Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Пресвята Покрiвонько, перед твоїм покривалом голови схиляємо

13.10.2018 23:35   Автор : Яна Замкова
Джерело: RvNews

14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці.
У цей день, за переказами,
понад одинадцять сторіч тому дружинники-русичі князя Аскольда, ще язичниками, брали штурмом православну святиню – Константинополь. Мешканці міста в гарячій молитві звернулись до Божої Матері з проханням про порятунок. Богородиця з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення і  повернулися на Русь-Україну вже християнами. Аскольд став першим руським князем-християнином, збудував церкву, й чимало русичів тоді прийняли в серце Христа й були охрещені.
Інша легенда переповідає, як у десятому столітті на Візантію напали сарацини (араби). У Влахернській церкві, на околицях Царгороду, саме відбувалась служба Божа. Прихожани почали просити в Бога допомоги, і двом з них, святим Андрію Юродивому та його учневі Єпіфанію, явилась Пречиста Марія, яка, долучившись до спільної молитви, зняла з голови покривало (омофор) і розпростерла над ними.
Після хрещення Київської Русі грецькими священиками за Володимира Великого визволення Богородицею християн Царгороду стало великим святом, а київські князі брали ікону "Покрови" у військові походи. Згодом Богородичні чудеса з'явилися і в нашій землі.  Варто згадати, як Пречиста Діва врятувала Почаївський монастир від нападу турків. Молитовні звернення русичів до Богородиці стали особливо ревними за князя Ярослава Мудрого, який "віддав Україну під покров Пречистої Діви". Національний культ Богородиці князь увічнив  при будівництві святої Софії та церкви Благовіщення на Золотих Воротах у Києві. Своєрідним символом національної опіки є величава запрестольна мозаїка матері Божої Оранти в Софії, на якій Марія, звівши руки вгору, просить благословення вкраїнському народові.  Це єдине найдавніше свідчення зображення Богородиці, що дійшло до нашого часу.

Свято Покрови вважається святом воїнів і їх рідних. В цей день матер, дружини та нареченої воїнів просять Богородицю захистити їх синів і коханих і вірять, що в цей день молитва особливо сильно оберігає і допомагає.

У народі з Покрови починають грати весілля.

“Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”. До Покрови завершувався період сватання і приготування до весіль, який починався після першої Пречистої. Дівчата, яким набридло бути незаміжніми, молилися:

“Свята мати, Покрівонько, покрий мені головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”, “Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду”

Дівчина, яка хоче вийти заміж, повинна прийти в церкву до початку святкового богослужіння, поставити свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці та попросити її про швидке заміжжя і щасливе сімейне життя.

Сімейні пари можуть прийти на свято до храму, для того щоб також помолитися про милосердя та заступництво Матері Божої. В цей день в храм відправляються бездітні жінки або подружні пари, які вірять, що молитва принесе довгоочікуване материнство. Про заступництво в цей день у Богородиці просять всі хворі, ображені, засуджені.

Прийнято вважати, що протягом усього року Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом.

На Покрову не можна робити серйозну господарську роботу, а також виконувати багато домашніх обов’язків: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в’язати, прасувати. Якщо ж все-таки з’являються невідкладні справи, їх потрібно виконувати сумлінно, “у правді і простоті”.

14 жовтня не можна позичати, але треба бути щедрим в милостині. Вважається, що чим більше віддаси на Покрову бідним, тим більше будеш мати сам.

Народні прикмети пов'язані зі святом Покрови:

Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто - до легкого року, а нечисто - до суворої зими.

Якщо на вишні листя опаде до 14 жовтня - зима буде тепла, якщо ж вишня зелена - зима буде люта.

Якщо сильний вітер з півдня - зима буде теплою, з півночі - холодною, із заходу - сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.

Якщо в цей день сніг не покрив землю - не покриє в листопаді та грудні.

На Покрову вітер - весна буде вітряна.

Відліт журавлів до Покрови - на ранню зиму.

Якщо на Покрову сніг - буде багато весіль.

Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews