Тарас Савчук

Тарас Савчук

дизайнер, блогер, поліграфіст, графічний дизайнер, tenews.te.ua

Живіть своїм життям і вірте у своє, бо ніхто ні кого не змушує ні до чого

23.08.2018 10:43   Автор : Тарас Савчук
Джерело: TeNews

Читаю чергові пости і коментарі про попів, церкви, десятини і тд. Ну аж смішно, такі молоді і з освітами – а отут такий цирк. Заходжу на сторінку чергового коментатора з надією побачити фото чи відео типу «став перед церквою і зірвав з шиї хрестик, повернувся задом і показав задницю на двері, плюнув через два плеча і між ноги з криками «відрікаюся»))))) Та де там! Там пасочки, яйця різнокольорові, «вербабєнеяб’ю» та інші атрибути й ритуали…

У нас, звісно, не християнська держава, як-от ісламські. Спробували б в ісламській країні сказати шось проти їхнього імама (чи як там називається) чи проти іншого жреця-пастора в іншій країні з іншою релігією. Тут навіть справа не в вірі чи невірі, а в освіченості й вихованості. Віриш і вважаєш себе прихильником якось віросповідання – то вір і віросповідайся, але ж навіщо ганити інших віруючих? Та будь-кого… Практично не бачу, шоб християни «наїжджали» на рідновірів чи язичників, а от від них суцільні «повчальні тиради» про мертвого бога і так далі (особливо не запам’ятав, бо мало звертаю увагу).

Я от вірю в то, шо і камінь, і вода, і дерево можуть мати намолену силу й енергію. Бо в нас сила, і в нас Бог колись вдихнув життя, то, значить, ми частинки Бога. І тільки від нашої віри і любові стають якимись певними якісь речі або загалом життя. Вір у своє і не заважай вірити іншому…

Нашо вам тижнями вихідні на Паску-Різдво? У нас церква відділена від держави – то працюйте в ті дні! Отримаєте премії, піднімете економіку… Нашо їхати в села до дідів-бабів-батьків? Який відсоток знайдеться сміливців, які скажуть рідним такі слова, які пишуть у фейсбуці? Не підуть до церкви, а тільки будуть їсти ковбаски? Нашо печете і святите ті ритуальні паски? Зісмажте чебурека і намастіть його часником, та й уже свято))) 

Хто викинув-спалив іконки, котрі подаровані як обереги, батьками або хресними? Зрештою, хто не похрестив своїх дітей? 
З повагою ставлюся до тих, хто не називає себе християнином і справді живе за своїми обрядами. Але ж не будьте двуликі або ж не робіться вумними, бо ж не безсмертні! Хто заповість своє тіло медичному на досліди чи на донорські органи, а не буде відспіваний і не чекатиме нащадків на могилці?

Живіть своїм життям і вірте у своє, бо ніхто ні кого не змушує ні до чого…
Що таке християнство? Якшо ви хочете прийти до Бога і мати з ним вічне життя (як каже християнство), то ви не зробите того без священика. Ну хіба підете в монахи або в священики. Це покликання. Адже саме Бог їх покликав на служіння, щоб допомогти іншим прийти до Нього. 

У християнстві нема шляху до Бога - без священика, без спільної молитви хоча б кожної неділі і на свята в церкві, Причастя і Сповіді. Ну або ж таки йти в монахи-монахині. Ну і, звісно, християнство має певні обряди, Таїнства, ритуали. 
Та шо там казати, кожна релігія на такому побудована. У всіх релігіях є жреці-шамани-волхви і т.д.
Будьте рідновіром, католиком, протестантом, православним, буддистом, атеїстом, агностиком, пантеїстом… – то шось ваше внутрішнє-особисте, але в світському житті будьте Людьми! Поважайте вподобання одне одного, поважайте віру одне одного, поважайте захоплення одне одного!

Не хочете давати на церкву, то не давайте! Хочете будувати садок-школу замість церкви – то вперед і будуйте. А от мені хочеться і на церкву дати, і податки заплатити, шоб побудували школу-садок. Усе логічно. 

По вашій вірі воздасться вам. Думаю, такі слова є не тільки в християнстві. Тож віруйте і увірувайте!

Мені, наприклад, подобаються думки Лютера, але це не заважає мені вважати себе православним. З великою радістю помолюся своїми молитвами на Богиті і завжди зранку вітаюся з Сонцем. А ще обов’язково хочу торкнутися Збруцького ідола. Мені подобається молитва до архистратига Михаїла, як вона звучить грузинською мовою, і подобається служба в церкві хорватською. У мене є кілька улюблених католицьких храмів, і я таки колись напрошуся до Аркуші на Великдень :-)
Коротше, або труси вдягніть, або хрестики зніміть…

ПіСі. Подивіться фільм "Мати" (https://uafilm.tv/1933-maty.html). Як не сподобається то дивіться "Термінатор".


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews