Інна Собко

Інна Собко

журналіст, кореспондент м. Острог

Як в Острозі проходив VI Всеукраїнський форум «Патріотичні екскурсії по Україні» (Відео)

28.09.2018 20:26   Автор : Інна Собко
Джерело: RvNews

На Острожчині впродовж трьох днів, 25-27 вересня, проходив Всеукраїнський форум «Патріотичні екскурсії по Україні». До Острога приїхало майже 30 учасників із Рівного, Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Полтави, Запоріжжя, Кам’янська та інших міст. Здебільшого організатори екскурсій, керівники та представники громадських організацій, журналісти, підприємці, представники обласної та місцевої влади. Організували захід на Острожчині Людмила Франковська та Юрій Устимчук.

– Ідея проведення заходу належить керівникові Всеукраїнської громадської організації «Патріотичні екскурсії по Україні» Сергієві Бахіну. Узялася за проведення форуму після відвідання аналогічних заходів у інших містах України (зокрема в Харкові) на Острожчині власниця садиби «Українська хата» Людмила Франковська. Ми подбали, щоб гості Острожчини побачили найцікавіші об’єкти нашого краю, пропагували Рівненщину у своїх містах та селах, – розповів Юрій Устимчук.

null
Фото Інни Собко

Програма заходів передбачала екскурсії музеями Державного історико-культурного заповідника м. Остріг (ДІКЗ), Музеєм історії НаУОА, відвідини пам’яток у селах Межиріч та Новомалин, поїздки у село Дермань та урочище Гурби в Здолбунівському районі. Зокрема на Замковій горі проводив тематичну екскурсію «Роль Острога в історії України та Європи» голова Острозького краєзнавчого товариства «Спадщина», заступник директора заповідника Микола Манько. Про Острозьку іконописну школу, картини з фондів заповідника, князів Острозьких і багато іншого цікаво й ґрунтовно розповідав гостям міста мистецтвознавець, художник-реставратор заповідника та Острозької академії, голова товариства імені князів Острозьких Микола Бендюк. Також гості міста зустрічалися з українським філософом, письменником, професором Острозької академії Петром Кралюком та побували на концерті, який відбувся в Острозькій дитячій школі мистецтв.

Окрім того, учасники форуму побували з екскурсіями в Межиріцькому монастирі, Новомалині, Гурбинському Свято-Воскресенському чоловічому монастирі, музеї Уласа Самчука та Бориса Тена, Дерманському жіночому монастирі. Також в Острозі учасники форуму оглядали Острозьку синагогу та єврейське кладовище. Там із гостями міста спілкувався Григорій Аршинов.

– Я відвідала вже багато подібних форумів у нашій країні. У Рівненській області вперше. Острог і край загалом приємно вразили. Здивувало небайдуже ставлення містян до своїх вулиць, оздоблення будівель, своєї історії. Приємно, що майже на кожному кроці «відкривається» інша старовина – фортеці, будівлі й інші історичні та культурні об’єкти. Поспілкувавшись зі студентами про їхнє навчання в Острозькій академії, оглянувши місто, я, мешканка великого студентського міста Харків, у якому, як і у вас, кожен п’ятий – студент, уже міркую, як моїх онуків привезти вчитися до Острозької академії. Це безпечне, спокійне і комфортне місто з приємною аурою для студентів і загалом для проживання. Також мене вразив Григорій Аршинов і його діяльність із відновлення синагоги, єврейського кладовища та барбакану. Я назвала для себе його роботу культурною археологією. Дай Боже кожному місту таких ентузіастів, – поділилася враженнями Вікторія Склярова, координатор громадської ініціативи «Мандруймо Україною» (Харків).

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews