Ігор Войтович: «У Тернопільському районі зареєстровано 23368 осіб із серцево-судинною патологією»

06.10.2018 12:43   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Серцево-судинна патологія - одна із основних і небезпечних хвороб третього тисячоліття. Про стан надання кардіологічної допомоги хворим із серцево-судинною патологію розмовляв із заступником головного лікаря Тернопільського районного територіального медичного об’єднання Ігорем Войтовичем.

- Ігоре Романовичу, що склалася така ситуація, що хвороби серця вийшли на перший план на сучасному етапі охорони здоров’я населення. Які ваші міркування як досвідченого лікаря, організатора медичного захисту жителів Тернопільського тільки району?

- Одразу ж скажу, що на гіпертонічні та ішемічні хвороби серця, цереброваскулярну патологію страждає багато дорослого населення. Лише за перше півріччя цього року зареєстровано 23368 осіб із серцево-судинною патологією, з яких 686 особам цей діагноз поставлено вперше. Пацієнти лікуються переважно в стаціонарах району, а також у кардіологічних відділеннях університетської лікарні та міської клінічної лікарні №2. Кардіологічні хворі мають можливість пройти якісне обстеження у кабінетах функціональної діагностики (ЕКГ, ЕХОКС, Холтер ЕКГ).

- І все- таки чи є певні напрацювання вартових здоров’я, урядові програми, щоб хоч трохи запобігти? Застосувати хоч якийсь спектр профілактичних заходів, є маю на увазі в першу чергу у сільській місцевості, де багато людей не в захопленні від реформ у медичній галузі? Закриваються ФАПи. Досвідчених спеціалістів, а вони на жаль уже пенсійного віку, переводять на півокладу, відсутній технічних персонал та нормальне матеріальне забезпечення первинної ланки медицини. Літні люди не схвалюють непродумані нововведення в охороні здоров’я населення. Володію такими фактами майже у кожному району Тернопільщини.

- На превеликий жаль такі факти мають місце. Однак. відзначу, що протягом 2018 року діє програма «Доступні ліки», що значно сприяє підвищенню якості та ефективності надання медичної допомоги. На Тернопільський район спрямовано 1 млн 412 тис 600 грн, вже виписано 26746 рецептів.

Є ще один позитивний і якісний приклад. У цьому році спостерігається тенденція до зниження показників захворюваності на серцево-судинні хвороби, а смертність від серцево-судинної патології, за статистикою була найнижчою на Тернопільщині та становила 91,9 на 10 тисяч населення. Для прикладу в області - 99, по Україні - 101.

Ярослав Бачинський


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews