На рівненській «Волі» є острівець затишку й любові (ФОТО)

01.10.2018 00:50   Опубліковано : Галина Данильчук
Джерело: RvNews

Той, хто проходив однією зі старих вулиць Рівного, яка нині носить назву Воля, однозначно звернув увагу на  реконструйований цегляний одноповерховий будинок за №12, на огорожі якого декілька років тому з’явився яскравий малюнок із українським настроєм. Цей малюнок фіксували своїми фотоапаратами любителі міських цікавинок і викладали в  соціальній мережі Інтернет. Власники оселі вже завершили ремонтні роботи будинку та невеличкого подвір’я і нині це вже є неймовірно привабливий, створений власноруч його господарями,  справжній острів затишку і любові.

null
Фото Галини Данильчук

Ми познайомилися з господинею оселі Лідією Іванівною Івановою, яка радо запросила до свого дому і поділилась усіма своїми думками щодо власного бачення облаштування сучасного житла з використанням українських традицій і наповнення оточуючого мікросвіту своїми атмосферними речами.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Стара кам'яниця. Фото Галини Данильчук

Лідія Іванівна працює у Рівненському державному гуманітарному університеті, вона кандидат педагогічних наук, мама двох дорослих чудових синів, вже має онуків. В її житті завжди були захоплення і стремління пізнати більше. Вона багато подорожувала іншими країнами. Захоплюється філософським вченням, а зараз одним із найбільших її вподобань є заняття йогою, через яку вона намагається глибше пізнати саму себе і оточуючий світ.

null
Господиня диво-оселі Лідія Іванівна Іванова.  Фото Галини Данильчук



Добудовуючи до старої кам’яниці, яка скоріше за все датується початком ХХ ст., частину житла, господар використав цеглу, яка мало чим відрізняється від первісної кольором і фактурою, чим зберіг архітектурну автентику.   Із трьох вікон, які виходять на вулицю, два, що не використовуються, зробили імітованими, намалювавши на склі штору і кімнатні квіти.  Таким дизайном зайнялася господиня Лідія Іванівна Іванова.

null
Фото Галини Данильчук

Огорожа естетична не надто висока, має теж свою оздобу із
декорованих  вставок, виготовлених із пофарбованого цементу горщиків і соняхів.

Вражає дерев’яна хвіртка, до якої з вулиці вмонтована половинка великого коричневого горщика з написаним на ньому номером будинку. Друга половинка цього горщика з внутрішньої сторони. А разом – це ніщо інше, як поштова скринька, виготовлена із дерева. Це ідея і втілення чоловіка Лідії Іванівни пана Сергія, над якою він досить довго працював.

null
Фото Галини Данильчук

Вступивши на подвір’я, потрапляєш в любовно облаштований домашній затишок, де багато різних творчих доробків його господарів. Як розповідає пані Ліда, все, що вони тут створили,  це її давня мрія – жити на землі і мати навколо себе те, що любиш. В будь-яку пору року квітнуть трояндами і мальвами панно на огорожі, розписані жінкою. А невеличкий кам’яний колодязь не просто бутафорна окраса, а річ функціональна, бо в ньому є умивальник, а вода тече прямо із керамічного горщика.

null
Фото Галини Данильчук

В кінці подвір’я обкладений каменем справжній ставочок з блакитною водою, який раніше був звичайною старою чавунною  ванною.  «Це басейн для онуків» – пояснює господиня.

 І на цьому невеличкому клаптику вольської землі з ранньої весни до пізньої осені квітнуть різноманітні квіти. «Шкода, що ви не були тут весною, це справжній рай» – захоплено каже жінка.

Не менш цікавою є й сама, невеличка за розмірами, оселя. На стінах багато картин і  цінність їх не в грошовому еквіваленті, а в людях, що їх дарували, в спогадах про різні життєві ситуації.  І все, що тут змонтовано, сконструйовано, вигадано – справа рук подружжя, яке створювало свій комфортний затишок з любов’ю  один до одного.

Реконструйоване житло на Волі – це чудовий приклад, як власноручно облаштувати своє обійстя в старому будинку, не пошкодивши його архітектурної й історичної цінності.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews