Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Михайлове Чудо

19.09.2018 13:30   Автор : Яна Замкова
Джерело: RvNews

У церковному календарі – 19 вересня – це велике свято, яке називається Михайлове Чудо.Пригадую з дитинства, що цього дня в селі  не сіяли, не орали, не рубали дров, не  мастили хат, не  будували,  не копали,  не пекли хліба. І часто говорили, що ось той і той, хто порушив традиції і проявив неповагу до Святого Михайла, той був покараний. І навіть довго чекати не варто було – у той же самий день. Отож селяни дозволяли собі хіба що їсти варити, пасти худобу, виконувати дрібну хатню роботу, годувати худобу та птицю. То ж звідки пішло це свято?

Перекази свідчать, що поблизу  міста Ієраполя на заході нинішньої Туреччини у VI ст. жив один віруючий чоловік на ім’я Архип. Одного разу Господь послав йому сновидіння, де пообіцяв, що його улюблена дочка вилікується від німоти, якщо нап’ється води з джерела, яке знаходився неподалік. І дійсно, випивши  ковток цієї цілющої води, дівчина заговорила. Для того, щоб віддячити Господа, цей віруючий зі своєю сім’єю молився  біля джерела і звів храм недалеко від нього. Противники християнської віри хотіли знищити церкву на честь предводителя небесного воїнства архістратига Михаїла. Вони з’єднали в один потік дві гірські річки й направили їх на храм. Тоді Архип почав молиться Михайлу і архангел явився на землю. Архістратиг ударив жезлом у гору, й вода поплила в ущелину, що з’явилася від удару. Церква вціліла. Місце, де це сталося, назвали Хони - ущелина.

У Михайлів день прийнято ходити один до одного в гості. Раніше в цей день збиралися на братчину - збори сільського або міського співтовариства, на яких вирішувалися внутрішні питання. Господині накривали столи пирогами з різноманітними начинками з нового врожаю. Також у цей день прийнято молитися чудотворцю Михайлу і ставити свічку за здравіє. Зазвичай у Михайла просять щастя, миру в сім'ї і здоров'я.

Прикмети на Михайлове Чудо:

після свята можна очікувати перші заморозки;

якщо на Михайлове Чудо листя на верхівці берези зеленого кольору, то це до ранньої зими;

синього кольору хмари ввечері – це до змін у погоді;

якщо ви побачили іній на деревах на Михайлове Чудо, то взимку, швидше за все, буде багато снігу;

раніше вірили, що саме в цей свято може статися будь-яке диво;

поганою прикметою вважалося мити голову на Михайлове Чудо, адже в іншому випадку можна “змити розум”;

на Михайлове Чудо часто можна було запитувати будь-які питання і вам дадуть відповідь правдою – адже говорити неправду в це свято до дуже поганих наслідків;

також існувала прикмета,  якщо на Михайла стоїть тепла і ясна погода, то і 19 грудня – на Миколая, буде також погожа днина, якщо ж холодно або заморозки, то в 19 грудня  треба чекати снігу і морозів.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews