У Тернополі ввели в обіг марку з зображенням картини тернополянки Олесі Гудими (Фото)

15.08.2018 13:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Погляд

Від 14 серпня вважається дійсною для оплати послуг поштового зв’язку марка «Олеся Гудима. Наречена», яка увійшла у серію марок «Кохання – це життя. Love is life». Марки нині урочисто погасили рідкісним штемпелем «Кохання – це життя. Перший день. 14.08.2018р. Тернопіль. 46001».

На новій марці зображена картина тернопільської художниці Олесі Гудими «Наречена», яка була обрана редакційно-художньою радою ПАТ «Укрпошта» з великої кількості художніх полотен українських митців. Нагадаємо, Олеся Гудима стала другою художницею з Тернопільщини, роботи якої з’явилися на марках. Першим був Іван Марчук.

Як розповіла Олеся Гудима, полотно «Наречена» входить до складу вже сформованої колекції «Українська Мадонна». Центром цієї колекції є сакральне зображення жінки. «Ці картини містять багато національних символів, — розповіла художниця про колекцію. — Зараз в Україні залишилось лише дві картини з цієї колекції, одна з них представлена сьогодні тут. Марка з «Нареченою» — для мене це історична подія, яка є доказом того, як важливо рухатися за любов’ю свого життя».

Полотно «Наречена» присвячена світлій пам’яті кінорежисера Сергія Параджанова та актора Івана Миколайчука. «Це люди, які вплинули на мій світогляд, — каже Олеся Гудима. —  Перш, ніж намалювати цю картину, я кілька разів передивлятися фільм «Тіні забутих предків», щоб віднайти ту наречену, яку малюватиму. Українська Мадонна — це духовний і фізичний розвиток української жінки, зміни, які відбуваються з нею впродовж життя. У мене є дитина-«Українська Мадонна», є також дівчина, наречена, мама та осінь життя».

В урочистому спецпогашенні марки з картиною тернопільської художниці у відділенні поштового зв’язку №1 у Тернополі сьогодні взяли участь сама Олеся Гудима, директор Тернопільської дирекції ПАТ «Укрпошта» Любов Гринчишин, Тернопільський міський голова Сергій Надал, заступник голови обласної ради Леонід Крупа, голова Тернопільської обласної асоціації філателістів України Валерій Матвєєв.

Як зазначила Любов Гринчишин, зазвичай спершу такі погашення відбуваються у Києві, але для Тернополя зробили виняток і вводять в обіг марку з одночасним погашенням – у столиці і в нашому місті.

Міський голова Сергій Надал анонсував, що на найближчій сесії міської ради буде підтримано рішення про присвоєння Олесі Гудимі звання «Почесної громадянки міста Тернополя». «Думаю, це буде стимулом для всіх художників і творчих людей працювати краще, — сказав Сергій Віталійович. — Завдяки Укрпошті і філателістам про наше місто і художницю будуть знати в усьому світі. Сподіваюсь, таких спецпогашень з кожним роком буде все більше”.

Серед учасників урочистостей з нагоди погашення унікальної марки були і друзі, рідні Олесі Гудими. Зокрема її тато Петро Гудима:

— Свого часу Олесю питали, чи Петро Гудима – її батько, а тепер мене питають, чи Олеся Гудима – моя донька. І це дуже приємно.

Одночасно, крім Олесиної картини, «Укрпошта» ввела в обіг у серії марок «Кохання – це життя» марки із зображенням полотен Всеволода Максимовича «Поцілунок» та Вікторії Баринової-Кулеби «Мама і дитятко». У Києві проведено спецпогашення одночасно трьох марок цієї серії.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд