Чотири профілі навчання пропонують на Рівненщині для обдарованих дітей

На Рівненщині вирішили вдосконалити навчально-виховний процес. Для цього розширили шкільну мережу для обдарованих дітей.

07.08.2018 13:39   Опубліковано : Людмила Марчук
Джерело: RvNews

Спортивний та військовий профілі

До сьогодні Рівненська область вже мала два профільні ліцеї: Костопільський ліцей-інтернат спортивного профілю та Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою. Заклади мають хороші відгуки і користуються популярністю.

null
Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою.  Фото з сайту РОДА

Нині ж в області проходить становлення ще двох нових галузевих навчальних закладів.

«18 травня сесія обласної ради змінила статус наших двох комунальних закладів. Таким чином, школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Рівненський обласний ліцей» (РОЛІ) тепер називатиметься «Рівненський обласний науковий ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ступенів». А Олександрійська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів перейменована в  спеціалізовану мистецьку школу-інтернат І-ІІІ ступенів. Такі зміни передбачені нещодавно прийнятим Законом «Про освіту», - розповідає заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

null
Світлана Богатирчук-Кривко. Фото з сайту РОДА

Науковий ліцей

Насамперед, зазначає Світлана Богатирчук-Кривко, реорганізація обласного ліцею-інтернату в науковий ліцей-інтернат покликана дати хороші умови для навчання дітей з села. Адже шкільна мережа Рівного дозволяє надати можливості для будь-якого рівня навчання, а от не всі обдаровані діти сільської місцевості мають доступ до якісної освіти. Саме таким науковим центром покликаний стати ліцей. Заклад має хорошу матеріально-технічну базу, а вихованці – одні з кращих в області на олімпіадах та при складанні ЗНО.

null
Рівненський обласний ліцей стає науковим. Фото з сайту РОДА

«Ми розширили профілі навчання. На сьогодні уже визначено, що в 10-11 класах будуть фізико-математичний, хіміко-біологічний, історичний профілі та іноземна філологія. Дітей будуть набирати з 8-го класу, які два роки поглиблено вивчатимуть математику, історію, англійську, хімію та інформатику», - зазначає директор закладу Наталія Сосюк.

null
Наталія Сосюк. Фото з сайту РОДА

Цьогоріч за кошти державної субвенції для наукового ліцею придбали обладнання в кабінети біології та хімії, мультимедійне устаткування для кабінетів географії та фізики. На сьогодні у закладі є можливість навчатися 605-ти учням.

Ставка на мистецтво

Створення на Рівненщині мистецької школи стане суттєвим кроком вперед у розвитку  шкільної мережі, вважає Світлана Богатирчук-Кривко. Адже до цього в області ніколи не було окремого закладу з мистецького спрямування, на відміну від інших регіонів.

null
Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів. Фото з сайту РОДА

Вже цього року в Олександрійській спеціалізованій мистецькій школі-інтернаті І-ІІІ ступенів відкривається музичний і художній профілі, а вже з наступного року планують ввести хореографічний та один з напрямків народних ремесел.

«До музичних класів на конкурсній основі вже набрано 75 дітей з різних районів Рівненщини. До речі, 12 вихованців – це «кобзарики», які перейшли із ліцею-інтернату Рівного. У нас є хороша база інструментів, потужний актовий зал та окремі приміщення для занять. Набір на художній профіль стартує наприкінці тижня, вже є 12 бажаючих», - розповідає директор закладу Наталія Тарасевич.

 Також Наталія Тарасевич розповіла, що для збільшення можливостей ліцею вони співпрацюватимуть з Інститутом мистецтв РДГУ, спілкою художників і мистецькими галереями.

Щодо розвитку ремесленого профілю, то в закладі вже створений народний музей «Ремесла Волині» (який, до речі, має звання «зразковий»), а у майбутньому планують використовувати базу центру зайнятості, де є хороші можливості для практичних навчань.

null
Фото з сайту РОДА

«Таким чином в Рівненській області повністю сформована мережа для обдарованих дітей: військовий, спортивний, науковий та мистецький напрями. Тобто, для кожної дитини в міру її здібностей є можливості для розвитку», - підсумовує заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews