Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Осінній призов на Млинівщині: чи працівники військкоматів знову шукатимуть призовників за піччю?

16.09.2018 22:44   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Президент України змінив строки осіннього призову на строкову військову службу в 2018 році. Цієї осені військові комісаріати викликатимуть призовників незвично тривалий час. Вперше за останні роки осінній призов проводитимуть у жовтні-грудні. Не виключено, що до таких заходів удаються через небажання призовників йти на службу. Молоді чоловіки активно ухиляються від призову навіть після отримання повісток. Тепер для забезпечення призову військкомати отримали додатковий місяць часу. Власне, про це та інші аспекти осіннього призову йшла мова на нараді в Млинівській райдержадміністрації.

Перший заступник голови райдержадміністрації – голова районної призовної комісії Лев Мельнишин зазначив, що планові завдання цієї осені відрізнятимуться від попередніх призовів, тому слід обговорити проблемні питання. Найперше, йдеться про те, що багато юнаків призовного віку виїжджають за кордон на заробітки. Інший аспект – чимало призовників мають вади здоров’я. Відтак Лев Васильович зорієнтував голів об’єднаних територіальних громад, старост старостинських округів, сільських голів, як кажуть, в унісон працювати з райвійськкоматом та районною призовною комісією, аби виконати доведені завдання.

Районний військовий комісар Олександр Артемюк підкреслив: цьогорічний весняний призов, як кажуть, з боєм виконали. Нині він триватиме на місяць довше. Він також наголосив: ставлення до призову у деяких старостинських округах просто дивує. Скажімо,  в одній із сільрад  оповістили юнаків 1999-2000 років народження. Тобто тих, кого  не призиватимуть в армію, бо не досягли 20-річного віку. А тих,  хто підлягає призову, не оповістили жодного.  Є випадки, коли «підсовують» списки хворих юнаків, яких  за жодних обставин не призиватимуть. Така співпраця з райвійськкоматом нагадує якщо і не свідомий спротив, то лише імітування службової діяльності, від  якої справа не просувається ані на йоту.  Хоча на місцях відповідальні працівники старостинських округів і сільрад добре знають хто, де перебуває  і навіть чим дихає.

Закордон – сусіднє село

Олександр Артемюк навів факти, коли в сільських радах і старостинських округах потурають юнакам, які ухиляються від призову на строкову військову службу. Зокрема, спочатку там  заявляють, що призовники виїхали на заробітки, а коли працівники райвійськкомату їх виявляють, то пояснюють: мовляв, призовники лише вчора приїхали із заробітків. Курйози трапляються і з тими, хто начебто за кордоном на заробітках. Згодом з’ясовуються, що ці люди навіть не знають, де, скажімо, знаходиться Польща чи Чехія, бо закордон для них – сусіднє село.

У ході відвертої розмови довелося почути просто неймовірні речі з історії весняного призову: хтось ховався за піччю в хаті, хтось перебував « у бігах», але, врешті, так і не заховався. Подекуди часті візити до деяких призовників створили диво:  пси господарів вже й не реагували на військових. Одного із сільських голів два призовники, яких відправили на строкову військову службу, звинуватили, що саме  через нього пішли служити.

Йшлося також і про те, аби «підчистити» списки призовників. Річ у тім, що інколи туди «затесуються» особи, які давним-давно проживають за кордоном, або не призиватимуться з тих чи інших причин. Зрозуміло,  так не має бути, бо такі списки спотворюють реальну картину кількості призовників, яка відповідно впливає на планові завдання під час призовів…

До речі, наголошувалося: воїни строкової служби для участі в операції об’єднаних сил не залучатимуться.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews