Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

Хто зі скринькою збирає кошти на вулиці? Яким волонтерам довіряти можна, а яким ні?

17.08.2018 09:30   Автор : Марта Білик
Джерело: RvNews

Періодично на вулицях Здолбунова з’являються молоді хлопці й дівчата, одягнуті в яскраві жилети, зі скриньками для пожертв у руках. Вони перепиняють перехожих і просять допомогти хворим діткам, зображеним на скриньках. Найчастіше цих прохачів можна зустріти поблизу ринку «Катеринівський» та в центрі міста. Вони слізно зазирають у вічі, підбирають відповідну інтонацію й «б’ють на жалість» так, що перехожі просто не витримують і вкидають до скриньки бодай кілька гривень. Проте, чи знаємо ми, хто ці люди зі скриньками насправді: волонтери, які витрачають свій вільний час для допомоги іншим, чи звичайнісінькі шахраї?

Волонтер зарплати не отримує…

Волонтерка й активістка Валентина Лукашук спілкується з хлопцями та дівчатами у жилетах зі скриньками в руках доволі часто. Адже й сама ще не так давно подібним способом збирала гроші на допомогу армії від імені Здолбунівської сот­ні самооборони. Проте тим, хто ходить зі скриньками з фотографіями дітей, не довіряє. Чимало з них виявляються просто шахраями, які працюють на прибуток собі і так званому «благодійному» фонду, а не задля допомоги тим, хто її потребує.

От і нещодавно пані Валентина знову зустріла у Здолбунові хлопця, який збирав гроші на лікування хворої дівчинки з Рівного. На скриньці було зазначено, що збір коштів проводить Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Центр». Під час розмови хлопчина переконував, що грошей від фонду не отримує. Мовляв, сам з Рівного і має оплачувану роботу. Здолбунівська волонтерка викликала на місце поліцейських. Ті ж, у свою чергу, з хлопцем поговорили та й відпустили.

Як вдалося з’ясувати, у Рівному справді діє Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Центр». Офіційно вона зареєстрована у 2016 році, очолює її Петро Сафронюк. Основний вид діяльності - надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н. в. і. у.

Фонд і справді збирає кошти для дівчинки. Це підтвердила її бабуся. Навіть продемонструвала укладений з фондом договір про збір коштів. Згідно з ним, організація забирає собі 
20 % від зібраної суми. Як зазначає жінка, фонд справді допоміг їй придбати зволожувач та апарат для вимірювання тиску. І для неї важливо те, що гроші збирають, а от чи отримує волонтер за це зарплату - ні. 

Проте цим фактом усе ж варто було б перейматися. Як зазначила заступник голови правління Благодійного фонду «Скарбниця Надії» Мар’яна Рева, діяльність такої ГО суперечить законодавству. Чітко про це сказано в Законі України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Зокрема те, що благодійні організації не мають права брати за збір коштів відсоток від суми. І волонтер зарплати при цьому не отримує.

- Фонд не має права брати жодного відсотка з адресних пожертв, а якщо на скриньці написано, що збирають на лікування конкретної дитини, це - адресна пожертва. Бабуся може підписати хоч 100 договорів, але фонд не має права брати відсоток. Це врегульовано Законом України, а він має вищу силу, ніж договори. З нашим фондом теж необхідно укладати договір, проте ми не вимагаємо віддавати нам хоч якийсь відсоток від зібраної суми, - зазначила Мар’яна Рева.

null
Мар’яна Рева. Фото з мережі Інтернет

Окрім цього, організація, яка займається благодійністю, повинна вести чітку звітність. Нема гарантії, що касир фонду чи бухгалтер не кладе собі в кишеню частину зібраного. Такі фонди часто перераховують частину коштів тим, кому збирають. Зазвичай, це - мізер: кілька тисяч гривень. А люди й цьому радіють, бо хоч якусь допомогу мають.
Натомість зі скриньками волонтери Благодійного фонду «Скарбниця Надії» не ходять. Збирають гроші у скриньки тільки стаціонарно.

- Наші скриньки відкриваємо у присутності працівника магазину чи кафе. Гроші рахуємо, суму фіксуємо і перераховуємо на рахунок фонду. Була кілька років тому неприємна ситуація з благодійним фондом «Промінець надії». Мені розповідали, як у Млинові стояли скриньки фонду. Приходила людина, забирала повну скриньку, на її місце ставила порожню. І ніхто не знав, скільки вони збирали грошей. Звітів не було. Люди перестали довіряти організації. А потім стало відомо, що керівника фонду притягнули до кримінальної відповідальності, - розповіла волонтерка.

null
Фото з мережі Інтернет

Повертаючись до ситуації зі збором коштів маленькій рівнянці, придбання зволожувача та апарату для вимірювання тиску мало б відбуватися відповідно до рецепта з призначенням лікаря. Якщо ні, тоді фонд повинен був заплатити за бабусю 17 % податку на доходи фізичних осіб з суми благодійної допомоги. Важливо і те, що передавання апаратів має відбуватися офіційно: «пройти» через бухгалтерію фонду, а бабусю мали б зазначити у квартальному звіті до фіскальної служби як отримувача благодійної допомоги.

- Ви вірите, що молодий хлопець працює ночами, аби мати можливість удень під палючим сонцем годинами волонтерити в Здолбунові і безкоштовно збирати гроші для незнайомої дівчинки? Я не вірю. Вони прикрились договором, але це свідчить лишень про те, що фонд намагається показати що працює чесно, - резюмує Мар’яна Рева.

І ще до одного трюку вдаються так звані благодійні фонди. Беруть дані дитини з іншої області і приїздять сюди. Усе для того, щоб було важче перевірити інформацію.

А що на Здолбунівщині?


Загалом люди не часто замислюються над тим, чи справді їхні гроші підуть на допомогу важкохворій людині. Вони, ніби виконуючи перед собою якийсь борг, вкидають гроші до скриньки і вважають, що зробили добру справу. Не раз я й сама була свідком таких дій. Проте спитати у волонтера, що за організація, записати її дані, перевірити хоча б в Інтернеті, чи взагалі існують вона та хвора людина з таким діагнозом і чи збирає саме ця організація їй кошти, лінуються.

Ми вважаємо, що це - копійки. Але ж сотні довірливих людей можуть чисто випадково допомогти шахраям збудувати будинок чи поїхати на відпочинок, а не вилікувати хворого.
Та все ж поліція періодично отримує повідомлення від небайдужих громадян про те, що невідомі особи у нашому місті збирають кош­ти на лікування.

Як зазначив начальник Здолбунівського ВП Сергій Криса, поліцейські щоразу виїжджають на виклики від місцевих жителів. Проте перевіряти легальність дій таких волонтерів не мають права, адже фонди не зареєстровані на території району. Та якщо заява з проханням перевірити певний фонд на чесність таки надійде до поліції, її скерують до міста, де ця організація зареєстрована. Поки ж під час виїзду за викликом на місце, де якийсь волонтер збирає гроші, правоохоронці проводять з ним профілактичні бесіди. 

Вочевидь, притягнути до відповідальності можна лише агресивних прохачів, тобто тих, які заважають своєю поведінкою. Адже зазвичай у людей зі скриньками з документами все гаразд.
Тим часом на Здолбунівщині донедавна таки діяв благодійний фонд, який займався допомогою у лікуванні онкохворих жителів району. Мова про БФ «Подаруй мені життя», який торік був доволі активним. Його волонтери, окрім того, що самі змогли влаштувати захід для збору коштів на допомогу онкохворим жителям району, дарували презенти на різдвяно-новорічні свята вихованцям дитсадків, брали участь у «Міс Здолбунів-2017», благодійному забігу та інших гучних заходах. Проте цей фонд оголосив про тимчасове призупинення своєї діяльності з 20 березня цього року.

Як зазначила засновниця фонду Світлана Скринецька на сторінці «Светлячок Солнечный» у Фейсбуку, за період з 1 січня по 16 березня 2018 р. на благодійний рахунок надійшло лише 10 грн. 

Фонд постійно публікував звіти про діяльність як на своїй сторінці у Фейсбуку, так і на своєму офіційному сайті. Останній оприлюднений на сайті звіт датовано 20 червня цього року і містить він лише фото із заходів за участю фонду. На жаль, ми не змогли зв’язатися із засновницею організації, аби отримати коментар, тому, чи відновить свою діяльність фонд, поки не відомо.

P.S. Авторка статті не мала наміру знівелювати всі хороші благодійні починання волонтерів і справді чесних благодійних фондів. Натомість ми прагнемо показати, що охочих нажитися на чужому горі, на жаль, є чимало. Нині з такими лиходіями боротися важко, адже у них «в паперах» усе гаразд. Проте, хто перевірить, що заявлена у звіті сума відповідає реально зібраній? Допомагати людям не тільки можна, а й потрібно. Однак, краще це робити через перевірених людей, знаючи, на що саме підуть ваші гроші.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews