Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: Коли бешкетує погода

01.08.2018 15:43   Автор : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

За три дні довелося побувати фактично у третині районів області і зустрітися з трудівниками полів, безпосередніми учасниками хлібозбирання нинішнього року. Не бачив відчаю, а навпаки той молодечий оптимізм та енергію наполегливості. Назвав їх вартовими поля і урожаю, бо одразу коли розпогоджується вони тієї митті у загінки на пшеничні й горохвяні лани: як вогнеборці на пожежу, чи лікарі на операцію. На селі жнива питання номер один і тут далеко до політичних подій. Явно не радісних для пересічного українця економічних та фінансових новин вітри, яких вкотре несуть подорожання хліба, зерна, м’яса свинини, а з вересня і природнього газу для населення. Сільгоспвиробники, фермери, приватні одноосібники збирають хліб – основне життєдайне мірило достатку. Чесно й самовіддано усі працюють. Поклонімося їм, бо вони того вартують

На Тернопільщині станом на 30 липня ц. р. обмолотили ранні зернові та зернобобові на площі 56 тисяч гектарів, намолочено 315 тис тонн зерна нового урожаю при середній урожайності- 56,6 ц з га. Понад третини усіх зернових зібрали у Бучацькому, Чортківському, Теребовлянському, Підволочиському, Шумському та Козівському районах.

Озимий ріпак, що посіяли на площі 68100 гектарів, що на 19 тис. га більше, ніж торік, обмолотили на 97 відсотках площ. Середня урожайність технічної культури склала 28,8 цнт з га, а минулорічна була 31,3 цнт з га.

Із 128696 гектарів озимої пшениці обмолочено 40709 га. Намолочено 242786 тонн, або 34 відсотка засіяного при урожайності 59.6 цнт з га.

Горох обмолочено на 5122 га. намолочено 17277 тонн при середній урожайності 33,7 цнт з га. Торік цей показник склав 40,3 цнт з га.

Більше половини засіяних площ бобових обмолотили механізатори Теребовлянського, Підволочиського, Лановецького, Гусятинського. Шумського районів.

Найвищі темпи збирання й урожайності в Гусятинському, Бучацькому, Підволочиському та Чортківському районах.

На сьогодні саме обмолот основного хліба року, через майже безперервні липневі дощі надзвичайно турбує хліборобів. Через негоду темпи збирання значно уповільнилися, немає можливості максимально залучити всю наявну зернозбиральну техніку, транспорт, сушильні агрегати, засипати в складські приміщення. А тим часом урожайність знижується, дощі й гради прибивають додолу чималі пшеничні масиви.

Озимий ячмінь обмолочено на 9746 гектарах. намолочено 54567 тонн складає 96 відсотків. при середній урожайності 56 цнт з га. У Чортківському районі, що один із лідерів цьогорічного хлібозбирання в сільгосппідприємства «Дзвін», «Фортуна», «Обрій», «Нагірянка-В» завершують збирати цю важливі для продовольчої безпеки країни культури.

Не відстають від них хлібороби сусіднього сусідних районів: Теребовлянського, Бучацького, Заліщицького. Не знизують темпів обмолоту й транспортування зерна нового урожаю сільгоспгосподарства Підволочиського, Козівського, Збаразького районів, де оперативно маневрують зернозбиральною технікою, максимально і продуктивно використовують будь-яке погоже «вікно». Сушильні агрегати, цінують кожну жнивну хвилину, щоб не згаяти вирощене такою нелегкою працею.

А тим часом природа бешкетує і синоптики не обнадіють трудівників ланів й дощитиме, й гримітиме й градом може сипнути. Треба вірити у краще

Ярослав Бачинський


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews