Михайло Ібрагімов: «Тільки разом ми зможемо підняти футбол у Файному місті!»

13.09.2018 13:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Так чомусь традиційно склалося, що футбол в області знаходиться на доволі пристойному рівні, багато команд бере участь в чемпіонаті та кубку Тернопільщини, а от аматорський футбол в обласному центрі розвинутий мало, хоча й любителів футболу тут є значна кількість. Повернути організований футбол у Файному місті взялася команда активних тернополян, яка утворила Тернопільську міську федерацію футболу. А її головою було обрано Михайла Ібрагімова, який є депутатом Тернопільської міської ради («Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Ми поспілкувалися із Михайлом Раджеповичем про його бачення розвитку футболу у місті та перші кроки, які робитиме федерація в цьому напрямку.

– Пане Михайле, найперше, розкажіть хто входить у команду міської федерації футболу?

– Ініціатива створення федерації м. Тернополя виникла досить цікаво. Спілкуючись з головою Федерації футболу Тернопільської області Тарасом Юриком, я висловив думку, що на сьогоднішній день у плані футболу дуже багато обласною федерацією робиться, як в області, так і в районах, а місто перебуває якось осторонь цих процесів і не відчувається позитивних змін, окрім будівництва спортивних майданчиків. На що Тарас Юрик відреагував: «Беріться і виправляйте ситуацію, а ми допомагатимемо!» Я при своїй зайнятості і як основною роботою і депутатською, був не дуже готовий себе завантажувати додатковою громадською роботою. Але любов до футболу і розуміння того, що щось можна зробити перемогла і я порадившись з колегами, які, як і я живуть футболом і люблять футбол, вирішили створити федерацію та взяти на себе цю нішу.

При цьому мої однодумці добре розуміли, щоб без допомоги міської влади підняти футбол в місті, особливо інфраструктурні об’єкти буде дуже складно. Тому в нашій команді є, як депутати міської рали, спортивні управлінці, освітяни та тренери. Я, як голова федерації, одночасно є депутатом міської ради і головою комісії з питань бюджету і фінансів. Також представником цієї ж комісії є ще депутат Андрій Ткаченко, який є членом Ради федерації і діючим футболістом ветеранської команди. Депутат Володимир Місько очолює комісію з гуманітарних питань і є представником Асоціації студентського футболу України в Тернопільській області. Він у федерації відповідатиме за напрямок студентського футболу. Заступник директора обласної ДЮСШ з літніх видів спорту Анатолій Яцина опікуватиметься ветеранським футболом, він і досі грає за одну з ветеранських команд і носить звання чемпіона області серед ветеранів. Заступник директора тернопільської ДЮСШ з футболу та інших ігрових видів спорту Святослав Гарин працюватиме по лінії дитячо-юнацького футболу. Начальник управління у справах молодіжної політики, сім’ї і спорту Микола Круть – людина яка відповідає за весь спорт у місті, вболіває за футбол, який люб’язно погодився увійти в нашу федерацію.

Команда нашої федерації вважає, що футбол – один з пріоритетних видів спорту, який, не ображаючи інших видів, найбільш популярний серед тернополян, які люблять футбол, пам’ятають у Тернополі великий футбол, матчі вищої ліги за участю київського «Динамо», донецького «Шахтаря», тому ми маємо зробити все, щоб футболу було багато, в нього грало якомога більше дорослих і дітей.

– Пройшов короткий час від створення федерації. Чи окреслили для себе першочергові кроки?

– За останні три тижні, відколи мене обрали головою федерації, поцікавився, що робиться в Тернополі в плані розвитку футболу. Виявилося, що останній чемпіонат м. Тернополя відбувався у сезоні-2012/13. Тобто понад 5 років у обласному центрі не проходили організовані футбольні змагання! А якщо й щось проводилося, то це були хаотичні турніри, без системних підходів. На сьогодні ми для себе визначили кілька ключових напрямків по яких будемо працювати. Це – аматорський, студентський, дитячий, ветеранський футбол. Детальніше хотів би зупинитися на аматорському футболі. Відомо, що локально роками люди грають футбол по певних мікрорайонах міста, мають команди підприємства, установи і організації, однак вони «варяться» в власному соку. Ми б хотіли його систематизувати і вивести на певний рівень, щоб команди могли позмагатися у форматі чемпіонату та кубку міста.

– Саме з цих змагань Ви б хотіли власне розпочати свою роботу?

– Не дивлячись на те, що фактично федерація ще добре не структурувалася, ми запланували провести турнір, який би «зрухав» футбольну активність, яка все-таки в місті є. На першому етапі розглядаємо проведення змагань у кубковому форматі. Чому кубка, запитаєте Ви? Коли ми намагалися вийти на формат проведення чемпіонату міста вже цієї осені, зіштовхнулися з тим, що в Тернополі, і про це потрібно відверто сказати, матеріальна база (футбольна інфраструктура) в дуже плачевному стані. З членами нашої федерації провели обстеження стадіонів, побували в Кутківцях, педагогічному та технічному університетах, комбайновому заводі, на газопроводі, «Ватрі», відвідали шкільні стадіоні №10, 14, 22, 23, 29. З побаченого зробили висновок, що фактично лише три стадіони – педагогічного і технічного та економічного (Кутківців) університетів на сьогодні відповідають стандартам і вимогам для проведення матчів міського рівня. Всі інші – не відповідають багатьом критеріям. Виходячи з цього, вирішили розпочати з проведення кубкових змагань.

– Визначено вже терміни, коли відбудуться ці змагання?

– На сьогодні приймаємо заявки від бажаючих команд. На зборах, які відбулися минулого тижня, вже висловили бажання грати в кубку кілька команд – збірна учасників АТО, «Динамо», «Канада», «Добробуд». Очікуємо на участь двох колективів педагогічного університету, ТНЕУ та ТНТУ. Будемо звертатися до підприємств «Борднетце», «Молокія», «Водоканалу», адже знаємо, що вони мають хорошого рівня команди. Очікуємо, що у відродженому кубку візьмуть участь 9-12 команд. Для отримання детальнішої інформації по кубку можна звертатися до координатора Тернопільської міської федерації футболу – Андрія Михайловича Теплого (097-457-49-46). Щодо точних термінів подачі заявок, дати і місця проведення жеребкування, то через ЗМІ ця інформація буде доступною любителям футболу.

– Названі Вами вище три стадіони – на сьогодні вже належать державним вишам…

– Ми попросили члена нашої федерації Володимира Міська поспілкуватися з керівництвом цих вузів і користуючись нагодою, публічно звертаюся до ректорів навчальних закладів, щоб вони посприяли нам у наданні їхніх футбольних полів для проведення загальноміського турніру. Принагідно запрошую команди цих вузів взяти участь у цих змаганнях.

Також хочу відмітити, що в Тернополі є гідні футбольні поля. Зокрема, центральний міський стадіон та стадіони на території ДЮСШ, які використовуються професійними та дитячими командами. Тому, зрозуміло, проведення на цих спортивних аренах матчів рівня чемпіонату і кубку міста не можливе.

– Коли варто очікувати на проведення повноцінного чемпіонату Тернополя?

– Розуміючи, що в нас немає достатньої спортивної бази, стадіонів, полів, відповідно організувати чемпіонат належним чином цього року провести не реально, перенесем його проведення на наступний рік. Паралельно будемо працювати в напрямку укріплення матеріальної бази.

– У плані покращення футбольної інфраструктури, які бачите перспективи?

– Вважаю, для того, щоб у Тернополі був футбол і можна проводити повноцінні аматорські змагання, ми повинні розширити і підсилити матеріальну базу. До прикладу, 17 серпня ц.р. на сесії міської ради було прийнято рішення передати Кутківецький стадіон національному економічному університету. За кошти вузу та держави там планується збудувати повноцінний спортивний комплекс, у тому числі з стандартним сучасним футбольним полем.

Виходячи з матеріальної бази, потрібно говорити про те, що в Тернополі варто напрацювати певні програмні напрямки розвитку футболу в місті, під які можна закласти фінансування. За ці кошти, в тому числі можна було б підтримувати футбольні поля, косити траву, каткувати, робити розмітку тощо.

– Знаю, що дитячо-юнацький футбол теж знаходиться в пріоритетах міської федерації…

– За останній час по цій темі спілкувався з багатьма експертами і фахівцях, як і в місті, так і українського рівня, прочитав у цьому плані багато літератури. Футбольна школа в Тернополі є, а якщо розібратися і проаналізувати, де грають вихованці тернопільського футболу, то похвалитися особливо нічим. Якщо ми говоримо про наймолодших футболістів, то наші команди добре виглядають на рівні України, правда, нещодавно в стартовому турі Дитячо-юнацької ліги України тернопільська ДЮСШ програла моршинській «Скалі», не показавши того рівня футболу, на який очікують батьки, тренери та тернополяни. Коли ж діти дорослішають, то на цьому рівні зупиняються в рості, нас багато шкіл переганяють, в тому числі сусіди.

Моя думка, як голови федерації і світовий досвід цьому підтвердження, потрібно запровадити в Тернополі, щоб кожних рік-два у юних футболістів змінювалися тренери. Така методика дозволяє різним тренерам давати юним футболісти щось нове. І в сукупності це виховує творчих футбольних особистостей і дає результат на футбольному полі. Кожен тренер має свою методику для певного віку, в когось вона сильніша для молодих, в когось – для футболістів середнього віку, а деякі мають хороші напрацювання з футболістами старшого. Талановиті діти повинні потрапляти в талановиті руки тренерів, які з них робитимуть професійних футболістів. Вважаю і це також світовий досвід, що доцільно запровадити контрактну форму роботи з тренерами, яка б стимулювала і їх до прогресу в тих чи інших напрямках розвитку футболу.  

Ще один аспект – в частині методології. Як показує світовий довід, у європейських країнах діти більше працюють над технікою, щоб вони краще працювали з м’ячем, були краще координовані і швидші. Більше половини всього навчального періоду тренери повинні працювати саме над технічним арсеналом дітей і лише 40 відсотків часу відводитися на тактику та фізичну готовність. Саме через цю диспропорцію та через недостатній рівень технічного оснащеності, наші футболісти, коли переходять на дорослий рівень, здебільшого губляться. Ці напрацювання управління освіти та сім’ї, молоді і спорту мали б врахувати в своїх навчальних програмах.

І третій аспект – якщо ми хочемо в Тернополі мати футбол, який б наші діти грали весь рік, ми повинні мати на базі ДЮСШ поле зі штучним покриттям. Саме воно дозволяє повноцінно забезпечувати тренувальний процес, щоб діти могли нормально займатися пізньою осінню та ранньої весною. В противному випадку, ми не можемо говорити про повноцінний тренувальний процес для наших дітей

– До речі, Ваші слова підтвердив свого часу в інтерв’ю відомий у минулому тернопільський футболіст Олег Ящук, який нині працює дитячим тренером  у бельгійському «Андерлехті», де з дітьми працюють різні тренери, відбувається їхня ротація…

– Це є прогресивний європейський досвід, який взяла на озброєння дитяча футбольна школа «Карпат» і який дає свої результати. Адже львівська футбольна школа входить до трійки кращих (після «Динамо» і «Шахтаря»), вона делегує найбільше свої вихованців у різноманітні збірні країни по різних вікових категоріях. Побідне потрібно впроваджувати і в Тернополі, і в цьому плані маємо союзника, представника нашої федерації Миколу Крутя

– Ви згадали, про повноцінне поле зі штучним покриттям. Тернопіль, мабуть, єдиний обласний центр, який такого поля не має. Воно було б не зайвим і дорослим футбольним командам, адже, наприклад, щоб зіграти зимою та ранньою весною, місцеві команди їздять за сотню кілометрів на такі поля у Хмельницький, Чернівці, Винники (Львівська область), Синьків (Тернопільська область)…

– Пріоритетом таке поле має бути саме для дітей, які зростають і можуть досягти професійного рівня. Переконаний, що таке поле має бути в першу чергу на базі ДЮСШ і використовуватися їхніми вихованцями, але окрім цього поля доцільно було б в Тернополі, як обласному центрі, мати повноцінне стандартне поле із штучним покриттям, яке б працювало на всі категорії футбольних команд міста, в тому числі професійних клубів. Від імені нашої федерації будемо ставити питання перед обласною і Федерацією футболу України, міською радою та обласною державною адміністрацією питання будівництва стадіону з футбольним полем з штучною травою. Загалом Тернопільська міська федерація футболу відкрита до спілкування, готова почути конструктивні думки та пропозиції у плані розвитку футболу від небайдужих тернополян. Тільки разом ми зможемо підняти футбол у Файному місті!

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews