Галина Данильчук

Галина Данильчук

Краєзнавець, музейний працівник, вільний журналіст

В Острозі подія року – «Культурний Барбакан» (Фоторепортаж)

17.09.2018 17:33   Автор : Галина Данильчук
Джерело: RvNews

16 вересня у древньому Острозі відбулась унікальна подія, яка стане помітною віхою в культурному житті нашого краю. Народжений в Острозі проект «Культурний барбакан» поставив за мету перетворити руїни Татарської вежі, що є пам’яткою архітектури національного значення, на арт-простір, який прикличе сюди митців усіх напрямків, гостей і туристів древнього міста.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Як відомо, Татарська вежа в Острозі є унікальним зразком барбакану – фортифікаційної споруди для оборони підступів до міста, час спорудження якої датується другою половиною ХV – початком XVI століття. Понад п’ять століть ці древні стіни зазнавали руйнації, а в 1849 році й зовсім рухнула значна її частина. Середньовічна пам’ятка була справжньою руїною, оброслою чагарниками та бур’янами.

У 2018 році за ініціативою молодих острожан Татарська вежа отримала шанс на нове життя. Проект «Культурний барбакан» став одним із переможців українського конкурсу «Малі міста – великі враження». Проект передбачав ревіталізацію (повернення життя) Татарської вежі і вже в середині червня цього року почалася активна його реалізація. Бажання відродити пам’ятку було колективне – тут однаково зійшлись прагнення громадськості, краєзнавців-істориків і місцевої влади, які спільними зусиллями і завершили цей проект, представивши нині тисячам містян і гостям Острога сучасне вирішення збереження історичного об’єкту.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Вересневої неділі оновлена і реставрована Татарська вежа зібрала біля свого обійстя величезне коло гостей на фестиваль, що мав назву (і цілком їй відповідав!) – «Від бароко до року». Старовинна барокова музика від Musica Antiqua Leopolis Consort, середньовічні танці від львівського колективу «Княжа забава», українські романси від Олени Мальчик, неперевершена «Піккардійська Терція», симфонічний рок-оркестр «Brevis» – все це створило атмосферу, що здавалося сама «іменинниця-вежа» стала підтанцьовувати і дихати на повні груди, а згори їй підморгував вересневий місяць.

Барбакан, відчинивши свої нові металеві ворота, запрошував оглянути виставку художніх робіт, виконаних учнями Острозької художньої студії, ознайомлював зі своєю історією і запрошував всістись у княжий трон, який надав для святкової фотосесії відомий реставратор і колекціонер Микола Бендюк. Щоб сфотографуватись у такому вишуканому кріслі, ставали в чергу і дорослі, і діти.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
 
 
 
 
 
 
Фото Галини Данильчук

 

null
Олександр Корнійчук – заступник голови Рівненської ОДА

Олександр Корнійчук – заступник голови Рівненської ОДА, який мешкає в Острозі і безпосередньо долучався до реалізації цього проекту, написав у Фейсбук: «На «Культурний Барбакан» зібралися чи не усі жителі Острога! Це історично-культурна пам'ятка 16 століття, якій сьогодні дали «друге дихання». Дуже вірю, що це лише початок і місце стане справді громадським та традиційним для проведення різних подій! Цим самим рідний Острог стане ще більш привабливим не лише для острожан, а й туристів!».

Свою думку висловила здолбунівчанка Світлана Ніколіна: «Культурний барбакан у Острозі обіцяв стати особливою подією – і таки став! Розкішний сучасний проект самої реконструкції середньовічної Татарської вежі вражає. Саме такі проекти можуть привабити туристів, а не під «євроремонт» «сніжкою» побілені стіни з пластиковими «під дерево» вікнами. Тут однозначний респект авторам! Я таки побачила й почула справжні середньовічні музику і танці. А це дає неймовірний ефект занурення в епоху. Це просто чудово, що Україна повертає собі справжню історію, де є місце українській аристократії і величному князівству Острозьких. Головне – Остріг отримав ще одну чудову туристичну атракцію! Мандруйте Україною, не минайте древнє княже місто!»

Рівнянка Єва Філіпович: «Татарська вежа в Острозі від тепер – облагороджений туристичний об'єкт історико-культурного заповідника. Відкриття вежі для «паломництва» – справжнє свято для містян та гостей. Хай би «Культурний барбакан» став традиційним в Острозі!»

Василь Полюхович: «Років з п’ять назад ніхто би не повірив, що це зробили самі мешканці міста без підказки з «верху»! На наших очах поступово народжується нова свідомість людей, нові ідеї – це чудово. Острог це наша гордість!»

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Ми бачимо хороший результат здійсненого, не забуваймо і його творців. Вони були на святі, стояли серед нас і тішились тим, що не дарма засукали рукава і взялись підіймати цей важкий камінь порятунку нашої історичної і архітектурної спадщини. Їх багато – тих, що народили ідею, які її виносили, показали проект в малюнках, переконали, порахували бюджет, зібрали навколо себе однодумців, оголосили толоку. Надавали, звісно, і власні кошти, бо ж головне – результат. Тож кожен, хто зробив такий подарунок Рівненщині, заслуговує на щиру повагу і вдячність! 

null
Григорій Аршинов - керівник підприємства, яке займається реставрацією пам'яток. Виконавець робіт реставрації Татарської вежі

 

null
Андрій Брижук – працівник Музею історії Острозької академії, ініціатор проекту

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Піккардійська Терція з рівнянками

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews