За видачею Тумгоєва стоїть Порошенко – Безсмертний

18.09.2018 22:31   Опубліковано : Новини Львівщини
Джерело: LvNews

Видача Тимура Тумгоєва російським спецслужбам – це рішення не Генеральної прокуратури, а фактично Президента Петра Порошенка. Але якщо українська влада вже пішла на такий крок, то цим можна було скористатися для обміну на ув’язненого Романа Сущенка. Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«Тут очевидно, що ні заступник Генпрокурора, ні Генпрокурор не приймали це рішення. Воно  приймалося Президентом. Я не виключаю, що в даній справі є якийсь обмін. Треба слідкувати за перебігом подій, щоб побачити, де друга сторона цієї медалі», - сказав він.

Безсмертний переконаний, що в умовах, коли Романа Сущенка в Росії безпідставно ув’язнюють на 12 років, звільненням Олега Сенцова після подання петиції опікується Держдеп США, коли ситуація на лінії розмежування загострюється, вибори в ОРДЛО оголошено на листопад, робити такий крок – «це величезна помилка».

«Це явище і суть – Петро Олексійович Порошенко. За принципом: робимо так, говоримо отак, завдання даємо так, а звітуємо отак. І все воно насправді докупи не ліпиться. Якщо ви врешті-решт знайшли аргументи, то обміняйте Тумгоєва на Сущенка, на кого завгодно, інакше це не піддається поясненню», - зауважив він.

Щодо розпуску добровольчих батальйонів, зокрема, й іноземних легіонів, куди входив Тумгоєв, політик зазначив: «Генпрокурор каже, хто на контракті з армією, до того претензій немає. А у так званих добровольчих батальйонів контракту немає. Даруйте, але коли треба було прикривати, бо не знали, як боротися з ворогом, вони були потрібні, а сьогодні – ні? Згадайте, що таке французький Іноземний легіон і скільки в ньому воювало вояків СС «Галичина». Їх Франція комусь видавала? Ви знаєте, хто був найближчим товаришем де Голля, який дожив до 1985 року в СРСР?».

При цьому Безсмертний наголосив, що якщо Тумгоєву були пред’явлені звинувачення, то судовий процес міг відбутися і в Україні, інакше це виглядає, як політична розправа.  

«Ви знаєте, що таке закони Шаріату, і видаєте «кровника» Кадирова Російській Федерації. Невже не зрозуміло, про що йде мова? Використовується право та міжнародні конвенції для того, щоб помститися людині. Те, що відбулося, не має правової бази, це політичний крок, це майже катастрофічна помилка», - вважає політик. 

Нагадаємо, що 17 вересня під стінами ГПУ відбулись протести проти видачі російським спецслужбам етнічного інгуша Тимура Тумгоєва. За словами очільника добровольчого батальйону імені шейха Мансура Мусліма Чеберлоєвського, Тумгоєв воював на Донбасі на боці України.

В Генеральній прокуратурі заявляли, що Тимура видали російським спецслужбам виправдано і у відповідності до законодавства. Водночас правозахисники говорять, що це відбулося таємно вночі 12 вересня і з порушеннями закону, який забороняє видачу людини до країни, де її життю та здоров’ю загрожує небезпека.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews