святої Софії (Vст.).

Довший час це була грецька колонія, аж до 811 року.  Згодом болгарський хан  Крум відвоював Несебр, але в часи Османського іга місто зазнало значних руйнацій.  850 метрів – це його довжина, а ширина – 300. За якихось кілька годин можна обходити його вздовж і впоперек. Однак зробити це реально не під силу, бо мимоволі зупиняєшся мало не біля кожного камінчика і клаптика землі: все дихає історією. А ще таке відчуття, що час як фізична величина, тут зупинився і нема куди поспішати. Несебр – це клондайк для місцевих бізнесменів та іноземних туристів. Перші намагаються продати все, що можна, а другі (із заможніших) – купити. Третя категорія відвідувачів фотографує, смакує морозивом і місцевою кавою, одним словом, насолоджується  неймовірно-чарівними краєвидами, зокрема – архітектурою, старовинними грецькими церквами, яким… понад тисячу років. В одній із таких пощастило побувати всередині. Про це –згодом. Лагідний плюскіт бірюзових хвиль Чорного моря, на яких погойдуються невеличкі човники, кораблики, яхти і всяка інша морська «всячина» відволікає на якусь мить від сумних реалій українського життя, але на якусь мить. Натомість спадає на думку: на одному кінці планети -  війна, на другому – щасливий мирний ранок. Чому так?

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews