Чернівецька міськрада відступає від принципів прозорості

10.08.2018 13:15   Опубліковано : Буковинський Новинар
Джерело: buknews

Повернення до непрозорості, корупційних ризиків і закритості. Депутати з голосу віджбурнули Чернівці на кілька років назад. На сесії міської ради обранці скасували допороги та збільшили суму закупівель без тендера з тридцяти до двохсот тисяч гривень.

АЛЛА ПОДЛЄСНА, ЖУРНАЛІСТ: «8 липня депутати проголосували за проект-рішення про зміни щодо закупівель на сайті Прозорро. Відтак, міська рада має право не проводити конкурс на послугу, яка коштує менше 200 тисяч гривень. Поки така система діє лише у рамках проекту «Комфортне місто».

Так на прийняте депутатами рішення реагують люди на Фейсбук-сторінці «Закупівлі Чернівці».

“Замість вирішення проблеми і боротьби з корупцією. Сьогодні просто вирішили тендера загнати у кулуарщину і договорняки”.

“Рєшалово виключно в рамках чинного законодавства. Браво”.

НАДІЯ БАБИНСЬКА, СПІВКООРДИНАТОР ГРОМАДСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ «ЗАКУПІВЛІ ЧЕРНІВЦІ» «Насправді рішення дуже дивне. Бо розглядалося «Комфортне місто», а в результаті депутат Бурега запропонував скасувати допороги рішенням міської ради. Значить те, що ми не знаємо, яким чином буде вибирати міська рада підрядників. Конкуренції не буде, не буде зменшення ціни, економії у випадку проведення робіт, послуг. Нас просто поставлять перед фактом, що от департамент житлово-комунального господарства уклав 10 догорів за 199 тисяч з підприємцем. Я не здивуюся, що цей підприємець буде мати відношення до депутатів міської ради».

Закупівлі у проекті «Комфортне місто» здійснює Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради. Проект-рішення, який скасовує для них проведення тендерів для послуг менших 200 тисяч гривень запропонував депутат від Батьківщини Юрій Бурега.

ЮРІЙ БУРЕГА, ДЕПУТАТ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (ПАРТІЯ ВО «БАТЬКІВЩИНА»): «Дуже багато залишилось коштів на рахунках розпорядників, які не були освоєні через цю процедуру. І доріг і міжбудинкових проїздів не було зроблено. Коли встигли зробити документацію на перший раз ніхто не подавався на прозоро і розпорядник не встиг використати їх в кінці року, бо вже термін будівельний закінчився. 

– На вашу думку, ваш проект-рішення не буде закривати тіньові схеми?

– Та ні, я ще раз скажу, якщо тіньова схема є, то вона тіньова. Її точно ніхто не публікує. Це, на жаль, не є тою перепоною для того, щоби зупинили оці тіньові схеми. Все одно людський фактор тут був є і залишається».

Заступник Чернівецького міського голови Володимир Середюк підтримав ініціативу депутатів. 

- Сьогодні досить жваво як у ФБ так і в ЗМІ обговорюється питання вчорашнього рішення депутатів міської ради, яким було скасовано обмеження по сумі допорогових закупівель для департаменту ЖКГ, - прокоментував ухвалене рішення на своїй сторінці у ФБ Володимир Середюк . -  Фактично, даним рішенням депутати лише привели даний процес у відповідність до чинного законодавства. При цьому, на роботу тендерного комітету дане рішення не має жодного впливу, оскільки як до, так і після прийняття даного рішення, тендерний комітет проводить закупівлі на суму більше 200 тис. на товари та послуги і 1,5 млн. грн. на роботи.

Наразі дане рішення дозволяє ДЖКГ проводити допорогові закупівлі без застосування система Prozorro. Однак, згідно ст.2 ЗУ "Про публічні закупівлі" , якщо сума закупівлі перевищує 50 тис. грн., департамент зобов'язаний оприлюднити звіт про укладений договорів в системі електронних закупівель. Таким чином як громадськість так і правоохоронні органи мають всі можливості для здійснення контролю та моніторингу за процесом закупівель в ДЖКГ.

Чи є це рішення позитивним? На мою думку - так.

Оскільки, як показує практика, закупівлі на відносно незначні суми, не викликають значного інтересу у підрядників. І досить часто ми маємо ситуації, коли ніхто на торги не заявляється. В такому випадку необхідно повторно оголошувати закупівлю. А це все втрачений час, за який вже могли б виконуватись такі необхідні для міста роботи!"

Допорогові закупівлі – це тендери на суми менше 200 тисяч гривень для товарів та послуг та півтора мільйона гривень для робіт. У програмі «Комфортне місто» їх проводити не будуть.

МИКОЛА ПРОДАНЮК, КОЛИШНІЙ КООРДИНАТОР PROZORRO У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ: «Я за допорогові закупівлі, але бачу, що вони у нашому місті зайшли у глухий кут, конкретно по програмі «Комфортне місто». І чиновники, які хотіли обійти дану систему, знайшли способи це зробити. То депутати зараз пробують це питання вирішити – результати давайте подивимося. Результат буде за кілька місяців. І якщо його не буде, не буде хороших підрядників, я буду категорично спілкуватися з депутатами для того, щоби вони повернули допорогові закупівлі».

ВАСИЛЬ ПРОДАН, СЕКРЕТАР ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: « – У вас є зараз можливість накладати вето на рішення. Тобто на це не будете?

– Я ще буду радитися з керівником юридичного управління. Але на сьогоднішній день ні працівники юруправління ні інші не бачать причин, щоб накласти вето.

– Яка гарантія, що підприємства виконуватимуть свої роботи, якщо не буде проведено тендер?

– Це моя відповідальність і так само відповідальність керівника департаменту».

Проект-рішення про скасовані допорогові закупівлі оприлюднять протягом трьох днів на сайті Чернівецької міської ради. Як розповіла Надія Бабинська, координатори «Закупівель Чернівців» це рішення плануюють оскаржити.

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews