Тернополянка розповіла, що пенсіонери в Швейцарії заледве зводять кінці з кінцями

07.09.2018 00:13   Опубліковано : Галина Кіт
Джерело: TeNews

Христина Мицак, колишня тернополянка, а тепер мешканка швейцарського села Ренназ, каже, що їх село дещо відрізняється від пересічного українського.

– Жити у тутешньому селі доволі престижно,там тобі ніколи не закинуть, що ти «з села», як часом люблять у нас, – ділиться подробицями Христина. – Не всі сільські мешканці тримають господарку. Здебільшого для власних потреб, хоча є й фермери. Вирощують птицю, вівці, корови – рідше. Переважно, якщо батьки і діди були фермерами, то молоді швейцарці продовжують династію. У Альпах утримують стада великої рогатої худоби, овець та козлів, які живуть у долинах протягом тривалої зими. Пастухи фактично піднімаються в альпійські пасовища і живуть там протягом літа в традиційних сільських шале, доглядаючи за тваринами і виробляючи сир.

Зараз панує криза швейцарського сільського господарства. У сільському господарстві працює не більше 4 відсотків усього населення. Серед них 40 тисяч фермерських господарств мають дотаційну підтримку держави. Однак, як скаржаться місцеві фермери, вони виживають тут лише тому, що мають ще й інше заняття.

У Ренназі добре розвинена транспортна лінія, є лікарня, школа, мережа аптек і супермаркетів. Ціни у швейцарських супермаркетах вищі від українських приблизно в чотири-п’ять разів. Хліб коштує щонайменше 2,5 франки, 250 грамів масла жирністю 82% – 3 франки,  літр молока – 1,5-2 франки, 10 яєць – 2,5-3 франки. Швейцарці великі патріоти своєї продукції, навіть,якщо є дешевший іноземний аналог, все одно будуть купувати національну марку.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Транспорт дорогий, але для школярів – безкоштовний, а крім того, існує ціла система проїзних, які можна придбати за нижчою ціною, якщо ти працюєш. Та навіть скромна заробітна платня перевищує мінімальну українську разів у тридцять, а то й більше. Тому стереотип «солодкого» швейцарського життя дуже оманливий. Пенсіонери, яким за 65, стараються придбати помешкання в Італії, Франції чи Іспанії, бо зі швейцарською пенсією будуть на батьківщині животіти. Насправді тут теж є дезорієнтовані, хворі, самотні, немічні. Такі, що відчайдушно шукають роботу, заледве зводять кінці з кінцями. Конкуренція у кожній галузі дуже висока, тому на належному рівні триматися у професійному житті вартує неабияких зусиль.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews