Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

журналіст, оглядач, RvNews

Рівне: чи є фіктивні компанії у субпідрядниках ШЕУ та яка їх роль?(РОЗСЛІДУВАННЯ)

19.08.2018 20:18   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Ми вже писали про зловживання та можливу змову під час тендерів на закупівлю послуг з утримання світлофорів Рівного.

У тих тендерах конкурентом Рівненської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України «Інформ-Ресурси» (РФ ДП «Інформ-Ресурси») була новостворена компанія ТОВ «МКД-13». Її в листопаді 2017 року зареєстрував пасинок директора РФ ДП «Інформ-Ресурси» Даниїл Заремба.

Наприкінці липня 2018 р. ця компанія черговий раз отримала субпідряд від Рівненського шляхово-експлуатаційного управління доріг (ШЕУ) на капітальний ремонт ділянки дороги у Рівному. Раніше це підприємство орендувало в ШЕУ і техніку.

Цікава в ШЕУ політика – давати і техніку і субпідряди новоствореному підприємству. Окрім ШЕУ, техніку цьому підприємству орендувало ще й КП «Міськсвітло».

Чому ж ця компанія так лобіюється місцевими комунальниками? Відповідь на це питання спробуємо знайти в статті.

 

Як розпочати бізнес, якщо у Вас немає капіталів, але є звязки

Припустімо у Вас немає капіталу щоб розпочати бізнес. Але Ваш близький родич має хороші «зв’язки». Тоді проблему відсутності коштів можна легко вирішити.

Реєструємо свою невеличку компанію, яка спеціалізуватиметься, наприклад, на електромонтажних та будівельних роботах. Вносимо статутний капітал розміром 1 тисячу гривень. Мабуть, в усіх знайдеться така сума.

Домовляємося із керівниками комунальних підприємств одразу про дві речі: оренду техніки і отримання субпідрядного замовлення на ремонтні роботи. І бізнес одразу піде.

А бо ж Ваша компанія фіктивна і тоді можна просто отримувати кошти з повітря.

Комунальникам така співпраця буде вигідна – їм знадобляться Ваші послуги вдаваної конкуренції під час тендерів. Адже краще мати «своїх» конкурентів, які програють тендер без боротьби, ніж заохочувати прихід чужих.

Раніше ми вже писали про можливу взаємовигідну співпрацю між РШЕУ і ТОВ «НВП «Шляхбуд». Створене у 2017 р. підприємство теж почало отримувати субпідряди після того, як програло конкуренцію РШЕУ на тендерах.

Але НВП «Шляхбуд» хоча б реальна компанія. А у випадку ТОВ «МКД-13» є підозри на фіктивний характер підприємства. 

Вдаваний конкурент у тендерах на обслуговування світлофорів

Згідно даних запису у ЄДР, ТОВ «МКД-13» зареєстрували 27-го жовтня 2017 року. Створив підприємство Заремба Даниїл Юрійович. Як зазначено у тендерній пропозиції його компанії, це громадянин України віком 21 рік.

У електронній декларації директора ДП РФ «Інформ-Ресурси» Миколи Дорощука серед родичів значиться пасинок – Заремба Даниїл Юрійович. Ми телефонували Даниїлу Зарембі і він підтвердив свої родинні стосунки з Миколою Дорощуком.

Під час розмови Даниїл Заремба зазначив, що Микола Дорощук вже колишній директор державного підприємства. Але, згідно даних на сайті ДП, він залишається на посаді.

null

Микола Дорощук все ще значиться директором Рівненської філії ДП «Інформ-Ресурси». Скріншот із сайту ДП МВС України «Інформ-Ресурси» станом на 01.08.2018 р. 

Менш ніж за тиждень після реєстрації 1-го листопада ТОВ «МКД-13» укладає договір про оренду техніки у РШЕУ. Вся техніка стара. Найновіша експлуатується вже понад 20 років.

null

Перелік орендованої у РШЕУ техніки. Скріншот із документів тендерної пропозиції ТОВ МКД-13.

 

А ще через два тижні – 14-го листопада 2017 р. – ТОВ «МКД-13» отримує субпідрядний контракт від РШЕУ. Це договір на капітальний ремонт перехрестя вулиць Біла та Млинівська у м. Рівному. Сума контракту – понад 519 тисяч гривень.

А ще через місяць компанія подала документи на участь у тендері з обслуговування світлофорів Рівного. При цьому, у своїх документах директор Даниїл Заремба зазначив, що в нього є лише 2 співробітники – бухгалтерка і електромонтер.

Сумнівно, що з таким кадровим складом компанія змогла відремонтувати перехрестя. Можливо, разом із технікою компанія орендувала в ШЕУ і співробітників. Хай там як, а такий досвід дозволив їй взяти участь у тендері без зайвих підозр. Щоб конкурувати компанії потрібен був досвід виконання аналогічних договорів.

У конкуренцію за право утримувати світлофори між ДП РФ «Інформ-Ресурси» і ТОВ «МКД-13» тоді втрутився третій учасник – ТОВ «СЕА «Електротехніка». УЖКГ відхилило всі тендерні пропозиції. І торги не відбулися. Аналогічно невдало скалася і друга спроба УЖКГ закупити ці послуги. Про можливі зловживання під час цих закупівель ми вже публікували статтю.

Цікаво, що в системі ProZorro з часу проведення цих тендерів досі фіксується номер телефону Даниїла Заремби, який збігається з телефоном бухгалтерки ДП РФ «Інформ-Ресури» Оксани Габараєвої.

null

Контакти Даниїла Заремби в ProZorro співпадають із контактами бухгалтерки ДП РФ «Інформ-Ресурси» Оксани Габараєвої. Скріншоти з аналітичної системи Clarity-project

ТОВ «МКД-13» ще раз конкурувало у тендері на будівництво світлофорного об’єкту. Цього разу в м. Луцьк. Торги проводив Департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради наприкінці травня 2018 р.

У документації до заявки на участь у цьому тендері Даниїл Заремба вказав, що його підприємство орендує автогідропідіймач у рівненського КП «Міськсвітло».

ТОВ «МКД-13» подало пропозицію на найвищу суму і понижувати її під час аукціону не стало. Можливо, не хотіло перемагати бо лише вдавало конкуренцію із КП «Луцьксвітло».

Черговий субпідряд від ШЕУ

20-го липня підприємство Даниїла Заремби отримало ще один субпідрядний контракт. Цього разу на капітальний ремонт ділянки дороги по вул. Князя Володимира. Сума контракту – близько 680 тисяч гривень.

Невеличку ділянку дороги від будинку Князя Володимира, 109 до вулиці Григорія Сковороди дійсно відремонтували.

null

 

null
Капітальний ремонт невеликого відрізку дороги по вул. Князя Володимира. Тротуари чомусь відремонтували лише з одного боку. Фото Петра Долганова.

Тротуар чомусь відремонтували лише з одного боку. Капітальний ремонт провели на невеликому відрізку в кілька сотень метрів. Решта дороги по вул. Князя Володимира залишається не в найкращому стані.

Не зовсім зрозуміла цінність саме капітального ремонту такого короткого відрізку. Враховуючи поганий стан решти дороги, це мало впливає на загальну якість покриття на цій вулиці.

 

null
Фото Петра Долганова

Так виглядає не відремонтована дорога по вулиці Князя Володимира. Не зовсім зрозуміла продуктивність капітального ремонту лише кількох сотень метрів дорожнього полотна, яке перебуває не в найкращому стані. 

Таким чином ТОВ «МКД-13» за неповних 9 місяців свого існування вже має субпідрядні замовлення від ШЕУ на суму 1 млн 198 тисяч 715 гривень.

Також компанія брала участь у тендерах на дві закупівлі послуг з обслуговування світлофорів – в Рівному та Луцьку. Обидва рази не дуже активно понижувала свою ціну і програвала аукціони.

Це і викликало в нас підозри на її змову із комунальниками Рівного та Луцька під час цих тендерів. 

Компанія реальна чи фіктивна?

Ми телефонували за номером, вказаним для контактної особи компанії у ProZorro. Але замість Даниїла Заремби слухавку підняла жінка.

– Скажіть будь ласка, а цей телефон у ProZorro вказаний для контактної особи ТОВ «МКД-13» Даниїла Заремби, – запитує журналіст.

– Ну в «МКД-13» там є лише директор, я просто йому заводила сторіночку в ProZorro, тому мій контактний телефон.

– А хто Ви, скажіть будь ласка?

– Яке це має значення, ну, я не маю відношення. На його прохання я йому допомогла, бо він не розбирається. 

– Підкажіть будь ласка а як можна звязатися з Даниїлом Зарембою?

– Ну, наскільки я знаю, він зараз у відпустці. 

Що ж, жіночий голос не захотів представлятися. Але ми вже зазначали вище, що за цим же контактним номером у ProZorro фігурує бухгалтерка «Інформ-Ресурсів» Оксана Габараєва. Ймовірно, що саме з нею ми й розмовляли.

Зі слів співрозмовниці, у ТОВ «МКД-13» є лише директор. Що б це означало?Можливо, де-факто крім Даниїла Заремби на цю компанію взагалі ніхто не працює? Хто ж тоді ремонтував перехрестя вулиць Біла та Млинівська і відрізок дороги по вулиці Князя Володимира?

В ЄДР ми таки знайшли контактний номер телефону Даниїла Заремби, оскільки пані, яка спілкувалася з нами по телефону, чомусь не захотіла нам його надати.

Ми поцікавилися у директора ТОВ «МКД-13» Даниїла Заремби, як у нього стан справ із технікою та співробітниками.

– Скажіть будь ласка, а у Вас є техніка і працівники для виконання цих робіт?  запитує журналіст.

– Ну, звісно є.

– А в системі ProZorro по документах у Вас вказаний лише один електромонтажник... 

– Ну в нас же є договори оренди, ми ж маємо право орендувати якусь техніку.

– А в кого орендуєте?

– Ну це, як би, закрита інформація.

– В ProZorro Ви завантажили договір із ШЕУ...

– Так, є з ШЕУ договір.

– А як зі співробітниками, у Вас їх вже більше? – журналіст? Скільки?

–  А Ви з якою метою цікавитеся, поясніть мені.

– Здійснюємо моніторинг тендерних закупівель.

На цьому розмова завершилася. Дізнатися хоча б щось конкретне від директора ТОВ «МКД-13» нам так і не вдалося.

Даниїл Заремба лише підтвердив вже наявну публічну інформацію. Чи наймав він додатково працівників у свою компанію і скільки їх там – говорити не захотів. 

Ми подавали два запити: в КП «Міськсвітло» і КП Рівненське ШЕУ. Згідно даних в ProZorro, саме в цих підприємств ТОВ «МКД-13» нібито орендує техніку.

Із КП «Міськсвітло» нам надіслали відповідь, що договір оренди так і не вступив у силу (детальніше див. відповідь на запит).

А от із ШЕУ у відповідь на запит ми так нічого й не отримали. Як і не вдалося дотелефонуватися начальнику комунального підприємств Віктору Климуку. 

Що ж, є два ймовірних варіанти ролі ТОВ «МКД-13» у тендерах:

1) Компанія підігрує рівненським і луцьким комунальникам під час тендерів. В обмін за це вона отримує субпідрядні договори від ШЕУ.

2) Компанія підігрує комунальникам, але ніяких капітальних ремонтів не виконує. Їх на неї можуть просто «записувати». Це щоб створювати формальне враження її господарської діяльності.

Тоді основна функція ТОВ «МКД-13» – грати в конкуренцію під час тендерів. А її статус може бути фіктивний. 

В обох випадках залишається незрозумілою доля коштів, які підприємство отримує від ШЕУ за нібито виконання капітальних ремонтів доріг у Рівному.  

Автор розслідування - експерт ГО "Центр "Сівітас" з питань публічних закупівель Петро Долганов

Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews