У Рівному відбувся пам'ятний молебень за загиблими під Іловайськом (Фото)

30.08.2018 00:11   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Вже третій рік поспіль 29 серпня на майдані Незалежності рівняни організовують пам'ятний молебень за загиблими під Іловайськом. 

Усі небайдужі громадяни збираються в цей день, аби схилити голову та згадати жертв однієї із найбільших трагедій в українській історії. 

«Цю акцію ми проводимо кожного року. Відзначаючи День незалежності, часто забуваємо, завдяки кому Незалежність втримана і відвойована. Іловайська трагедія є масштабною і нинішня влада до цього часу не провела розслідувань та не покарала належним чином винних. Ми хочемо, щоб Героїв України пам'ятали, тому і молимося за них», - прокоментував головний організатор, керівник Руху «Справедливість» на Рівненщині Анатолій Сидорук.

На майдані активісти виклали свічками слово ІЛОВАЙСЬК, а священники кількох конфесій відслужили панахиду за загиблими бійцями. Світлини з АТО кожен міг переглянути на спеціально встановлених стендах. 

Нагадаємо, бої за Іловайськ, відомі також як «Іловайський котел», розгорнулися під містом Іловайськ Донецької області у ході війни на сході України у серпні 2014 року.

Того ж року 18 серпня в ході запеклих боїв українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23—24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні. У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Колони були розстріляні на марші.

Станом на кінець серпня 2017 року практично завершено процес встановлення, ідентифікації і перепоховання загиблих. Згідно даних Національного військово-історичного музею, у тих боях 7—31 серпня 2014 року полягло 368 українських бійців, 18 вважаються зниклими безвісти. Тим часом, ГПУ оприлюднює дані, згідно яких під Іловайськом загинуло 366 українських воїнів, 429 - було поранено, а 300 бійців потрапили в полон. «Іловайський котел» - одна з найтрагічніших сторінок у протистоянні України російському агресору. 

Завершився захід традиційно спільним виконанням гімну України. 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 

null
Фото https://rvnews.rv.ua

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews