Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Премійована сучасна література Рівненщини. Нові літературні відзнаки і досягнення

09.10.2018 00:33   Автор : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Літературне життя нашого краю, без перебільшення можна сказати, вирує невпинно, потужно і цілеспрямовано. У цьому позитивному процесі слід віддати належне голові Рівненської національної спілки письменників України пані Ірині Баковецькій-Рачковській, яка спромоглася у досить нетривалий час свого головування органічно об’єднати майстрів і поціновувачів українського слова різних генерацій в єдину велику літературну родину.

null
Ірина Баковецька вітає учасників літературного "СУПУ". Фото Людмили Марчук

Її власна енергія і наполегливість передається усім, хто її оточує. Літературні події стають уже традиційними в культурно-мистецькому житті Рівненщини: Всеукраїнський арт-семінар «Куст», письменницькі «фести» – «Гурби», рок-фест «Тарас Бульба», де виступають відомі сучасні письменники і музиканти, відбувається творче спілкування, а також різні публічні виступи літераторів і презентації нових книг. З різних куточків України до нас приїздять представники поетичної і письменницької спільноти.

null
Літературний "СУП". Фото Людмили Марчук

Слід відзначити, що останнім часом набирають обертів різні форми популяризації літератури для людей з інвалідністю. Випускаються аудіокниги, українська поезія представляється жестовою мовою та шрифтом Брайля.

null
Фото Людмили Марчук

 

null
Виступають найменші - вихованці поетки Юлії Костюкевич. Фото Людмили Марчук

 

null
Дитяча письменниця Олена Медведєва. Фото Людмили Марчук

Осінь – плодовитий час в усіх відношеннях. Ось і наразі вона щедро подарувала нашим краянам нові літературні події і здобутки. 5 жовтня «варили СУП» з віршів, оповідок, байок і інших жанрових «інгредієнтів» дебютанти, зовсім молоді прихильники українського слова і зрілі талановиті, авторитетні автори. (СУП-культура – сучасна українська поезія, пісня, проза…)

null
Завідувачка музею Оксана Семчишина. Фото Віри Мельникової

А 6 жовтня велика визначна літературна подія відбулася в приміщенні музею Уласа Самчука на честь оголошення і вручення премії ім. Валер’яна Поліщука. Для людей не вельми знайомими зі світом літератури, поясню: премія Валер’яна Поліщука на Рівненщині була запроваджена ще у 1982 році з ініціативи відомих в літературних колах письменників Є. Шморгуна, В. Басараби, М. Берези.  Валер’ян Поліщук – представник авангардизму в українській поезії 20-х – 30-х років минулого століття, письменник з покоління   українського «розстріляного відродження», наш земляк (с. Більче Дубенського повіту).  Лауреатами вищеназваної премії були: Петро Велесик, Степан Бабій, Василь Басараба, Григорій Дем’янчук, Неоніла Диб’як, Микола Береза, Любов Пшенична та інші поети і письменники.

null
 Фото Віри Мельникової

Завідувачка музею Оксана Семчишина поздоровила зібрання з визначною літературною подією, коротко розповіла про творчу долю Уласа Самчука, побажала подальших творчих успіхів письменницькій спільноті і корисних, цікавих  зустрічей в приміщенні музею.

null
 Дубенський поет Микола Пшеничний. Фото Віри Мельникової

Голова Рівненської національної спілки письменників України  пані Ірина Баковецька-Рачковська розповіла про популяризацію в області літературних надбань, оголосила переможців конкурсу. Лауреатами літературної премії ім. Валеріана Поліщука у цьогорічному конкурсі стали:  наш рівненський поет, перекладач, письменник Лящук Василь  Кіндратовичта та молода поетка, громадська діячка, науковиця Тетяна Сладковська (Тата Рівна). 

null
Тата Рівна.  Фото Віри Мельникової

Відомий літератор Рівненщини, неоднократний переможець різних літературних конкурсів Микола Пшеничний поздоровив лауреатів з перемогою, повідав про організацію в Мирогощанській школі бібліотеки з 80 книжок авторів, які отримали відзнаку лауреатів премії ім. В. Поліщука, про тривалу кропітку роботу місцевих письменників зі школярами по прищепленню їм любові до художньої української літератури.

null
Микола Береза. Фото Віри Мельникової

Від Рівненської обласної державної адміністрації виступила пані Ольга Яковлева. Вона поздоровила лауреатів і відзначила велику роль літератури у житті нашого суспільства: «Письменники створюють ті речі, які допомагають лікувати наше часом хворе, подразнене суспільство, коли письменник свої думки викладає на папір, випускає свій твір у світ, то відбувається диво: злість перетворюється на радість, темрява – на світло».

null
 Вітають Василя Лящука. Фото Віри Мельникової

Про своє життя та творчі  здобутки розповів лауреат премії Василь Кіндратович Лящук. За викликом долі він був позбавлений з раннього дитинства бачити світ у його кольоровому розмаїтті, отже його освіта і творчість – це своєрідний життєвий подвиг. Наразі він відомий рівненський поет, перекладач, громадський діяч. Він пише шрифтом Брайля, має дуже гарну пам’ять. Своє призначення вбачає у написанні творів для слабозорих і позбавлених зору людей. До рідної мови ставиться шанобливо:     

О, вічна мово, Дону і Дніпра

Карпатських гір, поземної Волині,

Поділля, Буковини і Дністра,

Де з кобзарями, лірниками нині.

Її занапастити не змогли,

Не зачинили в темні каземати,

І нашу мову мусим будь-коли

Мов скарб, мов неньку любу шанувати.

null
 Фото Віри Мельникової

Лауреатка премії Тата Рівна (Тетяна Сладковська) сказала, що… «будь-яка премія це є певна відзнака, певна віха в житті митця слова, визнання твоєї творчості іншими людьми – найважливіше, коли ти отримуєш визнання за погодженням своїх колег. Творчість В. Поліщука мені небайдужа, мені близьке його слово, його бачення світу. Я люблю і цікавлюсь творчістю наших «тридцятників». Щодо мого подальшого просування в літературі – кожна зупинка – це маленька смерть. Я сповідую цей принцип. Рух – це життя».

null
Виступає Василь Басараба.  Фото Віри Мельникової

Науковець, журналіст, викладач і письменник Віктор Мазаний дуже тепло говорив про велику силу волі Василя Кіндратовича про його жагу до життя, про  титанічну працю. «Тиха мрійлива українська душа», – так охарактеризував колега особистість пана Василя.

Говорячи про творчість другої лауреатки премії –Тетяни Сладковської (вона і є Тата Рівна), зауважив, що її стиль написання творів сміливий, модерновий з «несподіваними» метафорами, потужним слововиявленням, цікавими мовними комбінаціями.

null
Віктор Мазаний.  Фото Віри Мельникової

Відомий рівненський поет, журналіст Микола Береза розповів про історію впровадження на Рівненщини премії Валер’яна Поліщука, побажав письменникам натхнення у написанні гарних творів. А Василь Басараба  сказав: «Ми мусимо піднімати значення наших земляків Уласа Самчука та Валер’яна Поліщука, тому, що це представники нашої культури, нашої духовності». Він привітав лауреатів, побажавши їм щасливої, довгої письменницької долі.

null
Збірка перекладів Василя Лящука. Фото Віри Мельникової

 

null
 Збірка Тати Рівни. Фото Віри Мельникової

 

null
 Василь Лящук. Фото Віри Мельникової

Поет Олександр Берестяний виразно прочитав вірш, присвячений Василю Лящуку:

                   Ти по життю ідеш наперекір

                   Усім незгодам на шляху тернистім,

                   Твій внутрішній, як лезо гострий зір

                   Відточує робота особиста…

Від обласного правління «Просвіта» виступила пані Наталія Савчук, котра відзначила талановитість обох лауреатів, побажала їм тішити читачів своїм художнім словом.

Привітали Тетяну Сладковську та Василя Лящука колеги по творчості: Ірина Одерако, Лідія Гольонко, Олесь Ундір,  та інші присутні.

null
Ірина Баковецька.  Фото Віри Мельникової

Голова НСПУ в рівненській області пані Баковецька-Рачковська вважає, що проведення конкурсів, нагородження преміями це необхідні явища в розвитку цілеспрямованого літературного процесу:

«Побутує думка, що будь-яка премія крім диплому, грамоти, папірця нічого не варта, але я як представниця молодого літературного покоління, протестую проти такого тлумачення. Кожна впроваджена премія має дуже велике значення для прогресу і розкриття творчого потенціалу митця.  Вона має світоглядне, духовне, моральне значення. Ось, наприклад, премія Валер’яна Поліщука – вона  для нас важлива тому, що по-перше, він наш земляк. По-друге, смерть свою  письменник прийняв лише за свої переконання, за те, що він писав не підлаштовуючись під якісь тогочасні стандарти. А це багато чого вартує. Ця премія – це  перегукування епох.  У сучасної молоді своє бачення життя, свої форми його вираження, але в нас є та ж незламність національного духу, сміливість вираження словом усіх нагальних проблем нашого суспільства, що було притаманне нашому землякові Валер’янові Поліщуку.  


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews