На Тернопільщині подорожчала цибуля

18.09.2018 14:43   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Сьогодні якісна цибуля на Україні коштує в середньому в 1,5 рази дорожче, ніж у першій половині вересня минулого року. Фермери та селянські підприємці з огляду на збільшення попиту  вітчизняного овочу, що вперше за роки незалежності держави сягнув цінового рекорду. Тільки з початку тижня цибуля подорожчала на 15- 20 відсотків. На гурт   у Тернополі її можна придбати за 7,50-9 грн за кілограм, а в роздрібній торгівлі супермаркетів, овочевих крамниць та яток уже кілограм вам обійдеться від 9- 12 гривень.

Експерти продовольчого ринку в унісон стверджують, що цибуля стала швидко продаватися. Зауважу, що жодне сільгосппідприємство Тернопільщини вирощує її для власних потреб, їдальні та харчування своїх працівників В області є одне село Скородинці Чортківського району, жителі якого десятиліттями спеціалізують  вирощування цибулі на  власних присадибних  ділянках та земельних наділах чи городах. Майже 100 відсотків цього харчового інгреєденту сьогодні вирощують жителі  селищ. сіл, дачники. В основному, цибулю на торгівельні ринки краю  завозить багатонних автотранспортом фермери, індивідуальні земельні власники з Миколаївської, Херсонської та Одеської області .  Вони як монополісти цієї культури й диктують ціну цибулі. На подорожання вплинуло декілька факторів:

- можливий дефіцит цибулі в другій половині сезону через велику кількість не кондиційності овочу, що  постраждав від травневої засухи та липневих дощів;

- пропозиція якісної цибулі досить обмежена. оскільки фермери закладають її  в сховища, роблячи зимовий запас  цибулі, який явно буде як мінімум на 3-5 грн за кілограм дорожче, ніж тепер на ринках;

- зростання ціни провокує й активізація закупівельної діяльності з боку перекупників, що вже почали закладати цибулю на зберігання.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews