Курортне Черче 80 років тому (Фото)

24.10.2018 15:00   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: IfNews

На Опіллі в Рогатинському районі Івано-Франківської області знаходиться село Черче. Перша письмова згадка про населений пункт відноситься до 1435 року. Проте археологічні знахідки свідчать про те, що люди тут почали селитись набагато раніше ще в ХІІІ столітті.

Сьогодні читачам Новин Станіславівщини хочемо представити ретро світлини Черче 80-літньої давнини, на яких можемо побачити місцевий курорт, який був розбудований українською спілкою «Живець Черче» на чолі з М. Панчишиним у 1930-х роках біля села Черче, проте існував він тут вже в 1920-х роках.

Пансіонати «Роксоляна» та «Надія», 1938 р.
Пансіонати «Роксоляна» та «Надія», 1938 р.

На базі сірководневих джерел з сульфідними водами у селі Черче з початку ХХ ст. функціонував курорт. Бальнеологічний і грязьовий курорт Черче як лікувальні засоби досі використовує сірко-водневу, сульфатно-гідрокарбонатно-кальцієву та сульфатно-кальцієву лікувальні води, які уживають до пиття і ванн, та поєднують з місцевою торф'яною гряззю. Тут лікують хвороби опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи, зокрема різні види поліартритів, радикуліт, неврит, гіпертонічну хворобу, а також гінекологічні захворювання.

Каплиця, 1938 р.

Мінеральна вода черченського курорту має у своєму складі біологічно активну сполуку — сірководень в концентраціях до 22.6 мг/дм3 (при нормативних вимогах не менше 10 мг/дм3).
Пансіонат «Амата», 1938 р.


Санаторій, Черче, 1938 р.


Діти на кладці, 1938 р.

Усі представлені фото з Черче датуються 1930-ми роками.

Джерело фото: Аукціон allegro.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews