Людмила Марчук

Людмила Марчук

Редактор, журналіст, RvNews

Прокурор, суддя та адвокати прийшли, але суд у справі Стегнея в Рівному все одно не відбувся

29.08.2018 00:50   Автор : Людмила Марчук
Джерело: RvNews

Через відсутність самого обвинувачуваного екс-бійця добровольця Святослава Стегнея. Після появи у психіатричних лікарнях в.о. міністра МОЗ Уляни Супрун, віднедавна судочинство зобовязали дотримуватися нової норми: навіть коли  обвинувачуваний знаходиться на примусовому лікуванні в психіатричній лікарні, в суд на судове засідання він має бути або доставлений, або появитися на ньому віртуально засобом відеозвязку. Саме через цю обставину засідання у Рівненському міському суді сьогодні, 28 серпня, знову не відбулося.

Украї́нська психіатрична лікарня з суворим наглядом в Дніпрі не змогла забезпечити відеозв’язок. Зіслалися на технічні причини.  Так що суддя С. Рогозін з прокурором О. Полюховичем перенесли суд ненадовго. Всього на кілька днів. Суд має відбутися 31 серпня. До цього часу в Дніпрі мають налагодити відеозв’язок.

null
В очікуванні відеозв'язку і судді C.Рогозіна. Фото із зали суду Людмили Марчук

Відтягувати суд далі нема куди. 9 вересня збігає термін, до якого суд визначив тримання Святослава Стегнея за гратами Украї́нської психіатричної лікарні з суворим наглядом у Дніпрі. Та й і судді, і прокурору вже кортить якомога швидше закрити цю неприємну справу. Вона їм невигідна.

Див. попередній матеріал https://rvnews.rv.ua/post/view/1535380436-zavtra-28-go-serpnya-sud-u-spravi-stegneya-chi-bude-scho-bude

Чого очікувати? Скоріше всього судових дебатів. Нагадаю, що у сторони захисту два адвокати Ярослав Калька та Любов Дем’яненко. Проблема буде в тому, що адвокати мають різне бачення захисту Святослава Стегнея. Коли Ярослав Калька наполягає на переведенні обвинувачуваного, якому вже поміняли обвинувачення із зумисного вбивства на хуліганство  у психіатричну лікарню із не таким суворим наглядом і режимом, та де б його не просто тримали, а ще й справді лікували. Адже колишній боєць, який пережив не одну контузію, таки потребує спеціалізованого лікування. Перевести пропонує в регіон західної України, щоб поближче до матері. Після лікування є ймовірність його повернення в мирне життя.

null
Адвокати Ярослав Калька та Любов Дем'яненко. Фото із зали суду Людмили Марчук

Бачення Любові Дем’яненко докорінно відрізняється. Вона наполягає на додатковій експертизі, яка має довести, що Святослав Стегней має постконтузійні відхилення від норми, але ніяк не шизофренію й лікувати його потрібно в клініці спеціалізованій, однак не у психіатричній лікарні. З нею солідарна і представниця обвинувачуваного в суді Тамара Ахмедова, матір Святослава Стегнея. Їй, як матері, звісно хотілося б якомога скоріше забрати сина з Дніпра, але коли його вирішать перевести знову ж таки у психіатричну лікарню, тільки іншу, і вона з цим погодиться, це для неї означатиме, що вона погоджується з тим діагнозом, який написали її синові львівські психіатри. А вона не погоджується. Не вірить у правильність цього діагнозу. Має всі на те підстави - і це передусім сам син, його листи, його дзвінки. Як матері Ахмедовій не байдуже майбутнє її сина. Вона не хоче, щоб після виходу з цієї психіатрички, синові дали інвалідність і він вийшов з «жовтим білетом», довідкою з двіагнозом, з яким його не приймуть на жодну роботу, не візьмуть і на навчання. А відтак шлях до самореалізації, до життя в суспільстві буде закритим назавжди. Навіщо тоді таке життя? Син також солідарний з матір’ю.

null
Тамара Ахмедова. Фото Людмили Марчук

Проте наразі Тамарі Ахмедовій дуже важко зробити вибір. У неї рветься серце. Велике й небезпідставне має хвилювання за його життя й здоров’я, тож та обставина, що в Дніпровській психіатричній лікарні раптом пропав відеозв’язок її неабияк насторожила. Тим паче, що син не зателефонував у понеділок 27-го (а це був день, коли він мав зателефонувати – після комісій МОЗ пацієнтам у психіатричних лікарнях дозволили користуватися простими мобільними телефонами, звісно, не коли кому заманеться, а у певні дні й години). Тамара Хударгенівна заспокоювала себе тим, що синові відома дата судового засідання, тому він не скористався зв’язком, щоб узяти своє право на дзвінок після суду. Але дзвінка від сина вона не дочекалася  й сьогоднішнього вечора, 28 серпня. Що може думати матір?

Вона сама не своя. Намагалася нині в судовій залі донести присутнім судді й прокурору, що кожен день зволікання – може вартувати її дитині життя. Намагалася показати категоричні приписи лікарів: і кардіолога, й окуліста, і невролога – усі фахівці просто наполягають на негайному лікуванні, бо зміни можуть стати незворотними. Але в суді емоцій не люблять.  Суддя Рогозін не дав їй нічого сказати, сказав, що суд нині не засідає, тож велів долучити прохання до попередніх клопотань і залишити в канцелярії. На якій позиції буде сторона обвинувачення, здогадатися неважко. А може буде ще якась інша пропозиція? Побачимо. Чекаємо на 31 серпня. Чи буде відеозв’язок? Чи стане цей день поворотним у долі Святослава Стегнея? Побачимо.  


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews