Казковий палац в Білокриниці під Кременцем на старих фотографіях

15.07.2018 21:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Однією із неповторних пам’яток Кременеччини, яку обов’язково треба побачити кожному туристу, є безумовно палац в Білокриниці. Сьогодні в приміщенні палацу розташований Кременецький лісотехнічний коледж, проте будівля не перестає привертати уваги місцевих та гостей Білокриниці.

Не типова для нашого регіону англо-готична архітектура з елемантами ренесансу робить графський палац в Білокриниці справжньою родзинкою Кременеччини. Коли бачиш будівлю здалеку здається попадеш в справжню казку, адже фантазія домальовує чудернацькі інтер’єри, які б мали бути в такій оригінальній будівлі, такий собі кременецький «Діснейленд» міг би бути, але доля склалась по іншому.

Читайте також

Чортків 1926 року очима варшавського фотографа
Про єзуїтський конвікт в Тернополі в ХІХ столітті
Кременець на листівках до 1917 року

До речі, в 2018 році виповнюється рівно 580 років з часу першої писемної згадки про поселення Білокриниця. Перший замок з’являється тут в XVI столітті. Він тоді був мурованим. Проте довго не вистояв. Зруйнували татари на початку ХVII століття.

Палац, який можуть бачити сучасники був зведений дещо пізніше, а саме в середині XIX століття. Фундатором споруди були  землевласники Чосновські. Потім будівля з навколишніми територіями перейшла у володіння графа Вороніна, щ обув родом з Курської губернії.

У 1892 році в палаці графа відкривається Білокриницька трирічна рільнича школа. Опісля смерті Вороніна споруда не змінювалась.

Сьогоднішня наша знахідка ретро світлин показує, як виглядав палац на початку ХХ століття. Маємо надію, що після перегляду світлин, читачі Новин Тернопільщини обов’язково поїдуть до Білокриниці і порівняють сучасний палац і з тим, що побачать на фото.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото:  https://fbc.pionier.net.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews