Екс-мер Тернополя пояснив, що буде з районами після завершення децентралізації

14.09.2018 17:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Терноград

Законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» не передбачає ліквідацію районів.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода на нараді-семінарі для представників органів місцевого самоврядування, що організовує Українська асоціація районних та обласних рад, повідомляє портал “Децентралізація”.

«По-перше, законопроект взагалі нічого не ліквідує і не реорганізовує. Він лише встановлює сучасні засади, тобто правила формування адміністративно-територіального устрою в Україні, яких зараз немає.

 

По-друге, у нових засадах система адміністративно-територіальних одиниць залишається трирівневою: область, район, громада. При цьому передбачено, що районний рівень має бути більш впорядкований і відповідати європейським стандартам.

Але для того, щоб змінити межі району, реорганізувати чи ліквідувати його, має бути окреме рішення Верховної Ради. Отже ті, хто говорить, що цей законопроект призведе до ліквідації того чи іншого району, помиляються або просто спекулюють на темі», – зазначив Негода.

Він також повідомив, що в Україні вже 17 районів, територія який повністю покрита об’єднаними громадами.

«У таких районах спроможні громади керують ресурсами, надають більшість послуг населенню і несуть за усе відповідальність.

Районна влада мінімально впливає на діяльність та розвиток території. А найголовніше – там послабляється основна функція району – представництво спільних інтересів громад.

Тому очевидно, що такі райони в майбутньому варто реформувати. І, знову ж таки, по кожному району Верховна Рада України прийматиме окремий закон для його ліквідації чи зміни меж», – пояснив перший заступник міністра.

Він також підкреслив, що для керівництва районів об’єднання громад – не загроза, а шанс.

«Об’єднанню громад опирається в районі лише той, хто боїться змін. Той, хто шукає розвитку, бачить у цьому можливості. Чим спроможніші у районі громади, тим сильнішого районного керівництва вони потребують. Той, хто хоче керувати слабкими і бідними, не може бути зацікавлений у розвитку», – впевнений Негода.

Довідково: В Україні досі діє Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-Х «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР», який не відповідає Конституції України. Урядовий законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» знаходиться на розгляді Верховної Ради і є одним з пріоритетних законопроектів для продовження децентралізації.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Терноград