Волинські Афіни на старих листівках

24.07.2018 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Кременець не дарма вважається одним із найкрасивіших малих міст України. Сьогоднішня наша знахідка стосується міста періоду 1930-х років. В мережі Інтернет вдалось натрапити на раритетні листівки Кременця міжвоєнного періоду. Здебільшого, це панорамні зображення видів міста, яке часто в своїх спогадах називали Волинськими Афінами. Така назва закріпилась через авторитет міста як культурної та освітньої столиці краю.

Про тогочасне місто існує багато оповідей мандрівників та місцевих мешканців, ніхто не залишався байдужим після побаченого.

В 1932 році світ побачила праця Фердинанда Хоєсіка «Вільно і Кременець: враження від двох літературних подорожей під знаком Словацького». У рамках своєї подорожі автор перебував у Кременці в 1932 році. У цей час місто знову опинилось у складі Другої Речі Посполитої. Фердинанд Хоєсік у своїх мемуарах приділяє увагу описові міста, його старовинних архітектурних пам’яток, яких на період мандрівки збереглось немало. На початку розповіді автор подає опис головної вулиці міста. Він оповідає про те, що по її обидва боки знаходились переважно двоповерхові дерев’яні будинки. Інколи трапляються і триповерхові, але верхній поверх, здебільшого, це лише горище, на якому ніхто не мешкає. Серед величних архітектурних пам’яток автор виділяє залишки замку на горі Боні. Мандрівник порівнює волинське місто з німецьким Гейдельбергом, розташованим біля гір в Гейдельберзі, як і в Кременці, є руїни середньовічного замку, розташовані на вершині гори, яка знаходиться посеред міста.

Яким було місто тоді, зможете переглянути на сьогоднішній фотопідбірці.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Вид на Кременецький (Волинський) ліцей.

 

null
Кременецькі гори.

 

null
Архітектурний ансамбль Кременецького ліцею.

 

null
Гора Бона та Кременецький ліцей.

 

null
Замкова брама на горі Боні.

 

null
Кремецький замок на горі Боні.

 

null
Гора Бона.

 

null
Панорама на місто.

 

null
Кременецький (Волинський) ліцей.

 

null
Дубенська рогатка в Кременці.

 

null
Трамплін в Кременці.

 

null
Загальний вид на місто. Видно велику синагогу.

Джерело фото: https://polona.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews