Вражаючі таланти неординарної людини з Теребовлянщини

09.09.2018 21:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Євген Ковальчук з Микулинець має купу різноманітних талантів та вподобань, більшість з яких для нього стали частинкою життя, приносили не лише задоволення собі та людям, а й давали та дають добрий заробіток. Все життя пан Євген захоплювався спортом, цирком та естрадою, він є майстер-акробат, читець гумору й до того всього – художник-живописець та народний майстер із художньої різьби по дереву. Тож в Теребовлянській центральній бібліотеці, в читальному залі, 6 вересня 2018 року демонстрував частку своїх вмінь і глядачі високо цінували талант чоловіка. Крім того, дана презентація була приурочена круглій даті його життя, але ми лишимо інтригу про кількість років маестро і нехай читач сам їх визначить, бо не всі ті роки, як кажуть, що у паспорті.

Відразу скажемо, що у пана Євгена на світі є друзів як листків на яблунці, з одним із них, а саме з теребовлянцем Валентином Хвостюком(разом навчалися в Косівському технікумі народних художніх промислів й від тоді стали друзями на все життя), він спільно й відзначав круглу дату, дарували один одному приємні слова та миттєвості.

Ведуча заходу – бібліотекар Надія Хома розповідала про життєвий шлях Євгена Ковальчука, а коли його самого запитали про те як він досягнув таких небувалих успіхів у різних жанрах та мистецтві, то той сказав: «Головне у всьому бажання і наполеглива, кропітка праця кожного дня. Ось завдяки лише цьому більшість моїх мрій і збулося. Щоб не говорити багато про себе давайте я краще дещо покажу наочно». І почалося захоплююче дійство, лунав сміх та бурхливі оплески із вигуками «браво». Дві гуморески із жартівливими та дуже смішними образами на самім початку захопили глядачів та й так не відпускало це радісне почуття кожного до останньої хвилини. Одна з них була про хмільного чолов’ягу, в якого була, так звана, алергія на все, що не постачає алкоголь. На закінчення митець промовив слова, від яких все попадало: «Ну, що ж, відправте мене на примусове лікування від алергічного алкоголю до … Чортківського лікеро-горілчаного комбінату».

В той час, коли лунав сміх навкруги, на стінах красувалась частка з малярських надбань(яких є більше 200) митця і картини мимоволі милували око кожного.

З молодих років пан Євген захоплювався спортом й, зокрема, акробатикою, це пригодилося під час роботи в цирку в далеких Алма-Аті та Ташкенті, в подальшому й до нині. Виступав пан Євген сам та з різними колективами в комічних, циркових шоу по Україні, за кордоном, так лише в сусідній Польщі побував більше 50 разів. Захоплення батька перейняла дочка Оля, яка є майстром спорту з акробатики. Та пану Євгену в різні часи доводилося працювати на різних посадах, навіть художником-оформлювачем. Все ж найбільше снаги та років він віддав рідному Микулинецькому будинку культури, яким здавна й до тепер керує найкращий друг пана Євгена Нестор Трач, саме з ним у цьому закладі товариші спільно заснували в 1994 році народний естрадно-цирковий колектив «Промінь». І в Теребовлі пан Нестор приймав участь в шоу Ковальчука і як артист, і як ілюзіоніст, демонструючи фокуси з чепурними та красивими дресированими птахами – голубами. Голуби пана Нестора гойдалися на парасольці, піднімалися по драбині, приносили із залу жовто-сині стрічки, а потім декілька полетіли… у зал, повсідалися на люстри й викликали неабиякий ажіотаж у глядачів, один потім ще й всівся на штучну шевелюру господаря. Сподобався всім і трюк як голуб вилітає з «розпеченої» сковороди.

А ще пан Євген навчився здавна … ходити по битому склі, стояти на розпеченому вугіллі й багато іншого з йоги. В Теребовлі він віртуозно показував циркові трюки з тростиною, на якій підіймав склянки, крутив тарілки тощо. А потім на чоло встановив крісло із собачкою  «Джулькою». Пізніше він казав, що то проста безхатченка, непородиста собачка, яка колись прибилася до клубу та згодом під опікою майстра стала «примою-балериною» в багатьох шоу. Коли ж демонстрував циркове жонглерство з кільцями, м’ячиками, кеглями, то викликав із залу хлопця(студента ТВУК), переодягнув його, загримував й почав жартівливо вчити цирковим наукам. Також показав жартівливу сценку з малюванням троянди для жінки. Для цього із залу було довільно викликано пару й з ними маестро виробляв таке, що й самі мимовільні артисти, і публіка хватались за животи та іржали до сліз. Велике піднесення у глядачів викликала жартівлива й трохи співуча сценка про циганку в купі з Нестором Трачем, де, зрозуміло, роль циганки виконував перевдягнутий та загримований пан Євген. Було багато й іншого так, що три години пролетіли, мов яка хвилина і кожен отримав не те що задоволення, а якийсь енергетичний заряд на тривалий час.

Обох ювілярів прийшли поздоровити багато їх друзів, серед яких слід відзначити гостя з Тернополя Антона  Гриба, викладача кременецького педінституту, заслуженого майстра народної творчості України; теребовлянців - заслуженого художника України Миколу Шевчука, краєзнавця, поета та письменника Миколу Ковальчука, поетесу Лесю Розвадовську, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Яремко та багато інших. Ну, а викладачі з Теребовлянського вищого училища культури – заслужені працівники культури України Іван Громик, Василь Сорока та викладач Олег Якимів вдарували пісенні дарунки.

Визначною подією, якщо можна так висловитися, родзинкою посеред вітань були гості з Тернополя – камерний оркестр обласної філармонії, яких привіз близький товариш пана Євгена, заступник директора філармонії пан Василь Ірмійчук і ведуча їх, заслужена артистка України пані Андріана Онуфрійчук вишукано представляла номери оркестру.

Протягом творчої життєвої діяльності Євгена Ковальчука в різні часи доля зводила з багатьма визначними людьми, творчими колективами. Він виступав у свій час у вокально-інструментальному ансамблі «АВІА», в Косівському технікумі організував колектив «Ренесанс», зустрічався з Назарієм Яремчуком, Віктором Павліком, працював з київськими цирками «Дніпро», «Ельдорадо», миколаївським  «Арлекіно». Здавна й до сьогодні виступи пана Євгена сприймають із великим захопленням діти в садках, школах, на різних святах та урочистостях, на днях народженнях.

Що ж, пане Євгене, наснаги вам, здоров’я і хай ваша сильна та рожева енергія й надалі радує кожну людину, несе в світ добро та захват!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Олег Капуста


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews