Як на Рівненщині у Сухівцях обжинки святкували (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Свято нового врожаю організувало для селян ФГ «П’ятигірське», яке орендує у них землю

29.08.2018 23:01   Опубліковано : Людмила Марчук
Джерело: RvNews

Минулої неділі, 26 серпня, мешканці села Сухівці Рівненського району мали гарну несподіванку: фермерське господарство «П’ятигірське» організувало для них велике гарне свято, свого роду обжинки. Попередньої неділі – 19 серпня – таке ж свято відбулося у сусідньому Заріцьку.

null
 Фото Людмили Марчук

 

null
 Фото Людмили Марчук

 

null
 Фото Людмили Марчук

 

null
 Фото Людмили Марчук

Кінець серпня – це той час, коли вже можна похвалитися урожаєм та подякувати за нього і матінці-землі, і один одному: господарі селянам, які довірили господарству свої паї, а селяни господарям. Є між ними і довіра, є й у людей віра в те, що у майбутньому стане ще краще, адже хіба сліпому не видно, що робиться на полях та у тваринництві. Господарство стрімко розвивається в кількох напрямках.

null
 Фото Людмили Марчук

Коровай на столі, спечений з нового урожаю, – ознака того, що і цього року земля не підвела. Незважаючи на складні погодні умови, засуху, урожай цього року, нехай і на глинистих пагорбах, але зібрали непоганий. Не гірший ніж торік, коли погодні умови були значно кращі.

null
 Фото Людмили Марчук

 

null
Станіслав Середюк. Фото Людмили Марчук

Станіслав Середюк, один з власників ФГ «П’ятигірське», виступаючи зі словом вдячності перед сухівчанами, нагадав, як п’ять років тому довелося їх переконувати і навіть просити, щоб віддали свою землю в оренду. «Перед однією жінкою я навіть на коліна став», – згадує Станіслав Олександрович. Йому, як і селянам цього не забути. Але повірили Середюкам люди з сіл Заріцьк, Сухівці, Радухівка, Старожуків, Малий Спасів, Голишів і сьогодні вже бачать, що не прогадали, віддавши свої паї – 3050 гектарів орної землі – у господарські руки ФГ «П’ятигірське».

null
Володимир  Ревко з онуком та Віктор Мікула. Фото Людмили Марчук

Володимир Пилипович Ревко раніше працював тут головою колгоспу, значний досвід роботи на полях здобув, працюючи ще раніше заступником у знаменитого Плютинського, а тепер радий, що його досвід знадобився.

«Пішов на співпрацю з ФГ «Пятигірське» і не шкодую, – каже він. – Люди відповідальні. Провели реорганізацію майнових паїв, стовідсотково розрахувались з людьми, село газифіковане, дали людям розрахунок і зерном, і грішми, а кому ще не додали, то зберемо ось кукурудзу і до кінця розрахуємося. Дякую Станіславу Олександровичу та Ігореві Юрійовичу Середюкам і всій команді ФГ «Пятигірське». Їдеш полями й не нарадуєшся. Торік 10 тонн взяли, цьогоріч може й більше. Це у Рівненському районі єдине таке господарство».

null
Фото Людмили Марчук

«Як я прийшов сюди 4 роки тому, то було 150 корів, а нині 671 голова ВРХ – дійні, відгодівля та молодняк. Три приміщення для худоби спорудили, будуть будувати ще, думаємо про сучасне оснащення для доїння корів, – розповідає про тваринницьку галузь ветеринарний лікар Віктор Панасович Мікула.

Станіслав Середюк, який розпочинав тут роботу із братом Юрієм, а коли той два роки тому трагічно загинув у ДТП, продовжує справу з його сином Ігорем, розповідає, що його очікування щодо самої землі на початку були кращі.

«Я передбачав, що ті кошти, які ми інвестували в засоби захисту, добрива, дадуть результат вже на другий рік. Але ж землю не обманеш. Її треба леліяти, як дитину. І так на цих пагорбах результат урожаю став нас радувати лише на четвертий рік праці. Лиш минулого року ми отримали пшениці по 7 тонн з гектара, озимих по 6, ярих – по 5. Вдячний за працю моїй команді, зокрема за урожай Володимиру Пилиповичу. Люди вражені, що ми на цих горах досягли такого результату!»

Команда ФГ «П’ятигірське» складається з агрономів, механіків,  інженерів. П’ять років тому взялися тут господарювати, а вже збудували елеватор, завод для переробки сої, ріпаку та кукурудзи, будують вже третій корівник. Та найголовніше завдання – це відродити у людей віру. Рухатися вперед, розраховуючи лише на зароблені на господарстві гроші, непросто, але все складається. Середюки запевняють, що розвиток буде, вони над цим невпинно працюють, бо дуже хочеться, аби на багатих землях люди буди і заможні, і щасливі. А для цього господарству дуже потрібні робочі руки й тямущі голови. Нині поки що фахівці зі Здолбунівщини, але фермери вірять, що прийдуть і місцеві, адже життя йде і ставить нові завдання. Люди повірили, тож господарство очікує на те, що прийде працювати до фермерів і молодь. Адже є новітня техніка, яку ось демонстрували в Здолбунові та Рівному на День незалежності, треба ж комусь її обслуговувати.

Спершу на святі був винесений коровай, прозвучали вітальні слова власників і керівників ФГ «П’ятигірське», а по тому був культурний відпочинок. Змістовну програму для сухівчан організували  Ольга Кулай з Катериною Блащук, які її і вели. Насолоджувалися сухівчани  співом  родинного гурту «Швагри мирові» та вокального ансамблю «Калинонька» із с. Глинськ. Зачаровані були чудовим голосом солістки з рівненського етно-дуету «Дуліби» Галини Куришко.

Як і у Заріцьку, для сухівчан також організували розіграш лотереї й чимало учасників, хто зареєструвався і отримав номер, отримали цінні призи. В якості призів фермерське господарство виділило окрім посуду та різних потрібних речей домашнього вжитку, ще й мішки з ячменем, пшеницею, цукром, борошном.

Чи не найбільше свято припало до душі дітворі, адже на пагорбі біля сільської ради розгорнулося ціле дитяче містечко з надувними гірками, із різними майстер-класами, які для дітей організували спеціально запрошені для цього вихователі та майстри.

Насамкінець було частування. Солодкі кавуни й дині, жовтобока кукурудза, канапки та різні напої – усе всім припало до душі. Висловлювали щиру подяку й побажання і найчастіше лунали слова: «Дякуємо Вам!» та «Дай, Боже!» Свято вдалося.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews