Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

Публічні закупівлі дитячого санаторію «Електронік-Рівне» з присмаком змови

02.08.2018 21:11   Автор : Марта Білик
Джерело: RvNews

Напередодні кожного літа Комунальне підприємство «Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Електронік-Рівне» проводить закупівлі продуктів харчування. І більшість закупівель воно проводить за неконкурентними процедурами.

Як результат – протягом 2017–2018 рр. підприємство не досягло економії коштів навіть на рівні 1%. І це при тому, що воно купує переважно продукти харчування. А на ринку цих товарів існує висока конкуренція.

Навіть у тих випадках, коли підприємство проводить аукціони – конкуренція була слабка. А аналіз дій учасників викликав у нас підозри на можливі змови.

Як працюють змови та яку шкоду приносять для конкуренції

Однією з найпоширеніших форм зловживання під час тендерів є змова між його учасниками. Вона перешкоджає конкуренції, що призводить до відсутності економії бюджетних коштів. Також змови демотивують інших учасників брати участь у тендерах.

Довготерміновий наслідок змовницьких дій – не вдосконалюється якість товарів та послуг. Тому що відсутня адекватна конкуренція.

Змови часто використовують у таких двох випадках:

1) Коли потрібно створити видимість конкуренції. Якщо на тендер прийде менше 2-х учасників, тоді організатор зобов’язаний його відмінити.

Постачальник товару, який дійсно бажає його продати, знаходить собі вдаваного конкурента. І той заявляє ціну близьку або, навіть, таку ж як початкова очікувана вартість. А реальний постачальник ставить лише трішки нижчу ціну. Іноді вона нижча всього на кілька гривень.

Під час аукціону вони між собою не конкурують. Реальному постачальнику навіть не доводиться робити подальші кроки вбік зниження ціни. Вигода очевидна. Як і очевидні втрати бюджетних коштів через відсутність реальної конкуренції.

2) Коли потрібно витіснити конкурентів. У цьомувипадку той зізмовників, що дійсно бажає продати товар, сильно не понижує свою цінову пропозицію.

А от його напарник навпаки – знижує її аж занадто. І змушує цим конкурентів заявити невигідну для них остаточну ціну.

Після аукціону реальний конкурент відмовляється укласти договір на постачання товару. Бо ж захопився конкуренцією і заявив надто низьку ціну. Не підписує його і змовник. А переможцем стає компанія із найвищою ціновою пропозицією.

Проте це лише узагальнення для того, щоб пояснити схему. На практиці є дуже багато варіацій змов.

Чи була змова під час закупівель КП «Електронік-Рівне»

Підозри на змову в нас виникли при аналізі 3-х тендерів Комунального підприємтва «Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Електронік-Рівне» (КП «Електронік-Рівне).

Це дитячий табір, що функціонує у літній період. Він забезпечує відпочинок дітям шкільного віку.

Найбільше на постачанні товарів для табору заробляє ФОП Вознюк С. В. (див.Додаток). Протягом 2017–2018 років він продав КП «Електронік-Рівне» товари на суму 1 млн. 913 тис. гривень.

Мова йде про овочі, фрукти та мясо. У 2018 році комунальне підприємство провело 3 тендери на їх закупівлю.

null
 

 

null
null
null
null
null

Під час тендеру на закупівлю овочів, фруктів та горіхів конкурували 2 підприємці – ФОП Вознюк Сергій Васильович та ФОП Хмарин Володимир Володимирович.

Ми проаналізували документи, які вони завантажили до системи ProZorro. І виявили, що ФОП Хмарин подав у своїй заявцілиш незначну частину документів:

– власна цінова пропозиція;

– свідоцтво платника податків;

– копії паспорта й ідентифікаційного коду;

– виписка з єдиного державного реєстру;

– висновок санітарно-епідеміологічної експертизи.

Жодних інших документів, які вимагало КП «Електронік» у тендерній документації, ФОП Хмарин до системи ProZorro не завантажив. А це добрячий перелік. Наприклад, у тендерній пропозиції ФОП Хмарина відсутні:

– гарантійний лист, складений у довільній формі щодо забезпечення якості товару;

– довідка в довільній формі, яка засвідчує, що в ціну пропозиції учасника включені всі витрати учасника;

– інформація в довільній формі про використання захисту довкілля;

– документи про наявність обладнання та матеріально-технічної бази;

– документи, що підтверджують наявність працівників відповідної кваліфікації;

– документи, що підтверджують досвід виконання аналогічних договорів постачання;

– довідка в довільній формі з відомостями про підприємство.

ФОП Хмарин або не дуже розуміється на тендерних процедурах, або ж просто не намагався перемогти. Бо виконував іншу функцію.

Його цінова пропозиція була менша від очікуваної вартості лише на 6 гривень – 287 638,95 (при очікуваній вартості 287 646 гривень).  Торгуватися із суперником ФОП Вознюк С. В. під час аукціону він також не став.

У результаті – перемогла цінова пропозиція ФОП Вознюк, яка була лише на 1 тисячу гривень меншою за очікувану вартість.

Прес-служба ГО «Центр суспільних дій «Сівітас»


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews